Мартичка Божилова: Във филмите, които правим, всеки може да открие частица от себе сиМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. Руси Ст. Русев каза:

  Църквата, значи, си има една медия и тя е солея или амвона – мястото, от което се произнася проповедта. Повечето от така наречените „медии“ обслужват граждански интереси, с така цел се създават, организационно са вън от Църквата (в съответствие със замисъла на създателите им) и всъщност изпълняват задачата да създават раздор между вярващите.
  А „препечатаните проповеди от преди 70 години“ тълкуват и проповядват Евангелие отпреди 2000!
  Поздрави на Жоро и целувки на Дара!

 2. Kakvo e istina? каза:

  Моного ми се иска да разбера, какво кара родителите да дават такива имена на децата си? Ето гледам сега това момиче го нарекли Мартичка, това от „Мара тича“ ли е или от „Мартич“ само че е женски род? Нещо като Муравей(имаше едни такъв муравей радев). Представете си когато е бил малък, как са му викали. Направо жал ми става. А колко е важно името, то казва много за характера на човека.

 3. Дон Кихот каза:

  Това е най-обикновено умалително име – от Марта става Мартица или Мартичка, може би подсъзнателна алюзия за мартеничка, която е магически символ за здраве и щастие. Майка ми имаше приятелка Пейка. Звучи смешно, но е умалително от Пея, което съответства на мъжкото лично име Пейо. Има много по-куриозни имена като прогресивните Телефонка или Владиленка (по Владимир Ленин).

 4. Kakvo e istina? каза:

  Благодаря отец, а какво ще кажете за името Даздраперма(Да здраствует первое мая)? Това не е шега, а реално женско руско име.

 5. Дон Кихот каза:

  Това не е руско, а съветско (чети – идиотско) име. Русите и до днес кръщават бебето на светеца на деня, в който то се роди.

 6. Руси Ст. Русев каза:

  Това ли е всичко, което имате да кажете за името на най-успешния български продуцент в документалното кино?

 7. Руси Ст. Русев каза:

  но и госпожата – и като личност и като присъствие!
  Това добре се вижда от снимката, мисля.
  Поздравления на съпруга й – г-н Георги Богданов – един от най-добрите оператори в българското кино (редом с Емил Христов, Борис Мисирков, Радослав Спасов и пр.)!

 8. Kakvo e istina? каза:

  че се включихте в нашата дискусия с името Борис Мисирков, е сега да си помислим, как се е казвал дядо му.

 9. Дон Кихот каза:

  Интересен въпрос – как се казва дядото на човек с фамилно име Мисирков? Всъщност Масър означава на турски Египет и това не е лично име, а прякор на българин, който е продавал мляко по улиците на Александрия. Естествено е викал като луд на арабски, за да рекламира стоката и да излязат ханъмите да купуват: „Лабааааан“ (мляко)!!!!

  …………

  http://pavel.bloghub.org/

 10. Руси Ст. Русев каза:

  Казвал се е Мисирков също! Вечна му памет!
  Във вашето ограничено обществено-културно пространство фамилните имена се образуват от личните на дядовците, но това не е правило!
  Дядото на Борис Годунов, например, не се е казвал „Годун“, на Александър Стамболийски, пък – „Стамболи“, на Каравелов – „Каравел“.
  Не е ли по-добре за вас да напуснете този форум тихомълком, се питам, или лошото възпитание има още ресурси, които могат да се изпробват в този сайт?

 11. Kakvo e istina? каза:

  защо сте така агресивен? Зад Вашето име да не стои нещо руско(Руси Русев)? Между другото предложението Ви за „Годун“ доста ми се понрави, а и не знаех, че познавате дядото на Борис Годунов.

 12. dari каза:

  Доста безумна дискусия се заформи с тези имена, не смятате ли? Може ли да говорим и за нещо друго – примерно за съдържанието на интервюто и за качествата на г-жа Божилова?

 13. Руси Ст. Русев каза:

  Говорих с Мартичка и тя малко се изненада от звученето на пасажа, в който се казва следното:
  „Виждала съм препечатани проповеди, беседи от трийсетте години, просто копирани и залепени в нашето днес, предлагани на днешните хора. Но това не е свършена работа – да дадеш на някого нещо готово, което е вършело работа преди седемдесет години!“
  Тя мисли, че не точно така се е изказала. Интервюто ти на магнитофон ли е записано?

 14. semo_semkov каза:

  Чета, и се чудя на безделието ви!