Командирът на „Гвардията на цар Лазар“ пред „Дарик“: Каним България в православен съюз!DarikNews

Той е на 44 години, теолог по образование, викат му Пилигрима или Генерала, обича пред първото си име да слага по едно „хаджи“ и раздава визитки със снимка на руски танк на нея. Ето какво каза Андрей Милич – командирът на паравоенната „Гвардия на цар Лазар“, за Косово, кроежите на Европа и православния съюз, който ще създаде през следващата седмица.

Mоже би вече малцина си спомнят, че в Сърбия имаше един човек, който се казваше Желко Ражнятович. Викаха му Аркан и освен като съпруг на фолк-певицата Цеца Величкович, беше познат и със своите „тигри“ – бойците, които воюваха с всеки, който имаше дори и помисъл да навреди на сръбските интереси. Същият този Аркан беше застрелян на 15 януари 2000-та година пред хотел „Интерконтинентал“ в Белград, където беше и щабът му.

Вече в наши дни един друг човек се зае да събере разпилелите се вече по широкия свят „тигри на Аркан“ и с още няколко хиляди запасняци тръгна да връща Косово на Сърбия. Той е на 44 години, теолог по образование, викат му Пилигрима или Генерала, обича пред първото си име да слага по едно „хаджи“ и раздава визитки със снимка на руски танк на нея. Ето какво каза Андрей Милич – „новият Аркан“, командирът на паравоенната „Гвардия на цар Лазар“, за Косово, кроежите на Европа и православния съюз, който ще създаде през следващата седмица.

Какво представлява „Гвардията на цар Лазар“, как беше създадена и колко бойци наброява?

Всички сърби са потомци на Светия цар Лазар и всъщност това е символичната „Гвардия на Свети цар Лазар“. А военно погледнато и оперативно, тъй като войната в Сърбия отново започна, това е военностратегическа тайна, а „Гвардията на цар Лазар“ със сигурност няма да даде Косово и Метохия без поне едно пламване на барут.

Как ще отвоювате отново Косово за сръбската държава?

Какво има да отвоюваме Косово за Сърбия, Косово е Сърбия и Косово е част от Сърбия. Европа ни отнема Косово, ако зависеше от нас, отдавна щяхме да сме си върнали Косово. Косово ни го отнемат пратеници на европейските държави. Проблемът ни не е с шиптърите, тях можем да ги прегазим още тази нощ… Това не значи, че няма да ги прегазим и тях, и НАТО, и всички, които застрашават целостта на Сърбия, и всички, които ни отнемат Косово и Метохия. Само чакаме да се изчерпи докрай търпението ни.

Кога може да бъде възстановена, според вас, сръбската власт над Косово?

Как някой може вземе властта? Те със сила завзеха властта, със сила ще си я върнем. Мога ли аз да командвам в твоето радио? Какво си мислят те, че ще ни притискат, че ще ни плашат с хеликоптери, с нападение на НАТО, че ще ни бомбардират, ако тръгнем отново?

Трябва ли ви допълнително оръжие, за да влезете в Косово – косовският епископ Артемие вече предложи да се купи такова оръжие от Русия?

Не, не. Необходимо е само да се предпазим от риска от американски бомбардировки, защото в противовъздушната отбрана не сме много силни, това го знае цял свят. Русия ще ни даде оръжие, на нас ни трябват Китай и Русия. Хората ще го сторят това, да попречат на Америка и на всички да бомбардират Сърбия… Но това не значи, че няма да започнем под заплаха от бомбардировки.

Как страна като България може да помогне на сърбите в такава ситуация?

От България търсим единство със сръбските земи, гледаме на България като на православна държава и няма необходимост България да се набърква с лъжовната организация НАТО. Затова на 26-и февруари правим събор в Крушевац, който ще бъде под надслов: „Сърбийо, обедини се с православните!“. Ние търсим поделяне на света и на Европа на две части, което означава Русия, Китай, България, Румъния, Кипър, Гърция, Грузия от едната страна и останалите в другия състав на Европа. В такъв случай американците не биха посмели да ни бомбардират и това ще е краят на войната. Това, което ви говоря, е една нова стратегия, заради която се възпираме. Иначе не е проблем да тръгнем още тази нощ… Но Косово няма да си отиде без бой, бъдете сигурни в това. Дали ще започне утре или след месец, или чак през май, тъй като сега е зима, няма значение. „Гвардията на светия цар Лазар“ вече се появи на т. нар. административна граница, така че практически въстанието е вдигнато, но не е необходимо да бъде приключено за 24 часа. Това не са сръбските граници, но това не значи, че в същия този час трябва да направим клане. Обявяването на въстание и война не означава военна интервенция начаса. Подлъгва се Америка, подлъгват се англичаните и германците, че ще помогнат на шиптърите да ни вземат Косово. Косово е на Свети Сава и на потомците на Светия цар Лазар. Обявяването на независимост на Косово и Метохия за нас е само приближаване до освобождението на Косово. Според мен дори е добре, че преговорите приключиха.

