Отец Георгий Рябих: Решението на съда в Страсбург е профанация на „правата на човека“Може да харесате още...

16 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  отец Георги доказа принципа, страх лозе пази. Изобщо не им пука на русснаците за патриарх Максим, ами гледат мечката да не потанцува и в техния двор. Правят стойки на братска загриженост и любов. Само едно не разбрах с тия съдилища, тука става въпрос за пари или аз нещо не разбрах?

 2. DODO каза:

  Русия и права на човека. Оксиморон. Щеше да е смешно, ако не беше трагедията на милиони. Няма по евтин и безправен живот от този на мужика. На някой обаче им харесва. Прав им път.

 3. DODO каза:

  Ако трябва да сме сериозни- именно руското православие разви пълната полтическа неграмотност и идейна безпомощност и нихилизъм към правата на човека. Служейки вярно на батушката цар и обслужвайки държавата , то не успя да развие своя адекватна политическа теория , която да се противопостави на своеволието на властта . Поповете като едни от малкото грамотни бяха увлечени да обслужват властта и вместо да съдействат с идеи и действия за правата на мужика , обрекоха народа си на пълно безправие и скотия които тровят и досега руския въздух. Те и досега се занимават с обслужване на батушката и с клетви към целият свят, който искал да им съсипе държавата и православието, в което общо взето се състои и цялата им политическа теория, която се изнася и у нас и нашите дебили и пригласят . Тях това ги устройва , но нас не .

 4. DODO каза:

  „За страните на каноничната отговорност на Руската църква „- руската църква носела отговорност за нас. Линията е ясна Путин – КГБ – РПЦ- БПЦ. За някои линията е по кратка Путин-БПЦ.

 5. Ф.Николов каза:

  подкрепям мнението Ви за Русия и православието, с едно не съм съгласен в него: „..развие своя адекватна политическа теория..“. Не знам какво изповядвате, обаче на мен ХИЧ не ми се иска, каквото и да е вероизповедание да развива „адекватна политическа теория“. На Запад този период с католицизма е изживян, не ми се мисли, ако православието трябва да развива „политическа теория“ оттук нататък. Може би удачно би било да развие част от богословието си в насока на това миряните да се отнасят уважително към законите и да ги спазват, без да се мислят за привилигировани или да ги неглижират, когато трябва да си ограничат претенциите за „спасение“ на всичко живо. Изобщо казано, това тоталитарно православно мислене, е страшен бич за всяко нормално, цивилизовано общество.

 6. Ф.Николов каза:

  в конкретния случай обаче, православните имат право; но целият казус е построен именно така, че сега държавата трябва да се застъпва пред Стасбург и ето ти я намесата в „църковните дела“. Аз като гражанин на тази държава не ЩЪ да се застъпвам за православието, нека вселенското православие се застъпи за българската си дъщерна фирма.
  Не искам и да си представям даже, ако държавата бъде осъдена, заради православните крамоли на дебели попове за имоти. Откъде накъде след като ДЪРЖАВАТА е отделена от ЦЪРКВАТА, българският данъкоплатец ще тегли последствията за действията на тези алчни прилепи – българските попове.

  Да си оправят бакиите ВЪТРЕ в православната си фирма, веднъж и завинаги и да не се ежат на Страсбург, хората не са им длъжни да се занимават с мухлясалите им канони!!!!!!

 7. Kerigma каза:

  Решенията на съда в Страсбург се обжалват пред Голямата камара, която е от 17 магистрати, обясни адвокат Михаил Екимджиев. Този форум обаче разглежда само особено съществени въпроси и тежки нарушения, към него можеш да се обърнеш в изключителен случай. Държавата е оспорвала 4 пъти решения на този съд и винаги е губила, така ще стане и сега, прогнозира Екимджиев. Според него целта на такъв ход е само да се печели време до изборите. Вместо да се направи опит за споразумение между страните, ще се увеличат разноските на държавата за адвокати, допълни той. Екимджиев определи аргумента за неканоничност, с който управляващите се канят да обжалват, като абсурден. Практиката на съда в Страсбург е трайна – намесата на държавата в църковните дела е недопустима освен в изключително крайни случаи, обясни правозащитникът.

