Митрополит Гавриил: Българите искат добри отношения с Русия и политиците трябва да се съобразяват с товаМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  Българите искат равноправни отношения с Русия, разбира се. Но друг е въпросът какви отношения Русия иска с България. След Освобождението тя е била най-голямата спънка за развитието на България като самостоятелна и суверенна държава.

 2. Илиева каза:

  Да не бъркаме политиката с Православието. Българите много малко знаят собствената си история и причината е,че тя,както казваше Николй Генчев е писана в Москва.Да прочетем, какво казват за Русия Левски, Ботев,Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Любен Каравелов.Знаем ли,че България изплаща на Русия 32 млн. златни лева? Д а не говорим ,какво направи червената армия след окупацията 1944 год. Нали руснаци затвориха църквите ни, убиваха монаси и свещеници.

 3. Стоян Любенов каза:

  Оставаме с Русия, доживот! Ако е живот. Няма мърдане и вече нищо не може да ме очуди. Православието и политиката отдавна са се объркали. Църквата и политиците са колеги, така е било винаги, и така ще бъде! Въпросът е до колко сме наясно и каква е нашата позиция. Неможе да нямаш позиция, ако се опитваш да бъдеш истински християнин или само си „Бословстваш“ за избиване на комплекси и прилагаш неосъзнато лицемерие.

 4. fr Pavel каза:

  [quote name=“Илиева“] Нали руснаци затвориха църквите ни, убиваха монаси и свещеници.[/quote]

  Нещо сте объркали. През 1943 г. Сталин промени на 180 градуса отношението си към Руската църква и до смъртта му през 1953 г. тя беше добре. Тези, които убиваха духовници и затваряха църкви, бяха българи като нас.

 5. Георги Сороков каза:

  Не съм съгласен по никакъв начин с написаното от Митрополит Гавриил.Още по-малко с това да се изразява мнение от името на всички българи.Лично моето мнение е че голяма част от проблемите в БПЦ се дължат именно на влиянието на „църквата майка „, както обичаха да наричат Руската църква „изтъкнати“ богослови и духовници в нашата родина.Да не забравяме, че в годините на държавният атеизъм , същите тези дейци, ходеха на консултации и обучение в белокаменна Москва.От там обаче, те не носеха духът на Свети Серафим Саровски и други колоси на православието, а ставаха проводник на съветската имперска политика. Като един прост пример ще посоча само факта, че до скоро беше държавна политика ,на Русия да се отричат заслугите на Св.Св.Кирил и Методий за създаването на кирилицата и превода на Светото писание. Аз нямам намерение да ангажирам никой с моето мнение , но си мисля, че трябва да бъде отделени веднъж за винаги- православният духовен опит и наследство от политиката и имперските интереси.

 6. Georgi Stanchev Purlikov каза:

  .
  Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=335

 7. Апостол Ангелов каза:

  Чудя се на модераторите, с какви очи са публикували това интервю- нямат ли капчица съвест, морал, че и вяра?! Едва ли може да се изкаже по-голяма обида за православната вяра и то- от елитен представител на БПЦ, Господ да ни е на помощ!
  „Скъсването с всичко нормално се превръща настойчиво в норма.“- беше казал един знатен ум…(сега ме изтриите, за да спите спокойно!…:))

 8. Иван Николов каза:

  Искрено се прекланям пред множеството руски светци и завещания ни техен пример, обичам и обикновения руски човек с типичната за него „широка славянска душа“,още повече ако е и православен мой брат..с една дума определено смятам себе си за русофил,а не за русофоб! Когато обаче Православието се смесва с държавна политика от представителите на висшия клир – български или руски (примерите са безброй за съжаление) новополучилото се определено е с неблаговиден вид-меко казано! Преди година попаднах на съобщение в пресата за решението на Московската патриаршия да открие православни храмове и подвория не къде да е а в.. Куба 😀 и..Венецуела 😆 с одобрението разбира се на вождът Кастро и приятелчето му – пожизнения соцпрезидент Чавес.Досещате ли се вече за заглавието на съобщението при откриването? Ще ви го подскажа: Митрополит Иларион:Кубинците и Венецуелците искат добри отношения с Русия и политиците се съобразяват с това! На многая лета православньiе кубинские друзя! 😉