Имат ли основание, според вас, българите да се опасяват от „косовски сценарий“, след като при нас също има голямо мюсюлманско малцинство?

На 26-и ще се стигне до единение на православните държави. Това не е случайно – на 26-и честваме нашия владетел Свети Симеон и ние се връщаме отново по неговите стъпки и към неговите корени. Бъдете сигурни, че ако американците тръгнат да ни бомбардират, Китай и Русия ще ни защитят. А в Крушевац, откъдето е тръгнал Свети Сава да брани сръбското и православието, ще се вее и вашето знаме. Ще се стигне до единението… Зная, че сте по-близки с нас, отколкото с мюсюлманите, с Европа и подобни утопии. На 26-и ви каня, елате!

Защо искате да ви наричат Пилигрима или Генерал? Колко пъти сте ходил на Божи гроб и какво военно звание имате в сръбската армия?

Аз съм официален идеен водач. По устава ни съм командир на „Гвардията на Свети Лазар“, на нашето движение. Така, както по Конституцията на Сърбия, президентът е главнокомандващ на войската. Ако аз кажа, генералите и командирите ще тръгнат.

Не разчитате ли прекалено много на Русия – с какво може да ви помогне Москва и въобще православния свят. Все пак Владимир Путин скоро сдава президентския пост?

Православните със сигурност ще минат на наша страна. Ще се появи нов човек в Русия. Путин само „обърна кораба“ от Европейския съюз, той е предшественик на човека, който ще започне война с Америка и с всички онези, които грабят и Русия, и Сърбия. Това не е ограбване само на Сърбия, Русия осъзнава това.

Кога Сърбия загуби Косово – на 17 февруари или доста години преди това?

На 5 октомври 2000 година [деня на падането на Милошевич – ред.].

Кои грешки на Белград не трябва, според вас, да повтарят страни като България, в които има големи малцинства?

Грешка е митингът, който организираха онези бандити, които искат да си измият ръцете от Косово и Метохия. Свалиха Милошевич, а сега са принудени да се върнат към неговата политика. Не че защитавам Милошевич. И отново правят грешка, те не умеят да въведат извънредно военно положение, защото те са директно протегната ръка на онези, които обявяват независимост на Косово и Метохия. Управниците в Белград, които дойдоха на власт на 5 октомври 2000 година, не са свършили нищо добро за сръбския народ. Всичко, което правят, е грешка. Какво е Европа? Европа е продължение на нацистките, на фашистките идеи. Само че сега под името Европейски съюз. На земното кълбо няма да има мир, докато сръбската войска – „Гвардията на цар Лазар“, не сложи на нашата Шар планина победна, освободителна диря, която ще гласи: „Това е сръбско, това са сръбски светини, това е държавата на Свети Сава. И в нея могат да влязат всички страни, всички национални малцинства, всички вери, но с уважение към законите на държавата Сърбия!“. На 17 февруари Европа практически навлезе в Сърбия. Елате на 26-ти в Крушевац или изпратете сътрудници. Поздравявам целия български народ. Българският православен народ ще сътрудничи много добре с властта, която ще бъде обявена на 26-и. Командирът на „Гвардията на Светия цар Лазар“ ви уважава изключително!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Интервюираният е луд за връзване. Христос не е делил света и хората по никакъв признак, защото всички са чеда Божии. Медведев щял да обяви война на САЩ?! Такава война може да бъде само ядрена и никой не е откачен да я започне, защото сам ще бъде анихилиран. Този страх възпираше двете страни през Студената война и още е валиден.

 2. andrey каза:

  човекът е луд за връзване, ако има кой да го върже. Но отговорността за това е на мъдрите глави, които измъдриха тази лудост с Косово. Сега, когато духът вече е пуснат от бутилката, на сцената излизат лудите и не знам кой ще може да ги спре.

 3. sponzor каза:

  Докато всички не осъзнаем, че това е безпрецедентен случай в международното право, установено сле Втоата световна война, няма да азберем какво се е случило. САЩ не за пръв път налага своято воля чрез сила на суверенни държави, но за пъв път отнема част от територия на една такава държава, каквато е Сърбия. А може би това е първата практческа сътпка от въвеждането на новия световен ред? Въпросът не е какъв човек е Генерала, а каква поция ще заемем ние и нашата Църква, мисля аз.

 4. milan каза:

  „Сърбийо, обедини се с православните!… Русия, Китай…

  :-):-):-):-):-)::-):-)):-)