Теодора Димова: Не можем да живеем без ЦъркватаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. andrey каза:

  няма връзка между атеизъм и бездарие. Свидетелство за това е бащата на Димова, който си е атеист и комунист, поне ако съдим по романа „Тютюн“.

 2. dari каза:

  Не ми се иска да отнасям въпроса за таланта и вярата към писателя Димитър Димов. Известно е, че той променя романа „Тютюн“ под натиска на партията и се разболява, защото са го тормозили да вкара „партийна нишка“ в романа си. Ако си спомняш през 90-те години излезе нецензурираната версия на „Тютюн“. Тя беше различна.
  Идеята за въпроса се роди във връзка с това, че с вярата е извор на блага.
  Аз мисля, че атеизма докарва бездарие и разчовечава.

 3. Kerigma каза:

  Това се забелязва в романа му Осъдени души, сам Димов вероятно е бил с раздвоена душа – партията го лансираше . . .
  А на твърдението на Димова „- Преходът отключи бесовете и тъй като държавата е слаба“ мога да кажа че проблемът не е в държавата а в ниските морални норми на повечето нейни граждани . . .

 4. TodorKaragyozov каза:

  Такова трябва да бъде лицето на българската интелигенция – Божий образ ……… забележката на Керигма „проблемът не е в държавата а в ниските морални норми на повечето нейни граждани . . .“ не е точна, защото „от благочестието на царя благоденствува народа“ това казва Теодора.

 5. FTR каза:

  Ниските морални норми на гражданите са следствие от слабостта на държавата. Всички сме свидетели на мосовата дребна престъпност на обикновените хора, без чувство на грях и страх от закона, както и без зачитането му като фактор за добър общ живот. И през социализма хората масово крадяха от работните си места всичко, което там се намира. В прехода кражбата се окрупни, а масово поддържаното беззаконие сред хората осигурява нужния комфорт на едрите крадци. Оттам и дежурното подозрение, че нивото на масово престъпване на законите е търсен ефект.

 6. Idiot каза:

  Писнало ми е от писатели и пУети. В училище ми беше жива мъка да присъствувам на часовете по уитература. От мен се искаше да охкам, ахкам, ихкам и ехкам от глупостите, които тези са драскали и да ги изучавам със съответното преклонение. Ми който не чете високата колтура? Тогава к`во.
  Сещам се за едни виц, когато един даскал обяснява, че за характера на човека може да се съди по почерка му. Един окъсан и неграмотен селянин му казва, че като е неграмотен, той да не е без характер.
  Нека не забравяме, че писателят Рон Хъбард е основател на сектата на сциентолозите.
  Сега очаквам да бъда ентелегенчески засипан с, меко казано, несъгласие на много хора.

 7. stoyan каза:

  Interesno e che nikoj ne komentira kakvo kazva Teodora Dimova. Az bih kazal, „Amin“.