Отец Валтер – един католически свещеник в РусеМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Радослав Димитров каза:

  Надписа „Христос възкресе“ ми звучи странно – като някаква кръстоска на „Христос воскресе“ с „Христос възкръсна“. 😮

 2. Венелин Василев Попов каза:

  Г-н „radotr“, „Христос воскресе“ е на църковно-славянск език, а католиците не го използват 😥

 3. Пенко Колев каза:

  Материалът е много добър, и съм сигурен, че сте получили поне 30 сребърника за него, та да бъде той за поука на нас брадатите свещенослужители.

 4. Отец Виктор наистина е много добър и толерантен свещеник. Много български попове, които живеят за ракийката и телевизийката, могат да се поучат от неговата активност. Но твърдението, че в неделя католическият храм се посещава от 500 души е меко казано невярно. Последната нула в тази цифра е излишна.

 5. Католическият поп си прави реклама. 500 души в неделя?! Дори и на Великден няма толкова. Следващият материал е написан от протестант. Този сайт не се ли казваше „Православие.бг“?
  .
  Изчерпателна статия за Студийския манастир с много снимки:

  http://tsenina.narod.ru/konstantinoupolis/ekklesiai/stoudios.htm

 6. @дяконПенко:

  този път поуките за „брадатите свещенослужители“ са напълно безплатни и най-важното – доброволни. 30-те сребърника ги внасяме по сметка на кампанията „за католиците – или лошо, или нищо“.

 7. Pavel каза:

  radotr е прав.Надписът „Христос възкресе“ не е правилен.На съвременен български език е прието да се казва „Христос възкръсна“.Католиците не използват църковно-славянски, но явно неграмотно са се опитали да бъдат в духа на българската традиция.Реклама има, на моменти е баналната, добре позната самореклама на някои нашенски лустросани служители

 8. nekoy si каза:

  Свършиха ли се свестните български свещеници, та започнахме да даваме еретическите за пример?!?
  И то на страниците на Православен сайт, извън темата за междуконфесионалния диалог.

 9. Ако този сайт иска да бъде актуален и търсен, трябва да излезе от клишетата на официалните новини и да вземе интервюта от владици, свещеници, монаси, миряни за кризата в Българската църква и възможните начини за справяне с нея. Трябват не сълзливи констатации и вайкания, а започване на равнопоставен диалог и вземане на мерки за спешни промени. Не може църквата да спи, когато държавата се реформира.

 10. @Кихот: Доколкото знам, владиците, свещениците и монасите са получили недвусмислени инструкции да сътрудничат САМО на официалния сайт на БПЦ и да избягват контакти с „алтернативните“ сайтове. Така че може да еволюираме в един изцяло мирянски сайт. Което не е зле от гледна точка на информацията, която ще публикуваме, но от друга страна е жалко, защото „църковният живот“ за пореден път на някои места ще бъде сведен до живота на клира.

 11. Пламене,

  Сигурно съзнаваш, че това оправдание е неубедително. Никой и нищо не може да Ви попречи да контактувате с хората и да публикувате наблюденията си. […]
  .
  Моля Ви се, махнете тази дива новина за „мощите“ на св. Кирил. Такива мощи не съществуват. При окупацията на Рим от войските на Наполеон те изчезват от църквата „Св. Климент“. Днес има само кост от пръст с надпис „Св. Кирил“ в параклиса на един италиански благородник, но един Бог знае кой е този Кирил. Тази „новина“ четох във „Фокус“ преди няколко седмици, писах коментар в „Двери“, а сега Вие я повтаряте. Толкова ли няма за какво да се пише?

 12. ивайло иванов иванов каза:

  Когато сравниш православен свещеник и католически, ще откриеш разликата веднага. Католическия, като говори мед му капе от устата, но сърцето му е далеко, няма го опита на Светия Дух. Православния като говори той е строг гледа намръщено и ти се иска да си тръгнеш по-бързо. Естесвено е че хората ще изберат католика, защото не искат да си правят труда да разбират духовните неща, а искат някой да им ги каже. Не се допитваме до сърцата си. Католиците за да могат да поттиснат гласа на сърцето се занимават с мисии и благотворителност, нека не бъдем като тях има достатъчно благотворителни организации 🙂