Митрополит Николай: Можем да променим цялата държаваМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Драган Владимиров Бачев каза:

  Искам да обърна внимание на редакцията на сайта, че такова юридическо лице като „Еладска православна църква“ както е изписано в началото, като въведение към интервюто, в правния мир няма.

  Православната църква в държавата Гърция се нарича официално , „Еладска архиепископия“. Главата на тази архиепископия носи титул – „Архиепископ на Атина и на цяла Елада“

  Попадал съм и на такива наименования, като Гръцка православна църква, което е също невярно. Често хората си мислят, че става дума за Цариградската патриаршия (когато четат написано, Гръцка православна църква).

 2. Стефан Чурешки каза:

  За самочувствието на гърците допринася факта, че хуманитаристаката на Запада е построена върху доктрините на елинизма, античната култура и книжовност и интиреса към политическите системи на древна Елада. Затова гърците получават пари от Европа, защото са витрина на философията и прогандата на демокрацията и икономиката на света, които са понятия от гръцки произход. Това дава самочувствие на обществото им и получават кешови суми за това. Тук християнството няма нищо общо, а идеята за демокрация и свобода включва плурализъм. За да може Църквата да променя каквото и да било, ако въобще имаме нужда от промени на естествено развиващото се човечество с неговите права и свободи, то Тя трябва да бъде във връзка с Бога и да може да издейства Божиите даяния на хората, било то материални, било то духовни, било то познавателни, било то интелектуални. Ако църквата не е във връзка с Бога то тя изобщо не ни трябва, защото цялатай дейност без молитвите и требите я има в светска продукция. А БПЦ?

 3. Стефан Чурешки каза:

  Проблемът на руснаците и гърците е, че винаги са играли интелектуална и духовна и политическа комбина срещу българите. Руснаците го правят, защото според анализа на известните свидетелства от миналото и екстраполацията на данни от историята руската политическа и културна платформа – православие, славянство, национална идея е всъщност средновековна българска доктрина и на практика руснаците ако зачитат авторското право на държавния легитимизъм и историческото право са длъжни да ни предоставят ресурси за бъдещето безвъзмездно и фактически руско-турската война от 1877-1878 г. е акт на дължима почит от страна руснаците , този бандитски народ, към заслугите на българите през Средновековието. Гърците пък знаят, че българската идея е алтернатива на гръколатинската идея на Византия, на елинизма и на учението за богоизбрано царство в гръцка среда и затова ни мразят и потискат. И моля модераторите на православие.бг – ако са получили нещо от българите без да си платят, да пускат български автори

 4. Траянка Георгиева каза:

  Не мога да забравя Жаклин. И вие си спомняте мъничкото телце и ужасното му страдание. Дойде на земята за да изпита нечовешка болка и вероятно с радост се прибра при ангелите. Майката с кърваво червени устни, възрастна 63 годишна жена. Това си представям, когато става дума за инвитро зачеване.
  Дано Бог даде сили на жената да отгледа другото си дете, защото с годините жизненият потенциал не се увеличава, а тя е и сама.
  Римската империя се измени след приемане на християнството казва авторът, ние пък тук в България бяхме свидетели и сме потърпевши на обратния процес.
  И берем неговите плодове.

 5. Косоварец каза:

  Ако трябва да сме точни от канонична гледна точка, следва да говорим за Атинска архиепископия. Както сполучливо се изрази коментиращия по-долу, словосъчетанието „Гръцка православна църква“ е абсолютно неприемливо, тъй като мястото, градът е църковното седалище, а не принадлежност към етноса.

 6. о. Павел каза:

  [quote name=“Косоварец“]Ако трябва да сме точни от канонична гледна точка, следва да говорим за Атинска архиепископия. Както сполучливо се изрази коментиращия по-долу, словосъчетанието „Гръцка православна църква“ е абсолютно неприемливо, тъй като мястото, градът е църковното седалище, а не принадлежност към етноса.[/quote]

  Точно обратното е вярно – една църква не трябва да се свързва само с нейния градски център, а именно с господстващия етнос. Затова се казва Българска църква, а не Софийска.