Единственият истински избор и единственото истинско изкушениеМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. Няма по-смешно нещо от международен православен „брат“. Гърците – автори на балканския национализъм, владетели над българската духовност, гонители на българските учители и просветители, автори на комплоти през турското робство против българите, считащи ни за „варвари“ и „дебелоглави“. Сърбите – мегаломани, искащи да развиват национализма си за сметка на българите, считащи ни за будали, автори на погроми в Западните покрайнини и Македония, укриватели на средновековни документи, в които се казва, че християнската мисия сред славяните е българско дело. Руснаците – създатели на Гръцкия проект на Екатерина Велика, противници на създаването на самостоятелна българска Екзархия, износители и укриватели на старобългарски документи, в които се казва, че българите са отредени от Бога да запазят истинската вяра, вносители на идеята за революция, адепти на атеизма и окупатори след 1944 г. Румънците – нашественици през Междусъюзническата война. А БПЦ си мълчи подло и угоднически!

 2. Мариан Павлов Томов каза:

  По-добре късно от колкото никога, приветствам екипа за този превод. България има огромна нужда от подобни автори. За голямо съжаление на български език подобни преводи или напълно липсват или са рядкост. Убеден съм че ще са по-полезни от „зографкото“ издателство. Книгите на проф. Йоаннис Корнаракис, митрополит Йеротеос Влахос, както и на академик Владета Йеротич са неоисуемо богатство и са ми достъпни само благодарение на факта че владея гръцки и сръбски.
  П.П.
  Препоръчвам на екипа да обърне внимание на „Σχιζοφρένεια ή ασκητισμός“ на проф. Йоаннис Корнаракис / бил е преподавател в Солунския университет /. Това е книга която може да промени живота на всеки един читател.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Поредния идиотизъм в църковния календар – коледни заговезни на 14 ноември, събота. Как ще са в събота, когато каноните изрично забраняват поста в неделя – деня на Възкресението, и предвиждат сурови наказания за прегрешилите?

  ………..

  Бог – един по същност и троичен по лица:
  http://archiman.livejournal.com/

 4. стоян йорданов бербатов каза:

  Чингиз, приятелю, понякога трябва малко и да се снишаваме и овреме да ни идва чувството за мярка. Така, де, въобще не си на нивото на акад. Йеротич и с този коментар се изложи като кифладжия. Препоръчвам ти за малко да се оттеглиш на размисъл, може и на покаяние, да смениш честото писане с по-често посещение на богослужението в храма. Поздрав!

 5. До Мариан Томов,
  Вместо да издаваме чужди автори на християнска тематика, нека видим българските такива, за да не се окаже, че българите са ни платили образованието и ценза, а пък ние, водени от непризнателен свободен избор – характерно за много българи, служим на идея, която не може и не иска да ни помогне да разберем вярата. По правило за нещата от живота разбира не онзи, който е минал официалните институционални изисквания, а онзи, който е натрупал житейски опит заедно с получения от знанието на обществото ценз. Затова християнството по цял свят издирва религиозната опитност и духовно познание, което може да е от полза за душата на човека, като не просто промени живота му, но да го промени в правилната посока. Ние имаме нови мъченици за вярата, които другите православни нямат. Освен това устоите на духовността и вярата през комунизма бяха изнесени извън официалната религиозна институция БПЦ и сред българските миряни следва да се търсят полезни наставници в християнството.

 6. Ако може да отговоря на foreruner,
  Неизвестни ми приятелю, който ме пращаш в храма и на покаяние. Моят проблем е , че съм прекалено грамотен за критериите на нашето общество и имам навика да казвам истината, което не се прощава в България и в модернизирания свят на финен сатанизъм, както студентите от Богословския факултет в София определят духа на нашето време. Като потомствен възпитаник на борбите на българите за българско училище и по-късно борбите за национално обединение, завършили катастрофално за българите заради слабата им философска и богословска грамотност мога да ти кажа, че знанията които имам от историята на рода си и от натрупания житейски опит струват повече от един сръбски академик, който никога не е бил гонен като дете на „враг на народа“ и никога не са го поставяли в центъра на класната стая за да го заклеймят за това всички съученици. А за моите приноси за вярата няма да говоря – само ще кажа, че БПЦ е политически инструмент, който се ръководи от неграмотници.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Монголецът върти открай време една и съща плоча – никой не го признава, никой не го назначава, никой не го издава… Стани масон или владика или двете заедно, за да те уважават в Булгаристан.

  ……………..

  Папата ще издава компакт диск –
  http://archiman.livejournal.com/

 8. стоян йорданов бербатов каза:

  Извинявай, драги приятелю, че не се представих. Казвам се Стоян Бербатов и съм свещеник в Благоевград. Никой не се съмнява в твоята грамотност и не ни е тя трън в очите, повярвай ми. Напротив, възхищаваме се на прекрасната ти елоквенция, и дори ти завиждаме. Проблемът обаче е в това, че от всичките ти изказвания лъха реваншизъм, те са скандално бедни на любов и смирение, което пък от своя страна е някаква гротеска, предвид факта, че в тях често се споменава името на Богочовека Христос. Та затова нито знанията ти, нито опитът ти, поне такива, каквито ги представяш, струват повече от малкото пръстче на сръбският академик. На него само шапка можеш да му сваляш, той е от малцината християнски писатели на нашето време, чието слово е обърнало милиони по света към вярата. Стига сме хленчели, миналото ни е безобразно в богословско и философско отношение, никой не спори за това. 20 години критика и оправдания са достатъчни. Така висшия клир няма да се промени, знам, че това ти е болката,уви.

