Свещ. Владко Тасков: Хората никога не са били по-немощниМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  „ако не овладеем положението в храмовете така, както Свещеното Писание и Свещеното Предание ни учат, един ден ние, свещениците, ще се окажем престъпници.“
  .
  Така е. Още през ХVІІІ в. в една от проповедите си о. Йосиф Брадати сравнява християните с овце, които идват на празна ясла и остават гладни, защото нищо не разбират от пеенето и четенето в църква. Поне четивата днес са на български, но мнозина „свещенослужители“ така ги мрънкат или напяват, че нищо не се разбира. Важно е да се отбие номера! А тези, от които зависи да се преведат богослужебните текстове, си гледат лимузините, разврата и безнеса, вместо да работят за Христос.

 2. refab каза:

  1.Категорично трябва да се използва само съвременен български език!

  2.Пеенето от свещеник и от когото и да е особено когато става дума за определено важни в смислово отношение текстове!, трябва да се сведе до минимум или да се премахне (може евентуално да остане като напев, не като цялостно пеене)!Пеенето на църковнославянски трябва да бъде предимно фон и то с акцент главно върху естетическо-духовно измерение на възприятието.Трябва да се наблегне на ясното говорене ( не скоропоговорки обаче)!!!

  3.Трябва да се отделя изключително голямо внимание на проповедите от страна на свещениците-те трябва да са едно от най-важните неща в службата!

  4.Трябва да има достатъчен брой столове, а най-добре подходящи пейки-трябва да се утвърди безусловно идеята, че е подходящ и правилен стремежа да се осигури възможност на всеки да може да седи по време на служба!!!

  5.Дим на свещи( некачествени) не трябва да отравя въздуха!
  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=pravoslavie&Number=1947818355&page=&view=&sb=

 3. refab каза:

  ДОБРЕ И ОТЧЕТЛИВО всяка дума!!! Идеята за пеенето на свещени текстове е много хубава, но ТЯ Е ИДЕАЛ, неизпълним от обикновени хора! Дори и най-добри певци НЕ могат да представят песенни текстове с ДОСТАТЪЧНО ЯСНА ДИКЦИЯ, каквато е необходима, за да се разбере СМИСЪЛА-НАЙ-ВАЖНОТО! При пеенето се разчита на това, че смисълът се знае предварително и на ИНТУИЦИЯТА на присъстващите, но Е НАРУШЕН БАЛАНСЪТ в посока неразбрано и ЗАВАЛЕНО пеене, скоропоговорки

 4. refab каза:

  Това е УЖАСНО, нещо като ГАВРА СЪС СЛОВОТО! Поне да има МИКРОФОНИ С ВИСОКО ГОВОРИТЕЛИ, иначе си е живо мъчение, и всъщност службите са за минимален кръг хора, които имат късмета да се намират в благодатно (полупървосигнално ??) състояние, при което приемат случващото се интуитивно-мистично !? (надявам се! 🙂 )! А останалите какво да правят-да ВИСЯТ ПРАВИ КАТО КОНЕ ДВА ЧАСА, ДА НЕ РАЗБИРАТ НИЩО, и да гълтат дим от свещи?…..

 5. FTR каза:

  Слава Богу за отец Владко. Да го сподоби Бог да е полезен дълги години на пасомите като свещенослужител и на събратята си като арх. наместник.