Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” във ВарнаС благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан на 1 май от 16:00 ч. на бул. „Сливница” № 22 (Севастопол) във Варна ще бъде посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон. С литийно шествие иконата ще премине по главната пешеходна улица, по ул. „Михаил Колони”, край СУ „Св. Климент Охридски”, и по ул. „27 юли” ще стигне до храм „Св. Архангел Михаил” – Божия дом, в който тя ще пребивава занапред. След внасянето на иконата в храма ще бъде отслужен благодарствен молебен.

Иконата е известна с това, че бързо чува молитвите ни, затова и била наречена „Скоропослушница”. Пред тази икона може да се помолим за здраве, при житейски и семейни проблеми, при отчаяние, за забременяване и раждане на здраво дете, както и в много други случаи, когато сме в нужда. Вярва се, че ако отправим молитвите си от сърце, помощта идва наистина бързо.

Свидетелство на иконом Георги Стоименов – председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Архангел Михаил“ в гр. Варна за чудното пристигане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в нашия град:

„Преди няколко месеца решихме за храм „Св. Архангел Михаил” да се направи копие на чудотворна икона, което да стои тук, в храма, за молитвена помощ на християните. Започнахме да обмисляме коя да бъде иконата. Първото предложение беше за чудотворната икона на св. Мина от Обрадовския манастир, но после аз реших, че ще бъде иконата на Св. Богородица „Скоропослушница” от манастира Дохиар на Света Гора.

Вариантите да се направи копие на тази чудотворна икона, са два: първият е да се изпише на Света Гора от светогорски монаси, да се остави в манастира, където е оригиналната икона – в случая в манастира Дохиар, където е и оригиналът на иконата, който е стенопис, да се освети, да се служи света Литургия и така после иконата да се донесе тук, в храма, за който е определена. Вторият вариант е иконата да се изпише в България от местен иконописец, да се изпрати на Света Гора, да се освети в манастира при оригиналната икона и така да се върне в храма, за който е предназначена.

Ние решихме да изберем втория вариант, защото за нас той беше по-възможен да се случи. Затова започнахме да търсим иконописец, който тук да изпише иконата. Трябваше също да изберем и образ, който да послужи за образец, защото има най-различни копия на тази икона. Подбрахме един образ, който ми хареса много как е изпълнен, и продължихме да търсим кой ще го изпише.

Тогава видях че в Историческия парк до с. Неофит Рилски правят изложба на атонски икони. Тя продължава до края на месец април. Разбрах, че изложбата включва и икона на св. Богородица „Скоропослушница”. Свързах се с Историческия парк и им казах, че искаме да направим копие за нашия храм на една от иконите, които са в изложбата, и попитах дали може да отидем с иконописеца, за да я  видим как изглежда. И тогава те казаха: „Разбира се, че може, но знаете ли, ние ще ви подарим тази икона за вашия храм”. А иконата е точно същият образ, който ние бяхме избрали.

Впоследствие разбрахме, че съборният храм на манастира Дохиар, в който се намира чудотворната „Скоропослушница”, е посветен на светите Архангели. Така, с Божието благословение, с благословението на Божията майка и с благословението на светите Архангели, получихме тази икона за нашия храм за укрепване на нашата вяра и слава на Бога и на Неговата Пресвета Майка!

Дай Боже, по молитвите на Пресвета Богородица „Скоропослушница”, на всеки, който дойде тук и се помоли искрено пред Нейния образ, Тя да помогне като отговори бързо на неговите нужди. Амин!”

Източник: Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ Варна

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...