Свещен Синод на Гръцката православна църква: известие за печата


Атина, петък, 03 март 2006 година, Постоянният състав на Св. Синод на Гръцката православна църква в своята 149-а синодална сесия се събра на трето заседание за месец март, под председателството на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и цяла Гърция г-н Христодул.

В днешното заседание:

1). Свещеният Синод на Гръцката православна църква за пореден път изразява своето дълбоко безпокойство за съдбата на хората и историческите паметници в Косово и отправя горещ призив към правителствата, имащи отношение към случая, да предприемат действията си с особено внимание и грижа, за да се предотвратят в бъдеще кръвопролитни сблъсъци и силови противопоставяния между сърби и албанци и се защитят религиозните паметници – християнски и мюсюлмански, от разрушителната мания на екстремистки елементи със престъпни цели. Човешкият живот е скъпоценен и незаменим, а историческите и религиозни паметници са притежание на цялото човечество, които не могат да му се отнемат и имат уникална стойност за него.

Гръцката православна църква изразява дълбокото си удовлетворение от факта, че Гръцкото правителство и цялостното политическо ръководство на страната проявяват особена чувствителност в тази посока.

2). Постоянният състав на Св. Синод разгледа:
– Изложението на Негово Високопреосвещенство митрополита на Тива и Ливадия г-н Йероним, Председател на комисията по диалога между Църквата и обществото, за деянията на проведената конференция на 10 септември 2005 год. в град Патра, в рамките на провеждания диалог с представители на гражданското общество на тема: “Власт и служение в живота на Църквата”, и премина към по-нататъшното им разглеждане.
– Изложение на деянията на Специалната синодална комисия по въпросите на жената, за проведената от 3 до 5 февруари 2006 год. “ІІ Конференция на жените – представители на свещените митрополии”.
– Изложението на Специалната синодална комисия по въпросите на брака, семейството, защитата на децата и демографския проблем, за деянията на конференции, проведени по нейна инициатива.
– Докладът на г-н Димитриос Фурлемадис, директор на неправителствената организация “Солидарност”, за многообхватната й дейност през периода 1 – 31 януари 2006 год.

3). Накрая Постоянният състав на Св. Синод разисква и прие решения по текущи служебни въпроси.

От Бюрото по печата на Свещения Синод

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...