 9. До отец Стоян Бербатов,
  Само ще отбележа, че Богочовекът Христос посещаваше слаби и болни, изцеляваше, говореше мъдро, казваше, че носи истината и предупреждаваше, че силите на света са нищо в сравнение с истината на Божията книга на живота, където се пишат имената на праведниците. Освен това Христос учеше на справедливост, на зачитане на човешкото начало и питаше за това колко скърби сме утешили. Неразбирането на християнството според св. Библия и опита на християнската цивилизация е неспособност да се разбира истината, да се търси справедливост и да се оставя ближния на произвола на съдбата. Вярата иска доказателства на живота най-вече от свещенослужителя, иначе става лукава идеология, от която могат да се възползват грамотни сили, които не са християнски. Въпросът със смирението е въпрос на послушание на компетентност и честност. Смирява се онзи, който има истински авторитет за следване, не назначен такъв. А в храма се върши истина и справедливост, не само молитвена дейност.

 10. Мариан Павлов Томов каза:

  до [u][b]chingis[/b][/u]: В България НЯМА автори от класа на проф. Йоаннис Корнаракис, митрополит Йеротеос Влахос, както и на академик Владета Йеротич. Бих добавил и епископите Атанасийе Йевтич, Игнатийе Браничевски и Фотийе Далматински, митрополит Андрей Аркалохорски /критрската архиепископия/ преподавател в Солунския университет – от които последните двама лично познавам. Ние можем само да сънуваме подобни епископи в БПЦ. Дори обикновен разговор с тези хора те обогатява. Така че брате Чингиз хан, научи сръбски или гръцки език и ще разбереш доста.

 11. Лъчо каза:

  А БПЦ си мълчи подло и угоднически!

  Последното изречение е невярно,защото владиците не са Църквата, а част от нея! Съгласен съм с Чингис, че всички „православни братя“ винаги са били против България и българите! За съжаление тази тема сред православните българи е табу и всеки , който я повдигне е заклеймен, като неспособен да обича! Особено повдигне ли се въпросът за руските безчинства срещу България и българите, много християни в нашето Отечество задължително скачат като лично засеганти и обидени! За сърбите дори не ми се говори!
  Ние българите нямаме историческа памет и бедите ни се дължат на това!

 12. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  Здравейте Chingis,
  Вашите коментари като правило са верни. Очевидно сте добре подготвен в църковните работи. Имате широк поглед и анализите Ви са много добри. Много от нещата, които изказвате са ме занимавали като мисли. Радвам се, че има такъв ерудит във форума (друг е въпросът има ли полза от нашите мнения, т.е. променя ли се нещо), но като християнин на християнин бих си позволил да кажа: не позволявайте огорчението и разочарованието да Ви завладее. Пазете се от унинието и не позволявайте да се разруши душеспасението Ви заради чужди грехове. Поздрави и Бог да ни пази. Амин.

 13. Драги ми Лъчо,
  За съжаление точно владиците и целево издиганите свещеници и миряни, до един подвластни на комунистическата политика спрямо религията представляват БПЦ. Факт е, че владиците и целево издиганите свещеници спират знанията за репресиите над духовенството през комунизма, за което си мълчат всички православни „братя“, защото не искат да признаят , че е едно да пишеш дебели книги за християнството, друго е да проповядваш истината с цената на живота си. Православният свят не признава българите, защото понятието за истина, честност, справедливост и милост е затлачено от съображенията за висша политика и национален интерес. И е парадоксално, че за страданията си през комунизма получаваме повече признание от друговерци и атеисти, които имат некорумпирано разбиране за истина, честност и справедливост. А БПЦ просто не е наясно какво ще стане с нея в скоро време. Непрестанно се опитвам да я предупредя, че европейският свят е конструиран от Разума – напразно – не ме чуват.

 14. стоян йорданов бербатов каза:

  Драги ми Чингиз, хайде стига с тия изтъркани оправдания. Никой православен не мрази българите защото са най, най, най-честни и справедливи и т. нат. Понякога учудвате народа с чудноватите си изцепки, извинявам се за израза. Много добро ще направите и за Църквата и за народа ако впрегнете целия си разум и опит за нещо градивно. Пак ви повтарям, с мрънкане и банални хули към висшия клир няма да се промени нито един агент на ДС и нито един некадърник. Идете и вижте как можещите и разбиращите съграждат буквално камък по камък Тялото Христово – Църквата и им помогнете. Като начало може да се представите кой сте, защото анонимното участие в православен форум е nonsense.И ние свещениците не сме някоя целева група от обучителен семинар по европейските проекти. моля, дръжте се по-учтиво и не ни давайте съвети от пастирско естество.

 15. gloria barantiewa каза:

  Присъединявам се към първото изказано мнение на chingis.Ставаме двама 🙂

 16. Драги ми forerunner,
  Един от начините да славиш Бога е да респектираш Неговите дарби, които е раздал на хората и да правиш така, че тези дарби да се развиват и да дават плодове на вярата. А БПЦ и част от нейните „пастири“ не уважават дарбите на Бога и се опитват като се позовават на силния български колективизъм в името на висши интереси на нацията да експлоатират тези дарби. Колко подаръци от публикации, безплатен труд, художествено майсторство, пари от държавни проекти и дарения от частни лица е получила БПЦ – огромен брой. Каква част от тези дарения отиват за подкрепа на хората, които работят за вярата и Бога и чиято квалификация и знания не са създадени от Църквата? Как може да получаваш наготово , без да се грижиш за славата Божия – дарбите на човека? А градеж се прави като има здрава основа – каква е основата на БПЦ? БПЦ противопоставя Разума и културата на духовността и благодатта, подкрепени единствено от тайнството – а словото и текста, като плод на Разума?