История на Рилския манастирМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. Мариан Томов каза:

  Много приятена статия, и ниастина сериозно изследване. Трябва да призная че докато реставрирахме стенописите на главната църква в манастира и експонатите за музея попаднах на изключителни неща. Мога да Ви изпратя фотографии на Вашия e-mail.

 2. Дон Кихот каза:

  Бих се радвал да ги видя. Един от моите имейл адреси е: pavel_11 at lycos.com.

 3. свещ. Георги Д каза:

  Сериозно изследване. Статията ще ми бъде много полезна.
  Поздрави!!!

 4. anima_mea каза:

  Поздравления за автора за интересното четиво.


  Кюпрюлиите, доколкото си спомням, са албанци по произход. Родоначалникът е Мехмед паша, но той е „везирствал“ почти три десетилетия преди кризата от 1688-90 год. Авторът предполагам има предвид неговия син Кюпрюлюзаде Фазъл Мустафа Паша , който поема поста на велик везир през 1689г. (трети кръвен Кюпрюлу на този пост).

 5. Дон Кихот каза:

  Прав сте. Още при писането ми направи впечатление, че не може Мехмед Кьопрюлю паша не е управлявал чак през 80-те години на ХVІІ век, но така беше в източника и не го уточних. Той е велик везир от 1656 до 1661 г.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ottoman_Grand_Viziers

 6. anima_mea каза:

  За Османската империя има доста литература напоследък, вкл. и преводна и чуждоезична, но за мен лично, труда на Ахмед Садулов, си остава най-доброто. Ако Ви интересува и не сте го чели, го препоръчвам.

  Използвам повода да Ви поздравя за изключително интересното четиво, относно гностицизма и манихейството. Все още не съм довършил книгата, но досега научих много интересни и любопитни неща.

 7. Дон Кихот каза:

  Садулов преподава при нас, в Шуменския университет, но получи инсулт и едва се справя. Има доста по-добри историци на Османската империя от него – Иналджък, Фароки, Мантран, Имбър и др.

 8. Георги Камбуров каза:

  Изключително добра и систематизирана статия по проблемите и въпросите за миналото на Рилската обител.Запознаването с настоящата статия разкрива доста интересни и съществено важни исторически моменти от историята на хилядолетната обител.Действително, когато се пише и говори за значението на Рилския манастир за българската държава и народ си е едно научно предизвикателство, като се има в предвид, че тази проблематика е вълнувала немалък брой историци и изследователи на историческата истина, както наши, така и чужди.Например известния учен и историк Константин Иречек (1854-1918) пише „Рилският манастир е всебългарска светиня;целият народ е помогнал за неговото изграждане.Тук в центъра на България, между Македония, Румелия и Мизия, той е здрава крепост на традицията на българското царство, църква и писменост.Рила запази идеята за българската държава!“(Гюзелев, В. Апология на Средновековието.Брифон, С.,2004, с.43).

 9. nikita peneva каза:

  nisto ne razbiram ot tyk nai vaznite raboti gi niama

 10. nikita nenceva каза:

  saitat e mnogo hubav inace

 11. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“nikita peneva“]nisto ne razbiram ot tyk nai vaznite raboti gi niama[/quote]

  Какво точно Ви липсва в статията? Може би можем да помогнем.