Злата Попов: Успехът на вероучението зависи от учителитеМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. lyublyana каза:

  Horata rabotiat…i to tvorcheski…
  i nie rabotim- i tvorcheski i prepiatstvia preskachame…zashtoto pri nas verouchenieto ne zavisi samo ot nas,no i ot vlastta

 2. Ангел Небесен каза:

  Не, аз няма да пропусна възможността да си струпам Божия гняв върху главата за Съдния ден, като изразя мнение, че такива формолировки, как кучето и котката, като лаели и мяукали „хвалили Господа“ са напълно недопустими „творчески“ инвенции, които трябва да предизвикват Божието рвение у дечицата. Тук изобщо не искам да отварям дума за „учителите“, които са толкова некултурни и ограничени хора, на които обаче систематично им се втълпява, че те трябва да предават правилно (хи-хи) Божието слово, че те били солта на земята и само и единствено ако се доберат до дечицата да им говорят за „дедо Боже“, то само така последните биха станали добри хора и граждани. Няма да престана да защитавам позицията, че „вероучителите“ (от всякакви разновидности) не трябва да припарват до деца, изобщо, безусловно, категорично; да ги отчуждават от другите деца с басните и легендите си. Тук изобщо не става дума за Христос, и изобщо никога не е ставало въпрос за Него; Той е друга вселена, нямаща никакъв досег с „наследниците“ си, които му използват името най-безсрамно за да експлицират комплексите си чрез своето „РАЗБИРАНЕ“ за това или онова във „вярата“ си.
  Христос НЕ Е РЕКТОР НА ТЕОЛОГИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ. Той не се нуждае от гръцката философия, нито от древните езически култове, за да синкретизира, какво е любовта, и да я обяснява. И „Оставете децата да дойдат при мен…“ НЕ ОЗНАЧАВА, запишете ги на „ВЕРОУЧЕНИЕ“. „Вероучение“-за майките и татковците. Именно „вероучението“ ще УБИЕ БОЖИЯТ ОБРАЗ в децата!

 3. portos каза:

  Тези формООООлировки по факса ли ги пУУлучи?

 4. Ангел Небесен каза:

  Винаги поставяй по няколко грамЕтически и стилистични грешки за буквоядите, това го правя редовно с „пълниЯТ член“ – принцип.

  Иначе това не беше по факса, а според думите: „…техните Ангели : ) на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен…“

  потрай малко, благодарение на моите мнения ви слагам на скромните главици вечно зеления венец на живота.

 5. Ангел Небесен каза:

  Не! Сега се сетих. Двайсет години пасях трева, ядох шишарки, дишах боров въздух, молитвувалствах в една свята пешера, изнурявах плътта си за да придобия Горния Йерусалим и изведъж ме осени невероятна светлина, не приличаша на дневна светлина, друга беше и един Ангел забулен в облак ми го каза…….а може би звездите ми го говорят чрез зоростристите…..не знам вече обърках ги нещата.

 6. Ангел Небесен каза:

  Сега се сещам и нещо по-сълзливо; Шекспир-Гьоте-робинята Изаууууура: обичах едно момиче (греховно казано), чиито родители бяха непримирими атеисти, а моите вярващи. Моите се бяха вживяли в веровата си роля и ме караха да изучавам закон Божий според православната традиция. Щом научиха за това, родителите на момичето категорично й забраниха да има каквито и да е контакти с мен. Колкото и да се обичахме, очи които не се виждат се забравят, постопенно се отдалечихме, а само как си подхождахме….и един ден тя се омъжи за друг (атеист); от тогава аз толкова намразих християнството като цяло, че ей ме на, стоя и ви досаждам непрекъснато с глупостите си и оплаквам горчиво пропаднала си любов (пак греховно казано). Виждаш ли, бесовете си знаят работата. Вместо аз сега да хваля Господа, аз най-безрамно го хуля, чрез светата му Църква и не стига това ами и голямата ми любов (трижди греховно казано) не знае, че съм се певърнал заради нея в атеист. Няма оправия….кой светия го беше казал: „Жените са ладия на бесовете…“….дали не беше свети Тома…не знам.. аз плача ли плача….

 7. lyublyana каза:

  Ангел’че,съжалявам за твоята сълзлива история…Не виждам къде в нея си виновен ти и твоята вяра?!Хората се разделят, заради разни причини,женят се и се развеждат,щастливи са и са нещастни…и религията,вероучението , „басните и легендите“ тука не са причина…
  Хората си търсят всякакви причини да си хвърлят кал…а атеистите/от ония дни особено,това тяхното си е чиста патология/
  Съжалявам за това ,че са ти разбили сърцето.

 8. lyublyana каза:

  Ангел’чо-много си прав за вероучението за майките и бащите,даже за бабите и дядовците.Моята история е – едно дете, което води във вярата старите хора,които е трябвало да го научат на вярата,а вместо това то само я търси,лута се къде ли не ,намира я и …я донася на майка си ,татко си ,баба си ,дядо си и т.н
  На теб родители – вярвящи, на мен родители- невярващи…сигурно, за да се докосне всеки, чрез някой до – Христос!

 9. portos каза:

  Не е ангел, а е ангелица, но тихо – да не я дразним, че е влязла в образ…

 10. Ангел Небесен каза:

  както казваше другарят Тодор Живков.
  какъв ли би бил света ако хората РАЗБИРАХА от ИРОНИЯ???????????? Това са сказки/измислици.
  Тълкувание на Ангеловите Писания:
  1. Не е необходимо да се монах за да „разбираш“ и „усвояваш“ истинност.
  2. Дори и без да иска (условно казано) християнството със своите верови шаблони на поведение, може да съсипе и РЕАЛНО СЪСИПВА живота на милиони. Диоклетиан, Нерон, Хитлер и Сталин не са разбили повече човешки съдби от „християнските“ комплекси и суеверни практики.

 11. jivko0o0o0 каза:

  Ангел Небесен ти май по скоро работиш против Православието,а не в негова защита.Трябва да се ваведе религия в училище!Как иначе децата ще чуят за Христос?Само при нас не се изучава религия!Вижте Румания,Русия и много други страни!

 12. Дуга каза:

  ”Написано от Ангел Небесен на 2008-09-14 14:28:01
  Не, аз няма да пропусна възможността да си струпам Божия гняв върху главата за Съдния ден, като изразя мнение, че такива формолировки, как кучето и котката, като лаели и мяукали „хвалили Господа“ са напълно недопустими „творчески“ инвенции, които трябва да предизвикват Божието рвение у дечицата….”

  Шта смета господину текст (који није ни прочитао) у коме животиње хвале Бога?

  ”7. Хвалете Господа от земята, вие, големи риби и всички бездни,
  8. огън и град, сняг и мъгла, и ти, бурний ветре, който изпълняваш словото Му,
  9. планини и всички хълмове, плодородни дървета и всички кедри,
  10. зверове и всеки добитък, влечуги и птици крилати,
  11. земни царе и всички народи, князе и всички земни съдии,
  12. момци и девойки, старци и деца –
  13. всички да хвалят името на Господа; защото само Неговото име е възвеличено, Неговата слава е на небесата и на земята.”

  (Псалом 148.)

 13. andrey каза:

  Дуга, смета му това, че е против всички и против всичко. Не му обръщайте внимание. Използвам случая, за да поздравя вашето прекрасно издателство за всичко, което прави – и дано да има повече такива съвместни инициативи като „Христос се роди“! Ще пробвам на сръбски: Поздрави за ваше лепе кньиге и за све што радите! Бог вам помогао, драга браhо и сестре!