Горан Благоев за балканския ни рационализъмМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Дарин Дончев каза:

  Добре би било всеки да прочете този материал,за да си обясни и разбере сегашното положение и сътояние на БПЦ.. Горан Благоев казва нещата в прав текст,което му прави чест. Според прочетното скоро не можем да очакваме някакви промени в поведението на висшия клир т.к. той пряко е бил свързан с предишната власт.Най-жестокото ще бъде ,ако хора изповядали се пред владиците,веднага са били предавани на ДС. В началото на след деветосептемврийския преврат не е изключено да има и такива екцесии

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Иинтересно интервю. Не съм саглеснобаче с някои от въпросите и от тезите на събеседника. ПЪрво Балканите стават кръстопът едва след създаването на национални държави през ХІХ век. Второ, манталитета на българите според данните от оригиналната ни история, на практика непозната на повечето българи свършили българско училище и данните от автентичната ни народпсихология ти определя като мистични метафизици, с култ към епоса, към силата и към светската политика след 1878 година. Ако бяхме рационалсти щяхме днес да сме мюсюлмани. НАличието на хора сред народа, които се намират в пряк контакт с БОга, алтернативно на расоносците, които ставата такива ако имат вуйчо владика е причината за недоверието и липсата на ортодоксална интелигенция в България през последните няколко века. За мистическите пророци на българите се знае още от Средновековието, по едно време Църквата е държала контрол на това пророчество, но след идването на османците заради гръцкото духовенство този контрол е изпуснат.

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Винаги съм казвал, че трагедиите в живота на човека и обществата произтичат от неразбиране. Това неразбиране, което е овластено води до социална и образователна политика, която съсипва хората и води до национални катастрофи. Точно това става в България след 1878 година когато в изключително силната българска политическа класа влизат неграмотници, технократи и модернизатори, които модернизират нещо, което не познават и неразбират, защото българската хуманитаристика, а хуманитаристиката е база на всяка политика прохожда през средата на ХІХ век – 30 години преди Освобождението и то с грешно съставени наръчници и конспекти за изследване на българския етнокултурен казус. Това обществено неразбиране на властниците се пренася и върху Църквата, която става един политикономически инструмент. Защото в българския случай има една тънкост на идентичността и оценката на явленията от битието – това е да бъдем православни без да бъдем византийци и да бъдем славянобългари без да бъдем русофили.

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В разговор с един фаворизиран от БПЦ чужд специализант, който заема важен пост в системата на БПЦ заради своята облъхнатост от аурата на висшия клир, т.е. много слушка и много папка, според новия демократичен виц за извора на лукса на депутатите ни, та този човек, като му казах някои мои забележки за състоянието на БПЦ ми каза, че имало журналисти, които по неясни причини правели жълти изказвания за Църквата и вкаравали думи и пишели за несъществуващи дела на клира, които иначе си бил много точен. Честно казано стана ми много смешно. Очевидно е за човека, който познава способностите и качествата на българите, както и историята и народопсихологията им, че въпросът с БПЦ не е жълтата клюка в медиите, а въпросът дали това, което ни представят кадрите на Църквата е православие, дали изобщо е християнство и дали сред днешните владици има хора като екзарх Стефан І, спасителят на евреите според църковната ни пропаганда, който е бил висш масон. Смех!
  http://www.slavicorthodox.hit.bg

 5. bafar каза:

  Какво означава проблемите на Църквата са много и нерешени? Кога ще разберете че Църквата не е институция бе хора? Църквата е новия завет на Господа Иисус Христос с нас. Това е! В нея има определени правила и норми, определени „свети тайнства“ и Благодат. Църквата не са свещениците, клира и миряните. Това са съвсем различни неща. Свещеници, клир и миряни има във всяка християнска и мюсиолмаска религия по света… Така че Църквата не може да има проблеми, защото тя е основана от Бога, чрез определени хора наречени Свети Отци. Това е светата Православна Църква. Дори това БПЦ е абсолютно неправилно име, ама айде…

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Бафарчо,
  Твоето обяснение за същността на БПЦ е чисто гностическо. Ще умреш, без да си разбрал в какво си членувал.

  Вярно и издържано в критичен тон е интервюто на Благоев. Не мога обаче да се съглася с неговото твърдение, че румънците били по-набожни от българите, защото „режимът на Чаушеску е бил много по-жесток по отношение на Църквата, отколкото в България.“ Точно обратното е вярно. Освен това, румънците нямаха османско иго и бяха свободни във вярата си през ХІV-ХХ век. Те не минаха и през голготата на църковната борба, която у нас се изроди в борба срещу православието.

  Лазар и богаташът –
  http://archiman.livejournal.com/

 7. ivan ivanov ivanov каза:

  Рационалист? Абсурд! Много оптимстично за един народ който рядко мисли, не може рационално да дефинира интереса си , нито може рационално да го отстоява, а се движи от моментни стихии и чувства , съобразно формиралата го комунистическа и националистическа митология.Моите наблюдения са , че почти всички ходят на йога , врачка , гледачка или ходжа, движат според хороскопа си и изповядват разни митове, суеврерия и налудничави религиозни представи, интресуват се от чакри , кундулини , мудри и прочие. Това се отнася предимно за жените. Мъжете изповядват някакъв тип балкански мачизъм , ориенталска бабаитщина и култ към простащината и насилието, също са хороскопаджии и са почитатели на конспирации, националистически митологии и разбирачи по всичко.

 8. Човек Българин каза:

  В тази действителност, какъв да стане човек? Човекът, какво е виновен? Той е това, което знае, съобразено с това, което може. С каквото се храниш, такъв си! Аз съм, представител на мъжкия пол и ще кажа, че по-някой път трябва да си агресивен, без крайности, разбира се, трябва да опазиш себе си и близките ти. Не знам, как формулирате националистическата митология, но без родолюбие, какъв човек мога да бъда, най-много да стана извратен ист или кукла на конци. Не разбирам от всичко, но винаги търся логично обяснeние.Говоря за себе си, за населението на холдинга „Държава–Груп Фемили Бос анд КО“ не знам, какво да кажа. Бог да ни е на помощ!