Борислав Цеков: Има духовници с пагони под расотоМоже да харесате още...

19 Отговори

 1. prokimen каза:

  Мислех господина за интелигентен човек, а той говори небивалици. Кога Митрополит Инокентий се е представял за Патриарх?

  По конституция държавата и Църквата са разделени и държавата не може да се меси в църковните дела. Господинът е многословен, но канонично неграмотен. Църквата, ако е Църква ще устройва живота си по силата на каноничното право. Може ли да се говори за каноничност на хора, които не спазват КАНОНИТЕ?! После, ще му светне ли в главата на този политически ДЕМПГОГ, че в България е нарушен Уставът на Б.П.Ц.? В цивилизования свят, както го предвижда и Уставът на Б.П.Ц. църковните настоятелства са собственици на недвижимото енорийско имущество и далеч не наложените от бесовете владици. В България няма нито един реален митрополитски избор и народният глас е приглушен до незачитане. Нека приказливецът, който се прави на интересен, си признае колко пари му платиха мафиотите владици, които държат в ръцете си държавния петрол и земята по Черноморието.

  Понеже и Иван Желев демагогства, то нека първом се погриже и върне двата милиона долара, които са приведени на сметка на Московската Патриаршия и тогава да разправя ни врели, ни кипели. Тези пари са от залъка на бедните пенсионерки и Дядо Максим не може да ги подарява на Москва, а Желев да се прави на разсеян. Почтеният човек не може да бъде ДЕМАГОГ както и този тук с интервюто.

 2. Християнче каза:

  от гелираното момченце Бориславчо Цеков. Това е чисто комунистче и сатанистче. Добре, че народа му би шута и в момента е пишман нововремец. ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ДЯДО ИНОКЕНТИЙ!

 3. prokimen каза:

  Не познавам господина и исках да вярвам, че като се е заел с такива велики дела, поне той да е почтен човек. Споделих несъгласието си в неговия блог http://www.btsekov.com/?p=418 , а той взе че го изтри. Това за мен е предостатъчно за да си направя заключение що за личност е, решил да нажежава страсти и да гъделичка слуха на тълпата през първите дни на Великия пост.

  Понеже Бог се предава с мълчание, то ще взема да го удостоя с отговор в моя блог, та дано си направи труда да прочете поне веднъж КАНОНИТЕ на Православната Църква преди да се изсилва с претенциозната си демагогия.

 4. Idiot каза:

  Ще си му дадат много пари и му гледайте сеира. Дай на човек власт, пари, сила и свобода и го виж колко струва. А т.нар. епископ Инокентий няма да е жив и здрав. Така ми се струва. Разколниците нямат бъдеще. Щом не успяха да завземат семинариите, значи няма да имат бъдеще. Ще си изтлеят с времето.

 5. prokimen каза:

  А кой е този Иван Стоянов?

  Колкото до семинариите, не ги намирам за кой знае какво богатство или гаранция за бъдеще. Българското православие е единственото без сериозни богословски трудове. Това показва, че избълваните като комински дим богословски дипломи не струват и пукната пара.

  Колкото до бъдещето, то е във волята Божия. Бедата е, че родната Църква е болна. И да успеят силните на деня да ликвидират юрисдикцията на Митрополит Инокентий, когото погнаха защото им пречеше, то бъдете сигурен, че нов разкол ще се появи. Бъдещето на Църквата е в разколите, защото църковната видимост е без съдържание. Всеки, скъпящ душата си, ще търси евангелски извор и ще излезе от смрадта на варосаната гробница.

  Това го казвам с много сърдечна болка, защото църковната ни видимост си е чисто и просто ИГРА НА ШИКАЛКИ. Българите се осакатяват духовно още с неправилното кръщение и това душевно опустошение го следва во вся дни живота его с този църковен панаирджилък, какъвто го видяхме в клипа от Враца. Затова и гарга там не каца, заради големия резил и църковен театър с долнопробна игра на епископска хиротония.

