Първи международен симпозиум по иконографско изкуство в СолунМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Мариан Томов каза:

  Интересно е защо България не е била представена на този симпозиум от Национална Художествена Академия – от катедрите ‘Изкуствознание’, ‘Стенопоис’ и ‘Консервация и реставрация’? Тъй като специалистите от тези катедри на НХА са наистина компетентни по дадените въпроси.

 2. pitevs каза:

  А дали пък да не допуснем, че проф. Кордис знае какво прави и може да прецени, дали са компетентни специалистите, които избира да покани?

 3. Мариан Томов каза:

  Не се съмнявам в проф. Кордис и неговата преценка, въпросът е в липсата на обмен на информация и умишлено криене – една болест тъй разпространена у Българина: „Да не би някой нещо да разбере и да ме прецака…“ това ме боли. Също така не се съмнявам и във високо ниво и професионализма на специалистите от ВТУ. Нека да спрем враждебния тон между тези две институции, а такъв съществува – самият аз го изпитах по време на един симпозиум в Румъния като представител на НХА. Няма да споделям детайли, защото тук не е място заподони действия.

 4. франка каза:

  ще обесня защо българия е представена от вту преподавателите.така е защото те отиват на разноски на университета . или ако не е така то поне се поемат разходите им от гръцка страна.аз също имах покана от Кордис но не разполагам с време и средства за едно седмичен престой в Солун

 5. pitevs каза:

  Бих искал да уточня, че поканата за участие в симпозиума (който първоначално трябваше да състои в Атина през есента на 2008 г.) беше получена в Богословския факултет на ВТУ още през пролетта на 2008 г. и това не беше случайно, а поради факта, че във ВТУ се преподава специалност Иконография. Иначе на симпозиума бяха поканени много хора, които можеха да присъстват, задават въпроси или просто да общуват. Няма никакво съмнение, че в България има много талантливи зографи, но характерно за симпозиумите е, че нямат характер на състезание, а съвсем други цели – да се установяват контакти на академично равнище. Специално този симпозиум имаше за цел да събере представители от Богословските факултети, където е естественото място на църковните изкуства, и те да говорят за състоянието на църковните изкуства в своите страни.

 6. Мариан Томов каза:

  Кой се е занимавал с цялостната изработка и „дизайна“на страницата на ВТУ, специалност Иконография? Под всякаква критика е, както и дизайна и концепцията /ако има такава/ и на този портал. Възлюблени братя, в кои времена живеете? За вас съвременна визуална комуникация, концептуално развитие в дизайна не означават нищо??? Посетете тези страници и научете нещо!

  http://www.theyellowdog.net/iam_bkp/page2.htm
  http://www.gerritrietveldacademie.nl/designblog/