Един възрожденски свещеникМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Ivan Nikolov каза:

    Особено ме впечатли фразата“[i]като заплаща по тогавашния обичай въпреки каноните 3000 гроша за ръкоположението и още толкова за енорията“[/i] Прощавайте, това не се ли казваше „симония“?! Че и двойна – и за ръкоположението ..и за енорията?!! На мен взе да ми се гади,отче Павле,от гръцките владици и“благочестивите“ им обичаи, които ми се струва, не са били забравени и изоставени и от приемниците им,а вие какво мислите по въпроса? След като научих как е било по [i]тогавашния обичай [/i] интересно ми е да узная в някоя от следващите ваши публикации как е и по „сегашния обичай“!

  2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Със сигурност знам, че в Румънската църква не може някой да се ръкоположи, без да плати съответната тлъста сума на ръкополагащия. Това е останало от фанариотския им период (ХVІІІ-ХІХ век).

    В България днес е според случая. Неписана традиция е след литургия на владика да се даде банкет и да напълни багажника на лимузината с печени кокошки, пити и дамаджани. Чувал съм, че предишният патриарх Кирил вземал големи суми, за да служи, но близки до него отричат тези твърдения.