 6. p_stefanos каза:

  Индивидуалистичния, нецърковен, недуховен подход породи проблемите в БПЦ. През 1992 г. изразител на този подход беше Фори, през 2002 г. – Цеков.
  Делото щяло да бъде изгубено, защото БПЦ не успяла да ангажира авторитетни и влиятелни юристи! Пълни глупости! Само човек с адвокатско, нецърковно съзнание може да мисли така.
  Но това не е никак изненадващо, щом като за него църквата е институция.
  Ако църквата е институция, как тогава виното става Кръв? Може ли институцията да претворява виното в Кръв?
  Ето, под този „институционален“ подход е заровено кучето.
  Впрочем, подходяща рубрика – „Словесни мозайки“. Словесна салата.

 7. portos каза:

  ЦИТАТ:
  Така ние признаваме историческата й заслуга за „регистрацията” на държавата. Църквата я е имало и в години, когато не е имало държава. Не може днес чиновник или магистрат да решава дали да има Православна църква и Български патриарх.

  Даже само заради тези думи бих гласувал за г-на в президентски избори, без са ме интересува коя партия го издига.

 8. portos каза:

  Не разбирам заюо смятате това за уместно:

  „Ако църквата е институция, как тогава виното става Кръв? Може ли институцията да претворява виното в Кръв?“

  Това не е даже и схоластика. Това си е чиста софистика. Ако смятате че, трябва да се върнем в катакомбите, кажете го направо, вместо да употребявате така неуместно и безотговорно евхаристийната еклезиология за полемични цели.

  Прощавайте, но риториката ви изпреварва теологията и още по-добре – жертвате теологията в името на риториката. Поучете се от Мартин Лутер, чиито грешки на друго място показвате, че разбирате добре.

  С цялото ми уважение! Но входът ви в дискусията е истински фал-старт.

 9. timoti каза:

  Като стана въпрос за клипчето във Враца,защо е махнато пак ли някой крие нещо???Нека се види каноничноста на „хиротонията“ и лицемерието или на някой не му харесват коментарите( ама в тях има много истина)??? Нали тук поне нямаше цензура?

 10. timoti каза:

  Кой е Цеков и колко пъти е влизал в църква? Кръстен ли е? Участва ли редовно и ревностно в богослуженията в енорииската му църква?Изповядва ли се и пречестявя ли се редовно?Пости ли?Аиде да се занимава с политика(кадето доказа,че не става за нищо) защото е много далеч от каноните на църквата! И като го е толкова грижа за пагоните под расото защо не направи нещо по този въпрос тогава когато внасяше т.нар.закон за вероизповеданията?Защо не каже имената на тези с пагоните( не,че ние не ги знаем) или е взел пари и е ял с тях на една трапеза.Ох,бедни ми Цеков!!!!

 11. portos каза:

  Аз пък мисля, че е хубав (ако тази снимка е негова) и умен, даже изключително умен. И кому ги задаваш, в крайна сметка, въпросите си Тимоти?

  А и въпроси ли са изобщо?

 12. Torin каза:

  Ако Синодът на патриарх Максим има претенции за имоти, защо не подаде искове в съда, да брани по съдебен ред владение или собственост? Съдът е органът, който е компетентен да се произнесе по такива спорове. Прокуратурата няма такива правомощия. Делото пред Страсбург по всяка вероятност няма да бъде спечелено от държавата и моля, г-н Цеков, не хулете юристите. И най-добрият юрист не може защити държавата и Синода на патриарх Максим от глупостите и беззаконията, които извършиха. Манипулация на общественото мнение е да се изкарва взломяването на храмове като действия в защита на православието. Кой християнин има нужда от това? Ако Синодът на патриарх Максим или г-н Цеков хвърлят обвинения срещу Синода на митрополит Инокентий, то с какво е показал Синодът на патриарх Максим, че е по-добър? Насилието ли е образът, който БПЦ иска да имат за нея? Но съжалявам, такава ни е Църквата … Тя посяга и много лесно минава през човека … Има обаче и свестни духовници, те са малко… Жалко наистина за всичко това …

