Евангелието, Законът и фарисеитеМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. fr Pavel каза:

  Наблюдението е вярно, но обяснението – не:
  http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=81942

 2. Теология ШУ каза:

  Това е най-смешният материал в православния интернет през последните години – http://www.pravoslavie.ru/put/44150.htm

 3. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Има един момент в религиозната психология и той се състои в ужасяващата истина, че ти не си избраният от Бога човек, нито си Негов любимец, нито богодаруван. Това положение е силно и с момента, че като четеш Библията ти си мислиш, че само ти си разбрал истината и смисъла на свещените текстове и само ти можеш да ги изпълниш, но с течение на времето и с нарастване на познанието и житейския опит ти виждаш че е имало и има много хора, които са много по-близо до Бога от теб. Тези констатации са ужасяващи за общността, която учи и проповядва, че е богоизбрана или поставена начело от закономерностите на науката – в науката констатациите на тежките факти на собствена неспособност са същите както в религията и овластените фарисеи, политици и бизнесмени като разбират собствената си несъстоятелност да учат и властват над хората почват да разпъват, да настройват простата народна сган срещу личностите, да правят сплетни, да правят конспирации И въпросът на богоизбраността на БПЦ е Бог или БКП ?

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Една от характеристиките на християнската Църква в историята е търсенето и откриването на хора, които имат Божията дарба и благословия да работят за вярата. Това става посредством знамения, пророчески сънища, видения, откровения и системата на разпознавания на дарбите според традицията на средиземноморското Училище. Църквата върши най-важната дейност в живота на човека – води към спасение и вечен живот и с това си обосновава привилегиите, лукса и имотите. Същевременно това водачество е много сложно и не се изразява само в духовно водачество, където духовността първо е категория от невидимия свят и като такава се разбира след дълга историческа опитност и второ с разпространението на текстове и устни изказвания на способни за духовност хора от цял свят личността на народния поп, ако е само „духовник“ става безсмислена. Водачеството към спасение изисква много висок ценз и дарби и ако БПЦ ги няма в наличност може да си ги купи по пазарни цени от хора, които имат Божието призвание за това

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Търсената от католиците връзка между наука и религия се състои главно в извличането и намирането на доказателства за Бога и тук историята на човечеството е повече от полезна. Нека си припомним факта, че големият английски историк Арнолд Тойнби, писал важни книги за цивилизацията, започва своите проучвания като войнстващ атеист и с течение на времето като се запознава с оригиналите на историята, подчертавам оригиналите, остава с убеждение, че Бог все пак има. Редно е да се каже това на православието у нас, което в своята дива святост, която вече става само дива грандомания, с идеята си БПЦ да бъде вселенска офшорка с кодово име „Мистика и ритуал ОООД“, си мисли като фарисеите, че само то е избрано от Бога и човешката опитност в религията изобщо и личноситте на религията от другите изповедания следва да бъдат унищожени и репресирани, когато Русия стане по-силна от САЩ.
  http://lovechtoday.com/index.php?s=%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D1%87%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

 6. Теология ШУ каза:

  Долу абортите –
  http://www.patriarchia.ru/db/text/1386377.html