Трудната съдба на българското ПравославиеМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. refab каза:

  „богослужението се извъшва на разбираем църковно-славянски език“

  Църковно-славянският език е разбираем за този, който го знае! По същият начин ЛАТИНСКИЯТ и ГРЪЦКИЯТ езици са разбираеми за онези, които ги разбират! ….Дали пък не искате да кажете, че богослужението не се извършва на неразбираем (диалектен, завален !??), в смисъл на некачествен като продукция църковно-славянски език!? 🙁

  Както и да е, хората трябва да общуват помежду си на наистина разбираеми езици!Такъв е ЛИТЕРАТУРНИЯТ СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

 2. lyublyana каза:

  Българите не са боголюбци и боготърсители,затова всичко тук е духовно запустяло и едва мъждукащо…и оправдание с робство и комунизъм е неоснователно…както се казва в интервюто и в други православни страни е имало робство и комунизъм,а състоянието е различно…
  диагнозата е; В днешно време предверието на ада, започва от нас-българите!Моля за извинение!

 3. ieromonah Ioan каза:

  За църковно славянския език е просто глупаво да се говори, такъв език няма, никой никога не е говорил на такъв език и няма и да говори. Целия проблем с езика, както и много други проблеми в Православните славянски църкви, идва от Православната Църква в Русия. Това изказване на брат Зотик е едно ясно доказателство, че му са вбивали в главата руски клишета и той им е повярвал. А за причастието е напълно прав, просто е позор и срам някои свещеници и епископи да носят ереси по Църквата и никой да не им се противопостави.

 4. portos каза:

  Интересно какви големи и велики изводи могат да се направят от нещо, което е очевидно печатна грешка или смислова недоизчистеност.

  Но, геополитиката ни е, както винаги, на ниво 🙂 Дерзайте. Важното е да сме гласовити! 🙂

  А народът ни въобще не е толкова задръстен и прост. Но, пък действа успокоително за нас да го считаме такъв. И всички до един сме недооценени… Много здраве от баба ми Круна:

  http://www.pravoslavie.bg/content/view/9606/317/

 5. portos каза:

  Цитат от предния линк:

  „…Други са „алтернативите” пред нашата държавност. Докато държавата не приключи (да остави окончателно в миналото) своите спасителски комплекси и тоталитарни навици, докато не спре да настойничества съвестта, отричайки правото на „недалновидно’ самоопределение, тя няма да добие авторитет и тежест нито в този свят, нито в следващия… Защото, наистина, никой не уважава отцеубийците…“

  Много хубаво! Браво Светльо!

 6. Chorbalan4o каза:

  Да се търси вината за състоянието на БПЦ вън от нея е наивно, драги мой 😉 Квото било, било. Имаше един хубав лаф – на калпава ракета, космосът и пречи (в цензурирана версия, нецензурнта не е за тук, но вярвам, че я знате ;-).

 7. о.Георги каза:

  Познавам о. Зотик от времето, когато дойде в България. Беше дякон и много впечатляващо за мен тогава произнасяше ектениите.
  Стана ми приятно, че го виждам тук.
  Развам се също, че остана тук.
  Поздрави.

 8. portos каза:

  Тъй както религията влия на обществото, така и обществото влияе на религията. Това казано „в груб план“. А сега и малко по изтънчено – ти си и в Църквата, и в обществото – следователно влиянията минават през тебе в двете посоки. Да ти кажа и друга поговорка (сам си я измислих) – на калпавите личности винаги институциите са им виновни. Това не е лично към тебе (да се разберем)

 9. estir каза:

  Хубаво е в храмовете да се служи на български език.По този начин ще сепривлекат повече млади хора, защото богослужението ще е достъпно за тях.Каква полза от нещо, което не разбират!
  Например бях на откриването на учебната година във Великотърновския университет.Имаше двама свещеници, които трябваше да благословят началото на учебната година, но го направиха на църковнославянски език и никой от младите хора нищо не разбра, дори им беше досадно.
  Ако се служи на български език ще може и миряните в храма да се включват в богослужението и какво по-хубаво от това всички да участват, а не само свещеника да чете молитви, а хора да му отговаря на възгласите, а ние да стоим безучастни и да гледаме сякаш сме на театър, а недай Боже да попаднеш в Църква, в която не седопускат до причастие миряните и трябва да се помолиш на свещеника да те причасти, ако въобще има в Потира причастие.
  Жалко е наистина, че имаме толкова много църкви и манастири, които в неделните дни остават празни.Жалко е, че имаме и достойни свещеници, които се опитват да правят нещо,но биват спирани.Жалко е, че имаме нужда от духовни потребности, а биваме обърквани от невежеството на свещеници, ръкополагани от нашите невежи епископи.Жалко!

 10. glory каза:

  estir,що говориш от името на другите?!Що не гледаш себе си??

 11. refab каза:

  Мисля, че дори би трябвало се ЗАБРАНИ изрично НЕЯСНО МЪНКАЩО ПЕЕНЕ-СКОРОПОГОВОРКА В ЧЕРКВИТЕ, което си е живо КОЩУНСТВО! Заваленото произнасяне (и чрез „пеене“) на текстове, ОСОБЕНО на черковно-славянски е напълно неприемливо! 🙁

  Ей, glory …! Остави хората ( estir в случая) на мира и не пречи поне, след като не помагаш в делото за една по-съответна, вкл. и от доктринална-духовно-мистична, и практическа гледна точка, църква! 🙁

 12. Kakvo e istina? каза:

  Този отец знае ли, че Бойко Борисов е бивш бодигард на Тодор Живков?

 13. Chorbalan4o каза:

  „Да ти кажа и друга поговорка (сам си я измислих) – на калпавите личности винаги институциите са им виновни.“

  Мдаа, брате, прав си, абсолютно си прав. Твоето творение е в пълен унисон с казаното от мен, благодаря ти. Аз бих леко я допълнил за да стане ясно – на калпавите личности в Църквата, държавните институции са им виновни. 😉

 14. Лъчезар каза:

  То, че в България Църква почти няма е вярно, но и в Русия положението не е никак розово.Вижте това:
  http://www.dveri.bg/content/view/7739/172/

 15. 1978 каза:

  mili bratko , tozi p1t nqma na4in da ne te pozdravq za vtoria ti otgovor na portos ili kaskata…da…