Отец Димитрий Смирнов: По-добре да недопостиш, отколкото да прекалиш с поститеМоже да харесате още...

9 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  „Постът носи само полза, особено на младите, които няма къде да денат енергията си.“
  С това не съм съгласна.
  Младите хора имат достатъчно възможности да си употребят енергията. Спорт, работа, телесни отношения и пр. Нали и апостола казва, че който се разпалва да се жени( в наше време се вика, да си хване гадже), Тука пак поста се разглежда, като диета и то строга. Що за православие е това? Поста е утвърждаване в любовта, а не борба с енергиите. Да не сме будисти?

 2. ieromonah Ioan каза:

  Пак поредното русско безобразие. Стига с тия католишки номера и превзета святост. Причастие в първата седмица, изповядване в първата или последната седмица, що за измислици? Всяка сряда и петък има литургии на Прежде осветените дарове, нима те се правят за да се запълни време? На тези литургии трябва всички да се причастяват, иначе как ще издържат на изкушенията във Великия пост? Но русското безумие и католицизъм са заразили православната църква още по време на турското робство и до днеска Църквата страда от това. ПРИЧАСТЯВАЙТЕ СЕ РЕДОВНО ПРЕЗ ПОСТИТЕ!

 3. refab каза:

  Изсмуквате си от пръсти някакви нелепи аргументи, вероятно само за да се тонизирате…, да си запълните временно битието, както и на мен ми се случва често, май , за съжаление!

 4. Дон Кихот каза:

  „Древните християни пестели по време на пост парите си, за да ги дават на бедните.“ Това днес се прави от римокатолиците. Парадоксалното е, че те гледат днес по-духовно и социално на поста, отколкото православните, които треперят да не би да се „облажат“ и не дават стотинка на никого, за да не „обеднеят“.

 5. Kerigma каза:

  Това ми хареса: „Древните християни пестели по време на пост парите си, за да ги дават на бедните.“

  Но кажете как да вярваш на човек с такъв модел брада?!
  Каква суета, да я измислиш, че да я оформяш, да си различен от другите . . . .
  От такъв човек не бих си купил и домати ако твърди че са екологично чисти . . .

 6. poklonnik каза:

  „…. – Ето, в деня, когато постите, вие изпълнявате своята воля и от другите изисквате тежки трудове.Ето, вие постите за караници и разпри и за да биете с дръзка ръка другите; вие не постите в това време тъй, че гласът ви да бъде чут във висинето.
  Такъв ли е постът, който съм Аз избрал, – денят, в който човек изнурява душата си, когато навежда глава като тръст и под себе си постила вретище и пепел? Това ли ще наречеш пост и ден, Господу угоден?
  Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай;
  раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си; видиш ли гол, – облечи го, и от еднокръвния си не се крий.”(Исая 58: 3- 7).
  Това е Божията воля за поста и ако ние искаме да сме съпричастни в това всеобщо Църковно дело, трябва с молитва да изпълним волята на Отца.Защото, ако постим без молитва, то си е чиста диета!

 7. prezviter Dobromir каза:

  Има и хубави неща в интервюто, но как може отец Димитрий да е предстоятел на 8 храма? Да няма грешка в преводът ви?

 8. andrey каза:

  Отче, така е в оригинала. Ако има грешка, то тя е там.

 9. kipria каза:

  Какво значение има брадата – важни са делата и какво имаш в главата. Суета или задължение е свещеникът да има приличен външен вид? Ако е нечистоплътен и обрасъл повече ли ще му повярвате?