 8. Kerigma каза:

  Дали твърденията се истина ще разберем скоро . . .

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/12/688626_durjavata_se_gotvi_da_objalva_v_strasburg_reshenieto/

 9. Ф.Николов каза:

  И ако имаха поне малко акъл и не смучеха селска парцуца до забрава, не очастваха в сделки с мутри, не блудстваха по манастирите, не се кланяха на икони до прималяване, досега можеха да направят по католически образец няколко ордена и сега на този Инокентий XXXIX и ортаците му да не им се чуе гласеца повече, АМА НЕ, колкото по на изток се отива, толкова повече алчността прибобива тоталитарен характер – само един непременно трябва да има достъп до кранчето, пардон, съборният дух властва тук. Определено им липсва предприемачески дух, те дори не знаят как да развъртят парсЪтЪ.

  социалната им мисия е да спазват канона, по празници да се разхождат по службите като пуяци, да дават безплатни духовни съвети, да освещават живота.

  Това „езичниците“ дори не са правили. Римскиат Pontifex е поне пет нива над тях.

  По-голям срам за държавата само комунистите могат да докарат!

 10. Антон Николов каза:

  да не сте православни християни! Иначе тъкмо ТОВА би било оксиморон! Подобни хули и ругатни, изречени от уж „загрижени“ за Православието люде или, не дай си Боже, православни!
  Толкова отрова и жлъч срещу Православие, канони, ред, свещена иерархия, икони и прочие. Впрочем, мисля си, че вие двамата Ф. Николов и ДОДО, наистина не може да сте християни! Защото тази смрад, която лъха от писанията ви е толкова убийствена, че със сигурност би повалила и тибетски як!
  Явно хабер си нямате както от Православие, така и от история! Слава Богу, слава Богу, че не сте християни! Защото току-виж някоя наивна душица вземе та повярва на доводите, които изтъквате и се съблазни. Пфу!

 11. Антон Николов каза:

  Православието и всичко, свързано с него, какво правите в този сайт? Той не е католически, нацистки, ционистки или от сорта, за да го обръщате на такава трибуна! Като искате да плюете, за целта си има нужници! Ако няма какво мъдро да кажете или да научите оттук – close и си търсете друго място, където да бълвате хулите си! Точно такива като вас да дават уроци и да се изказват кое е право и кое – не е, айде, моля ви се… Владейте се малко!
  Да имаше поне грам резон в това, което пишете, да седнем да ви отговаряме, ама сега -и една година няма да ни стигне да оборваме щуротиите, които сте надраскали! Защото докато правим това, вие ще родите още. И така, край няма да има… Пък в живота има и по-смислени неща.

 12. Idiot каза:

  писнало ми е от умни, ра’зумни и ентелегентни хора. все говорят хубаво. логично. красиво. прочувствено. а като се размислиш по-серьозно, се оказва, че нищо смислено не са казли.

 13. DODO каза:

  Под адекватна политическа теория разбирам църквата да се самоопредели дали да постави по-високо най-великото божие творение – човекът и да се застъпва за правтата му или да постави по-виско даржавата , която потъпква правата му. Православната практика е в полза на държавата , което противоречи на доктрината за високот място на личността в Православието. Цялата практика на Православието , особено руското е в тази посока. Да обаче се спасява човекът , а не държавата . Всичко това се прави , за да може църквата да получава привилегии от държавата , какъвто е случаят/ завземане на имоти без съд/.

 14. timoti каза:

  православно или канонично е Максим да е назначен от БКП

 15. Kakvo e istina? каза:

  Патриарх Максим няма да умре, докато не сложи Николай Пловдивски на свойто място. Николай е новия патриарх. Във всичко трябва да има приемственост.

 16. Kerigma каза:

  Моля не задавай неудобни въпроси на православни фарисеи, на православни йезуити и на православни талибани!
  Смислен отговор няма да получиш, но рискуваш да те обвинят че си католик, масон, ционист и нацист . . .