Становище на Св. Синод на БПЦ относно изучаването на религия в училищеМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Доста краен и фанатичен текст, който противоречи на факта, че някои владици огласяват публично еретически мнения или открито нарушават каноните.

 2. viki_69 каза:

  До сега преподаването на Религия в училищата трябваше да бъде факт. Но кой да го направи, като се скубеха бради и се доказваше кой е легитимен и кой не е. А и кой от старците в Св.Синод е достатъчно грамотен в областта на педагогиката. Няма подготвени кадри за това. Завършващите богослови и да искат не могат да се обадят, защото „нямат благословение“ или пък „не са благочестиви“ (пустото му благочестие..). И докато там в Министерството си е този Главен експерт по Религия, който събира разни тъпоумни даскалици да му ръкопляскат и да му викат „Осанна“, за никакво качествено въвждане и преподаване на учебния предмет не може да става дума. Иска се здрава ръка, подготвени добре и богословси и методически кадри. Да не говорим как се провеждат педагогическите практики и на кави резили може да се нагледа човек. В Богословските факултети да се поканят добри специалисти по педагогика да водят теоретическата и практическата педагогиеска подготовка на бъдещите учители, че станахме за смях. Влизат в час и не знаят какво да правят. Заглавията на уроците с правописни грешки пишат.

 3. Дон Кихот каза:

  Крушката си има и опашка. Слабо е нивото на преподаване в нашите богословски факултети, защото преподавателите имат семейства и с тези мижави заплати не могат да ги хранят. Затова те работят на 2-3 места при мутрите и не публикуват нищо.

 4. papas1983 каза:

  Vijda se che Sv,Sinod mai pak e zarabotil kakto triabva!Na lice e stanovischteto za izuchavane na religia!gospodata ot ministerstvoto na obrazovanieto neka vzemat primer ot sasedna Garcia,koiato e chlen na ES ot dosta godini!Neka se zaimstva metodika na obrazovanieto ot tam!Problemat naistina ne e kak,a koi schte prepodava!Ot bogoslovskite fakulteti izlizat xora koito ne znaiat nai_elementarni neschta!primeri niama da davam!Zatova gospoda profesorite neka malko se stresnat i ponapischat neschto,niakoi nov uchebnik,zachtoto sega po povecheto disciplini se predava po uchebnici ot predi poveche ot 100 godini!

 5. izvor каза:

  Божеее, Боже…! Като не се сещам кога за последно е работил „kakto triabva“, направо си е за поздравления дето най-накрая бил проработил… 17-18 години по-късно, ама и след дъжд качулка си е „работа“, я!

 6. srebrova каза:

  От месец ми се налага да преподавам в основно и средно училище. Изпитвам голяма мъка като се докосвам до проблемите на нашите деца-, които раснат без никакво духовно внимание от страна на родители, Министерство на Образованието и пр. институции. В много държави от ЕС се преподава Религия и наши деца, които се определят като православни и учат в тези страни са уважавани от учителите по Религия, но задължително посещават тези часове.
  Необходима е, според мен тази просвета, дори да е трудно отначало. Нека да започнем с малко, но с по-ситна цедка.Богослови-педагози вдъхновени от любов към децата на България.