Отец Силвестър: Коледата възможна, но на 7 януариМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Отец Силвестър, на няколко места си противоречите в интервюто.
  Никой никога не е празнувал Рождество Христово на 7 януари, и аз не Ви съветвам да го празнувате на 7 януари. Деня, който Вие наричате 7 януари е всъщност 25 декември, ако отворите Минея за декември ще намерите службата точно на 25-то число.
  Кажете ми, моля Ви, кога е зимното равноденствие, на 24 срещу 25 декември ли или 6 срещу 7 януари.? Ако се затруднявате да отговорите, погледнете коя да е астрономическа страница в интернет и там ще намерите отговора при астрономите-специалисти.
  И моля Ви не говорете срещу Княжевския разкол, Вашите действие и мнения носят същия дух от Княжево. А “ старците“ от Атон дето са Ви казали че БПЦ е болна, нека сами се лекуват, ако са тръгнали да унизяват Светия Дух.

 2. Въпросът със стила е технически въпрос на култа. От нашия хилядолетен искрен християнски опит ние знаем, какво иска Бог. Бог иска да му служим с чисто сърце и Разум, да помагаме на ближния си, да сме способни на обич, да проявяваме милост, справедливост и култ към истината. Бог иска да ценим дарбите, които е раздал на хората и да ги възнаграждаваме още на Земята, ако служат на добри и полезни каузи, а не да експлоатираме човека чрез психологическо зарибяване, позоваване на „общонационални“ интереси и силовото му включване му в разни „мероприятия“. Бог иска да не злоупотребяваме с човешката природа и с възможностите, които ни е дал. Затова въпросът със стила е вторичен. Но в това интервю е много интересна постановката „Който не слуша Църквата, не слуша Бога“. Кой да слушаме в Църквата – хората без сериозно образование, хора, които нищо не са видели от живота, хора, които не са водили духовна борба и за които Църквата е източник за власт и дивиденти от всякакъв характер?

 3. Пламен Иванов каза:

  Горко на вас книжници и фарисеи лицемери! Дето смисъла на празниците не познавате, а само датите тачите!
  Интересен е въпросът дали св. Синод ще преиздаде църковно-богослужебната литература(Напрестолни Евангелия и Апостоли) в пълен тираж за всички храмове, когато смени календара, защото днес те издават само фототипно старите издания, без да се замислят, че в България отдавна не се използва старият правопис, при който всяка дума завършва на ь.

 4. Стефания каза:

  Заинтересувах се да видя каква е тази дискусия в Дарик и искам да кажа, че съм много възмутена от заплахите, които този свещеник отправя към хората. Само за илюстрация:
  отец Силвестър – 02.12.2009 г. 11:10:59
  „Който е ползвал моето име в постинг № 51 да се извини веднага или ще последва църковна санкция, която никоя врачка не може да му очисти… Очаквам извинението до 14.00 часа“.

  отец Силвестър: „струва ли си, бедни човече, който се срамуваш да си наречеш името, а ползваш моето, да бъдеш отлъчен от Църквата и благодатта, заради един анонимен твой инат??? Нима ще останеш анонимен за Бога??? Не. Предлагам ти да спреш да използваш името ми и това мое предложение е еднократно…имаш близки – помисли за тях, защото с това шега не бива“.

  Почти всички старостилци които познавам са на неговия акъл.

 5. Верно е това , което пише Стефани за старостилците. Те са предани на Църквата, като изобщо не обичат ближния си и отричат цивилизацията, защото е правена от хора , които не са православни, или не са вярващи по системата на представата им за Бога. Старостилието е ревност без Разум и без сериозни доказателства за Божията воля. А отец Силвестър наместо да заплашва и да се изживява като оръдие на Божието наказание – малко ли страдаме през прехода, та да иска още да страдаме – да вземе да ни обясни по какво ще разпознаем Божието присъствие в неговата скромна личност, освен по мистиката на ръкополагането му и административното му назначение. Какви са проповедите му, сравнено с образците на други духовници от България и света? Кои са Божиите знаци по време на неговите старостилни служби? Как доказва благодатта, давана на участниците в неговите служби? Как е проявил божествената любов в делата си към ближните? Ние имаме база за сравнения за Божественото – и исторически и актуални.

