Митрополит Кирил: Църквата ни се възраждаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Не виждам никакво възраждане, напротив – засилващ се срив. БПЦ не развива почти никаква просветна и благотворителна дейност. Ако екстраполираме процесите в момента, до 20 години в България ще има само 3-4 епархии и шепа духовници. Празните манастири ще бъдат заграбени от държавата. Но кандидати за владици винаги ще има.
  .
  Днес БНР пусна кратък запис на молебен от софийската църква „Св. Андрей“. Не знам кой е свещеникът, но той толкова лениво и бездарно се опита да излее „Многая лета“, че се отвратих. И това става в центъра на столицата под носа на Синода. Публична тайна е колко се плаща за назначаване на такава енория.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  http://www.rusk.ru/news_rl/2010/01/04/patriarh_kirill_na_mesto_boga_vozvoditsya_kult_potrebleniya/

 3. През комунизма християнството и Църквата бяха остро атакувани. Избити свещеници и миряни, пращани по лагер и затвор, изселвани и уволнявани от работа.Освен това има намеса от страна на БКП и бившата ДС в организацията и делата на Църквата, като християнството е сведено до битов реликт, исторически паметник на минали „национални“ заслуги на Църквата и етап от историческото развитие на българския народ, който вече е изпълнил историческите си функции. При това положение християнството беше носено от народа, който сам си спасяваше вярата, докато висшия клир правеше банкети с комунистите, разчитайки главно подкрепата на съветската църква. Християнството се защитаваше от народните обичаи и поверия, от установената менталност в делата на хората от народа, от произведенията на светски специалисти в областта на историята, литературата, философията, художественото творчество. Тези хора безвъзмездно спасиха вярата, а не клира на БПЦ, който само усвоява чрез зарибяване на национална основа.

 4. Според известните ми данни за състоянието на БПЦ много се опасявам, че ресурсите на Църквата ще отидат за поддръжка на бившите комунисти и бившите служители на ДС. Никакви средства БПЦ не налива в социална, здравна, образователна и културна дейност, като не финансира доказано верни миряни, които могат с квалификацията, знанието, образованието и възпитанието си да помагат за утвърждаване и разпространение на вярата. Това означава, че ресурса на БПЦ стратегически се пази за финансиране на личности и организации, които имат национално и международно влияние за запазване привилегиите на институцията, а не за защита и укрепване на християнската вяра. Затова считам, че БПЦ е един мистико-конспиративен организъм със силни политически и международни връзки и неговото поведение и слова трябва да бъдат внимателно анализирани, за да не би Църквата да помага на тези, които искат да се забрави комунизма и които искат да ни изкарат от Европа. И БПЦ има остра нужда да докаже връзката си с Бога.

 5. Kris каза:

  Целокупния български православен и неправославен народ е на колене,пред второто българско възраждане и освободителя нашего император Александьр.Все пак разрухата не е пълна.

 6. ivan ivanov ivanov каза:

  С тези кадри възраждането е невъзможно. Изявите на клира са толкова видимо нехристиянски дори и за закоравели атеисти, че църквата е станала за помесмешище. Старите кадри се знаят кои са и поне се крият да не стават за резил. На Богоявление Николай изпратил приветствие , четено във всички църкви , в което се заклеймяват пенсионерските протести срещу повишението на картите в Градския транспорт, очевидно за да се сложи на местния кмет , Жалка работа . Имам чувстовото , че клира смята за сериозни и автентични по-скоро карикатурите на свещенство и приемат за образец за подражание пародийните образи. Щом младите са по-големи карикатури от старите , то откъде да дойде възраждането , щом 100% от нещата зависят от епископите. Сред миряните има няколко центъра на възраждане , но те се гледат с голямо подозрение именно , защото са носители на автентично християнство, а не на церемониалната, политическа и битово-магическа теология на болшинството от клира.