Отец Божидар Главев: „Има нещо, което е по-голямо от рок музиката. Това е вярата в Господ“Може да харесате още...

7 Отговори

 1. Една от сериозните причини за трагедията в България, това е че хора, които не са ходили на училище и които нямат ритериален ценз се занимават със сериозни неща. Рок музиката е музиката на тези, които не са си учили уроците в училище и които търсят експресивност на изказа и поведението, родени от идеята, че училището ни зарибява да служим на кауза, която ние не искаме. Това е мотивът през комунизма да има интерес към рок музиката. От гледна точка обаче на обичайната българска културна нагласа се вижда, че посланията на рокмузиката са много елементарни и не отговорят на висшите науки, които хората, които ходят на училище следват. Защото наместо да слушаш евтини рокбанди можеш да учиш чужди и нови езици, да повишаваш грамотността си чрез четене и като пропускаш купона, да осмисляш това, което си научил от уроците и от живота. Затова лично аз предпочитам да слушам един професор пред един музикант. Наистина всеки човек има право на мнение, но в културата и духовността има цензова йерархия.

 2. За пръв път попадам на толкова добре направено интервю със свещеник от страна на светска медиа – чувствително, балансирано и без типичните за случая заигравки. Поздравления за автора на интервюто.

 3. pavelpenev каза:

  О, повярвай ми, брате, аз съм си учил уроците. Дори съм магистър по теология… но слушам рок, представи си. Ти ме обиди лично. Сега разбираш ли защо не бива толкова лесно и прибързано да преценяваш хората. (Христос не „прецени“ самарянката – жена и вероотстъпница, но говори с нея и и разказа неща, които не е говорил и на учениците си. Тя се върна и проповядва за Месия в града си, още преди учениците да започнат апостолската си дейност!)
  Има Професори и професори (това много добре го знаем), както има Рок и рок. Двете не са взаимно отричащи се. На съвестта и здравият разум на всеки лежи решението дали да избере тези с малка буква, или тези с Главна. Единственият лош вариант е да ти звучи рок в слушалките докато ти говори професорът.

  „Православните и рокерите винаги ще са срещу течението.“ Слава на Бога.

 4. Иван Иванов каза:

  Поздравления за отеца, включително и за правилната оценка на част музиката на тълпата – рока, която по правило (рок музиката) е долнопробна – представлява модифициран естетически ( доколкото успяват авторите и) крясък и примитивна и „ниска“ сублимация на огрубена либидинозна енергия. [b]Разбира се има и по-облагородена рок музика -[/b] това е предопределено от авторите и – доколко са таланти и одухотворени, с уговорката, че самата постановка – цялостен и прекомерен личностен акцент върху светско изкуство, при това рок – музика, е доста антирелигиозна и антиодухотворена! Остава шансът на авторите да имат добри социални послания и т.н., т.е. да канализират, общо взето добре (надявам се), излишъка от невежествено и полуневежествена енергия, каквато има във всеки един от нас!
  А интервюто се е получило наистина много добре – и като въпроси, и като отговори!

  ПП Вероятно неправилно, но по естетически въпроси си позволявам по-спокойно страсти – осъждане, презрителност, дори 😳

 5. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Наистина хубаво и смислено интервю, но не ми хареса категоричността, с която о. Божидар отхвърля изцяло и без остатък както западната, така и ориенталската култура. Кой да ни бъде образец тогава? Византия рухна под тежестта на своите противоречия. Святая Русь беше разрушена от собствения си народ.

  Нищо не е само черно-бяло по манихейски маниер. Западът има изключителни ценности и постижения. Той е по-практичен и по-склонен към материализъм от Изтока, но това са характерологични особености на неговата цивилизация, които не са непременно отрицателни. Христос също е бил материалист – не е ли ял и пил Той на трапезите, не е ли съветвал таланта да се вложи в банката, Юда не е ли държал касата за дарения? Парадоксът е, че православният и особено свещеникът трябва да е едновременно спиритуалист и материалист, молитвеник и стопански деец. Трудно се намира баланс между двете, но трябва да се стремим към него.

 6. iliya каза:

  Изкуството е експресният влак за пренасяне на греха, а животът – пътническия и за съжаление спирките да слезнеш от него са по-малко. А Изток, Запад са само имената на влаковете, все пак най-важнен е пътят от гарата до вкъщи. И ако Толстой беше станал свещеник аи спестил ни „Ана Каренина“ много жени не биха свършили под влака, а прибрали се у дома, при Бога… О.Божидар само с примера си вече показва този спасителен път…

 7. ГЕОРГИ БЕЛЕНСКИ каза:

  О.Божидар само с примера си вече показва този спасителен път…[/quote]
  НЕ 3НАМ КОЙ СТЕ , НО ВИ ПОДКРЕПЯМ , 3АЩОТО ТОВА Е ИСТИНА, ЧЕ СВ. Б.ГЛАВЕВ ПОКА3ВА ПЪТЯ КЪМ СПАСЕНИЕТО. ВЧЕРА СВЕЩЕНИКЪТ НА РУМЪНСКАТА ЦЪРКВА В АЛБАСЕТЕ ( ИСПАНИЯ ) МИ КА3А,ЧЕ УЧЕНИТЕ ПОДПРАВИЛИ СТАРИЯ КАЛЕНДАР , ЩОТО НЕ Е „ВЕРЕН“ И БИЛ „НЕТОЧЕН„. ПОСЛЕ СПОРИ С МЕН,ЧЕ ПАПСКИЯ БИЛ „ЮЛИАНСКИ“, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ДВОРЦОВИТЕ „УЧЕНИ“НА ПАПА ГРИГОРИЙ СА ГО И3МИСЛИЛИ. САМОТО ИМЕ ГО ПОДСКА3ВА, НО ТОВА НЕ Е ВСИЧКО – 3А КАПАК СЕ И3КАРА ТОЙ, ЧЕ Е “ПО-СИЛНО ВЯРВАЩ ОТ МОНАСИТЕ В АТОНСКАТА СВЕТА ГОРА И ЧЕ ТОЙ КАТО СИЛНО ВЯРВАЩ НЯМА ХУЖДА ОТ ТЯХ“… – ПРЕДИ3ВИКА БЕ33ВУЧЕН СМЯХ С КУПЧИНАТА ЩУРОТИЙ , КОЯТО МИ И3ТЪРСИ И САМО СИ ВИКАМ ДАНО ГРЕШНО ДА СЪМ ГО РА3БРАЛ, ПОРАДИ Е3ИКОВАТА БАРИЕРА , НО ЕДВА ЛИ …КАТО НЕ ХОДЯ А3 , НЕ ХОДЯТ И ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ , А ТОЙ „ГОРКИЯ“ НЯМА „КЛИЕНТИ“ В ЦЪРКВАТА И 3А ТОВА МИ 3ВЪННА ДА ОТИДА,ЧЕ ДА ГОВОРИЛ С МЕН , ТА ОЩЕ ПОВЕЧЕ МИ ПАДНА В ОЧИТЕ . ТОВА Е ОБРА3 НА ПОВЕЧЕТО СЛУЖИТЕЛИ ОТ НОВИЯ СТИЛ…