 6. Ф.Николов каза:

  Като атеист бих искал да обърна внимание върху обществено-историческите претенции на православната църква към “народа”. Сигурно е известно на православната аудитория, че проектът за въвеждане на задължително вероучение в училищата беше отхвърлен от парламента на първо четене от мнозинството позовавйки се на актуални нагласи в представителна част от обществото; и тъй като те са взети за меродавни от управляващите, а хрисияните въпреки всичко търсят начини да разпространят спасителната истина, то изглежда поговорката “глас народен глас божи” ще трябва да се отнесе към предварително указани от църквата случаи. Обръщам внимание на това, защото дори и според православните християни църквата не е администрацията, нито само светия синод, а целият народ божи. Ако е така, как очаквате без единството на “народа божи” да бъдете гарант-проводник на някакви морални императиви и национални стремления и на базата на какво твърдите, че вашият разграден църковен двор заслужава каквото и да е доверие?

 7. boris matev каза:

  Имам чувството,отец,че се имаш за „Богоизбран“,което нещо не се съвместява със смирението,което трябва да съпътства всяко наставление на истинския пастир.Пък и кой си ти да критикуваш Църковната ни управа?/Не че са безгрешни/Много ще ми е интересно да чуя и мнението на дядо Йоаникий по повод изказването ти. 🙂

 8. Климент Йорданов Буренков каза:

  Драги Отче,

  За Ваше сведение, аз също съм бил всякога симпатизант на юлиянския календарен стил и съм успокоявал съвестта си с проскомидията, упоменавайки честваните светии по стария стил. Същевременно, от позиция на скромен опит ще споделя за сетен път, че [u][b]сам по себе си календарът не спасява[/b][/u]. Боя се, че новата смяна в полуезическа България ще принесе големи сътресения, които биха могли да се предотвратят с малко повече просветна работа. За себе си съм убеден, че на този етап, смяната на календара няма да допринесе нищо положително. Постещите няма да се увеличат, нито пък духовната грамотност ще парашутира като небесна манна. Още по-малко пък календарната промяна ще одухотвори недуховното духовенство в България. Повтарям се, че съм привърженик на юлиянския богослувжебен календар, но такава сериозна промяна изисква предварителна подготовка. Тълпата не разбира от богословие и враговете на Църквата ще използват това за да дискредитират за сетен път родното Православие.

 9. ivan simeonov каза:

  гледна точка православните се делят на: 1. Старостилци-много по-голямата част от тях; 2. ДВУСТИЛЦИ – БПЦ и др.- неподвижните празници са по Григорианския, а подвижните по Юлианския календар; 3. Финландска ПЦ, която е изцяло новостилна. Аз лично се изживявам като православен апостол на Новия григориански календарен стил и смятам, че имах възможност да докажа убедително тезата си. Главният въпрос трябва да се постави НАПЪЛНО ПОНОВОМУ: Дали БПЦ да стане напълно старостилна (като Руската ПЦ например) или напълно новостилна (като Финландската ПЦ) ! Нито за миг не трябва да забравяме, че и ДВАТА ВАРИАНТА ВЕДНАГА И АВТОМАТИЧНО ЩЕ ОТСТРАНЯТ ВСИЧКИ НЕДОПУСТИМИ ХРОНОЛОГИЧНИ АНОМАЛИИ ВЪВ БОГОСЛУЖЕБНИЯ ЛИТУРГИЧЕН УСТАВ !!! Пред всички нас стои съдбовното решение: Дали да направим ОГРОМНА крачка напред към разумен и толерантен ИКУМЕНИЗЪМ, или фатална крачка назад и да предадем „властта” на православните зилоти, на чието знаме пише „Православие или смърт” !
  Любезни поздрави,
  Иван Симеонов

 10. Ianitca Toneva каза:

  Много лошо ако се смени календара, защото от чисто религиозна гледна точка как ще се пости на Нова Година? Нали това е ден, в който трапезата трябва е богата и да има наздавици, че имаме още една година, в която да премислим как да се поправим и развиваме в по добро? А иначе какво? На Нова година пости. Това ще отблъсне хората пък и всички други празници ще се изместят. Резултатът ще е тотално объркване и пак пълна непросветеност. Вместо да се помъчат да образоват народа те правят премествания, само това ни е проблема, няма що!