Митрополит Кирил: „Не ме е страх от отварянето на досиетата“Може да харесате още...

12 Отговори

 1. portos каза:

  Благослови, Владико! Благодаря на Бога, че живея и работя във тази Богохранима епархия.

 2. Дон Кихот каза:

  Достоин клакьор! Поне да беше искал повишение на заплатата.

 3. portos каза:

  Отче Павле, харесвам те в 80 % от случаите. В другите 20 % си много злобен. Особено, ако те задейства някоя дума-ключ. Като Варна, Владика, митрополия… Дръж се, Христа ради, на положение…

 4. ieromonah Ioan каза:

  Мястото на миряните било в сдруженията с не стопанска цел, ха ха ха……..сигурно трябва да се разбира: на поповете в сдруженията със стопанска цел.

 5. Дон Кихот каза:

  Нямам нищо против вас. Живейте си живота (ако това е живот). Изпитвам физическо отвращение към подмазването във всичките му форми, включително и пред Бога („Абе аз Ти запалих от пет лева свещ, параклис ще ти построя, пък ти нищо не ми пускаш, какъв Господ си Ти, бе?“).

 6. portos каза:

  Ако сред твоите познати няма друго обяснение за такова поведение, то в моя свят има. Сред вас е подмазване с цел облажване. При мен е искрена радост и възхищение. Ако си търсех някой да ми дава, вярвай ми, имаше доволно количество дупета за целуване през изминалата година. Ако те интересуват дашни меценати, мога да те насоча. Ще ти дам координати – включи се на лични.

  Дядо Кирил ми дава воля да продължавам да вярвам в братята и сестрите си. А това е повече от всички пари. Отделно от това съм в регламентирани отношения с него като работник в ПЦДОН. Това пък е достойно и честно. Така, че когато той изговори смело и открито истините, които ми пареха и на мене на езика през тази година, относно много неща, които не си струва да повтрарям, аз мога да кажа: „Достоин!“, защото се радвам. Получих очакваното. Друго не очаквам.

  А ти медитирай върху това: „Моя свят не е твоя… На, на, на на, на на…“

 7. portos каза:

  Цитат:

  „В същото време някои политици и бизнесмени се изживяват като „ревнители“ за доброто на църквата, смятат, че те могат да управляват живота на едни или други и правят всичко възможно да фаворизират определени личности. Още по-лошото е, че използват некоректни прийоми. Нямам нищо против апетитите на някои архиереи, политици, общественици и др., но абсолютно не съм съгласен с некоректния им, да не кажа и друга дума, начин на действие. Нека си работят както искат и за когото искат, но да не вредят. Наистина и те правят много за паството си, за обществото, за страната, но нищо не извинява действията им, с които нанасят вреда на неукрепналите във вярата, способстват за разрастване на негативно отношение към православната църква.“

 8. portos каза:

  Цитат:

  „Това беше манипулация от страна на шепа хора, които представиха нещата по този начин пред обществото…. Църквата е съставена от духовенство и миряни, тя е една и единна, и не е необходимо да се прави разлика между тези две, равни по чест и достойнство, части.“

 9. portos каза:

  И всичко е подкрепено с примери и дела… Ето, моята причина да вярвам и обичам. А твоята да мразиш и плюеш каква е?!

 10. semo_semkov каза:

  Не знам, брате, какъв ти е келепира да го хвалиш дядо ти Кирил, аз пък ще кажа, че е двуличен пред Бога. Един от фактите е, че направи в Пловдив през 2006 прибързани ръкоположения на неподготвени хора. Второ, и той наравно с други архиереи подкрепи хиротонията на „семейния“ монах Борис Бачковски и извика личемерно пред лицето на Бога, в Св.Олтар: „Достоин!“, макар, че знаеше доста обстойно биографията му.
  А ти ми го хвалиш със суперлативи. Извинявай ама това си е истинско клакьорство, както откровенно ти го каза отчето Павел.
  Нищо лично против теб, братле. Просто не се стърпявам да чета интирвюта с изказвания на духовници които влизат в противоречие на думите с делата си. Питай също дядо Кирил, кой е оня комунист роднина, който му е помогнал на времето да бъде избран за митрополит Варненски. Аз познавам свидетел от онова време, който е готов да изтъкне публично този факт при нужда.
  Така, че дядо ти Кирил, да е жив и здрав, може да си ги говори каквито иска, но делата свидетелствуват за човека. Прощавай! Нищо лично. Със здраве!

 11. Liturgist каза:

  Винаги се учудвам на Вашия комсомолски ентусиазъм! С какви доводи бихте обосновали възгласа „Достоин“ по отношение на дядо Кирил. Не отричам неговите положителни качества, но те бледнеят на фона на една отчайваща некомуникативност и на моменти откровен примитивизъм. Колко храма бяха построени от митрополията по негово време с пари от фонд „Нови храмове“? Нито един. През март в Шуменско бяха направени немотивирани кадрови промени без обяснения, които доведоха до гладуване на едно свещеническо семейство и прекратяване строежа на два нови храма. Неприличното поведение на владиката по време на литургия е пословично и отвращава немалко хора. Службите са изпълнени с напрежение и незачитане авторитета на свещениците. Пред хората в храма унизи преди години протосингела си о. Серафим. В Генерал Тошево дядо Кирил опръска кмета и сътрапезниците си с лук, който удари с юмрук за да покаже как се яде този вид зеленчук. По храмовите трапези рядко ще го чуем да говори по пътя на вярата. Иначе за седемте вида месо в агнешката главичка и за видовете коктейли е незаменим справочник. Не отричам, че е търпелив и на моменти милостив към простъпките на някои свещеници, но пък към други е безмилостен и жесток.
  Щастието Ви, че живеете и работите в тази епархия е за завиждане, но ми е трудно да видя дела на дядо Кирил в него.
  Повярвайте ми- владиката ми е наистина симпатичен въпреки изброеното по- горе. Казвам го без никаква ирония. Но толкова лековато „Достоин“ се нуждае от критичен коментар.

 12. portos каза:

  Главата лук се слага в плик от дебел найлон. Взима се дървен готварски чук и лукът се счуква, докато стане на паста. Сетне се размесва с каймата. Така се пържат най-хубавите кюфтета, защото соковете на лука не се губят – не остават по ножа или по дъската за рязане както, когато се кълца. Някои слагат газирана вода в сместа. Аз предпочитам да сипя бира. И заради аромата, и заради идеята… А други харесват лука суров… Има един пипкав начин за белене на лукова глава – с нож. Вторият начин е да сложиш главата пред себе си на масата и да я притиснеш с длан. По-ефектно е, ако я удариш с юмрук. Разтвореният лук се посолява. Вкусен бил, твърдят. Аз лично не знам кое е за предпочитане. Рядко ям лук. Овкусявам ястията с чесън.

  Между нас, казано, много харесвам общуването с такива, които ми споделят кулинарните си навици. Опитът сочи, че те рядко взимат себе си твърде насериозно, за разлика от онези, които настояват да пленяват с идеите си или тези, които всячески се стараят да покажат колко трудно достъпни са в играта на нерви, която наричат: „Тайният начин да спечелиш моето доверие”. Хората с „гастрономически отклонения” можеш да ги видиш често на маса. Понякога даже да ги заснемеш и леко пияни. Но, никога няма да ги видиш с изкривена от злост гримаса. Или пък да позират.