Руските митове за гръцкото православиеМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Косоварец каза:

  Статията е абсолютно поръчкова. Няма да говоря за необективното мнение на авторката, избирателните въпроси и още по-„обективните“ отговори. Отдавна не съм чел нещо толкова едностранчиво и изопачено. Ами то още от самото заглавие блика нестихващо противопоставяне. Драги редактори – моля Ви, когато избирате и статиите, които публикувате, не бъдете толкова еностранчиви при избора им – в крайна сметка крайността – особено в Православието НЕ ВОДИ ДО НИКЪДЕ и Вие уж го знаете много добре. Учудвам се как е възможно да се пише статия – гръцкото православие е супер, за разлика от руското, сръбското или българското или обратното. Не мисля, че укрепваме връзките на мира по този начин !

 2. Martina Andreeva каза:

  Косоварец – никак не съм съгласна с коментара Ви. Статията е повече от вярна – напълно реално описва състоянието в Русия и руската „духовност“ = руската душевност (те никак не правят разлика). Да не говорим за руските епископи – светлинни години далече от прекрасното отношение и възпитание на гръцките митрополити и особено на тези от Вселенската патриаршия.

 3. Гошо каза:

  В интервюто няма нищо измислено или нагласено, много точно и вярно е описано всичко, а и отецът явно има сериозна база за сравнение.

 4. Галошо каза:

  Към двата ника на едно и също лице:Световно неизвестен отец(ако изобщо има такъв)си позволява да коментира църквата, която го изпраща на обучение в Гърция.Кажи ми нещо друго,братле.Ако статията целеше сравнения, нямаше да бъдат отразени толкова тенденциозно, непокриващи се с истината неща. Нарочно няма да плюя като теб Гошо-Андреева, защото безкрайно много обичам гръцкото православие, но обичам и руското и българското и т.н. Ако следите изказванията на гръцки владици, най-вече не кой да е – а Солунския митрополит Антим ще разберете с какво уважение се отнася той към руската църква, към отношенията държава-църква в Русия.За съжаление гр. йерарси бяха принудени да пишаат възвания към народа си,за които не им е еня на политиците.

 5. Галошо каза:

  Статията обаче е омерзителна и призовавам съсвем сериозно редакцията да не публикува занапред подобни материали, целящи да дискредидират не само руската църква,а и Светото Православие, принизявайки църковния живот в най-голямата по-големина църква (спокойно мога да кажа) в света.

 6. Зер богословчета каза:

  Косовареца е много прав. А зад ника жена-мъж Гошо-Андреева седи една нескрита душевност 😛 както той-тя самата се изразява. Хайде, ако обичате, скрийте си душевността в задния си двор и повече не я показвайте навън, за да не се Ви изключи пак модератора за тона Ви. Образа. който изплетохте ми е ясен – силно да мразя всичко руско и да обичам всичко антируско – толкова си можем ние, нали цвете…

 7. о. Павел каза:

  Това интервю не е ново, но е много точно. Естествено руснаците са влюбени в техния тип православие, защото обикновено не познават никакво друго. Доста фарисейство, магия и западни влияния има в него. Не бих казал, че гръцкото православие е идеално, но то стои по-близо до духа на ранната Църква. За българското не ми се говори.
  .
  Хомосексуализмът в изкуството –
  http://archiman.livejournal.com/

 8. Косоварец каза:

  Странно е защо не ти се говори за българското православие отче, при положение, че ти си служител не на кой да е – а на БПЦ !? Да си зариеш главата в пясъка и да казваш не ми се говори, т.е. карам си я едно към г….. е НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА.
  Ти си там, за да спасяваш души на човеци, дал си обет пред Бога за това. Зариването на главата в пясъка и вайкането колко сме зле, едностранчивия подход и т.н. НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА, ОТЧЕ ! Тази църква – БПЦ, колкото и да е зле – ти е дала Светото Кръщение, Тайнствата, включително и твоята свещенническа/дяконска хиротония.

 9. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с духовното наставничество е много сериозен въпросза православието, защото пропагнадата на православните се крепи върху настояванията за духовност и общение в храма. Затова духовността се търси там, където има Божия дарба за духовност, грамотност, защото за духовността, която е категория от невидимия свят разбираме посредством текст и устен изказ и разбиране на цивилизационните проблеми на хората Проблемът обаче в така построения агитпункт на православието е, че другата дейност на Църквата като социална дейност, културна и просветна дейност е занемарена, а дарбите на хората ги откриват светски специалисти или хора от семейството и приятелските кръгове на личността. В Гърция религията има традиция и влияние в живота на хората, но у нас и в Русия се наблюдава едно дистанциране на клира от хората и неучастие на Църквата в реалния живот, а пребиваване в една мистична метафизика, която се крепи на стари и изтъркани авторитети. Трябва нов могъщ импулс на духовност от надарени хора

 10. Лъчо каза:

  Изненадан съм да видя подобна статия в този иначе проруски сайт! Нещата в интервюто са много точно казани! Всеки имащ си поне елементарна представа що е православие е наясно, че при руснаците западните влияния и комунизма са довели до една трагикомедия под маската на православие! Не бива обаче, и да се идеализират нещата при гърците, защото и там има доста заблуди. За съвременното българско православие или добро или нищо………

 11. Косоварец каза:

  Когато слушам лекцията на Клаус Кенет, в която той разказва за стареца Софроний (Сахаров), изобщо статии като тези показват унифицирания подход на определени човеци, които искат да изкарат света в черни и бели цветове. А какво ще кажете за старците от Оптинската пустиня – и те ли се подвеждат под знаменателя на „лошото руско православие“ и „доброто гръцко“… или пък обратното.