 13. Альоша каза:

  Първо – заглавието на статията е манипулативно. Това не е основната тема на интервюто. Второ – припомнихме си историята на проблемите в Църквата ни, за което благодаря. Трето – проблем е не разкола, а пропастта между теорията и практиката в енорийския ни живот. Богословските факултети са бих казал третия синод в нашата църква, защото комунизмът не си е отишъл в нашето общество. Как да стана свещеник, когато по-старшите отци ще ми „сверят часовника“ и няма да ми дадат да практикувам това, което са ме учили в университета!? И във военния, и в цивилния университет кадрите излизат до голяма степен неподготвени за професионалната си реализация и праксис. Ли-псва ни знание, липсва ни смирение комплексно, не искаме да сме актуални и да си знаем правата и задълженията и затова буксуваме.
  Не мисля, че трябва да възстановяваме духовността на Църквата в България на национално ниво, защото това е най-трудното, пък и безполезно ще се окаже. Трябва да се борим за енорийския си храм, за братята и сестрите си, с които се причастяваме от една чаша. Великите дела нека ги оставим на Бога!

 14. Idiot каза:

  Интересно ми е защо, плачещите за т. нар. софийски митрополит Инокентий, забравиха как каратисти и полицаи вадиха Светия синод по времето на правителството. Явно това не се помни или паметта е избирателна. А без семинариите, където се обучават бъдещите монаси, свещеници и епископи, не виждам как биха успели. Оставете богословската дейност. Просто т.нар. синод на Инокентий (лицето Иван Стояно Петров, ако не го знаете кой е) е едно сухо дърво без корени без семинариите. Казано е който нож вади, от нож умира. Просто махалото се върна в изходно положение. Колкото си щете да твърдите, че Иван Петров е истинският софийски митрополит, не е така. Всеправославният събор си каза думата. Кой може да упрекне главите на другите православни църкви, во главе с Вселенският патриарх, че са комунисти и такива и онакива. Ако Иван Петров гушне многото пари, то тези пари ще са му като букет.

 15. p_stefanos каза:

  усещам коментара ти като много смислен и напълно споделям, че този е подходът – великите дела да ги оставим на Бога (и на някои автори от този сайт), а ние да насочим енергията си към своите братя и сестри, с които се причастяваме от една Чаша. Тъй като правя това от доста години, уверявам те, че има осезаеми резултати.
  Искам да разсея малко скепсиса ти и да ти вдъхна малко оптимизъм, като те уверя, че когато правиш нещо смислено и осмислено, тогава по-старшите отци, че даже и митрополитите не могат да ти „сверяват часовника“. Мисля, че това е единственият източник на умерен оптимизъм в нашата църква.
  Не е малко!

 16. Християнче каза:

  Освен, че пак се портиш, ми се струва, че оценката ти за Цеков звучи малко по гейски.

 17. svetlio каза:

  Добре казано. Само не знам дали не бяха изваждани разколниците и от построени от тях храмове, което не е правилно. Иначе, ако слушам разколниците, те са най-каноничните, но само на думи. Знаем за избора на Калиник. За Пимен и Панкратий също – едни от най-доверените на комунистическата власт, а и не е имало друг начин Пимен да удовлетвори провалените си амбиции да стане патриарх. На Инокентий пък не му трябва патриаршество, той е по бизнеса. Бизнесът беше основното по време на разцвета на алтернативния синод. И понеже Църквата е отделена от държавата, първото нещо, което им хрумна е да ангажират последната в светското доказване на своята правота. И като при всички неща има хора, които са просто „за идеята“ – декомунизация, спасението е на втори план.

 18. Makedonski каза:

  знаете ли- омръзнаха тия „попски“ работи на „целокупния“ български народ.

  Аз не съм особено доволен от дейността на църквата като цяло, а какво съм дал аз…?

  Мисля, че стана добре-стига алтернати.
  Признавам дядо Максим!

 19. timoti каза:

  кой,кого признава си е негов проблем за мен и Максим и Инокентий не правят нищо за пасомите и православието