Византийците в БългарияМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. Fr Pavel каза:

  Иван Божилов
  Българската архиепископия XI – XII век. Списъкът на българските архиепископи
  Издателство: Гутенберг
  ISBN: 9789546171184
  първо издание, 2011 год.
  меки корици, 160 стр.
  Цена: 9,00 лв
  http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=26068

 2. Стефан Чурешки каза:

  “Персиан, от бога архонт на многото българи, изпрати Исбул, капхана, като му даде войски и ичиргу боила и кана колобра. И капханът към смоляните…Който търси истината, бог вижда, и който лъже, бог вижда. На християните българите направиха много добрини и християните ги забравиха, но бог вижда.”
  Надпис от Филипи на владетеля Персиан, ІХв., В: Стара българска литература. Исторически съчинения, т.ІІІ, С., 1983, с.45
  Тези дни в България се състоя световен форум по византинистика, наречен „Сиянието на Византия“ като официално представяния за патирарх на българите Максим и президента Георги Първанов са се изказали благосклонно към форума и към участниците в него, даже Първанов щял да даде прием по повод събитието. Аз обаче по това време запалих свещ за упокой душите на българите, загинали в битката с Византия и жертва на елинизма през византинизма. Може да съм си загубил ума и перспективите за обществено благоденствие , но не съм изгубил идеята за историческа съпричастност с нацията.

 3. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“]“ Може да съм си загубил ума и перспективите за обществено благоденствие , но не съм изгубил идеята за историческа съпричастност с нацията.[/quote]

  Родолюбието не предполага омраза към съседните народи, защото в противен случай се изражда в шовинизъм. На Византия дължим много, да не кажа всичко, а теорията за погърчването на българите през XVIII век до голяма степен е измислица на Паисий.

 4. Стефан Чурешки каза:

  Първо погърчванията не са измислица нито на Паисий, нито на възрожденците, а реален факт. И второ, на Византия нищо не дължим, защото религиозният въпрос е централен в българската история и за разбиране и осъзнаване на религията си е имало български специалисти в една суверенна и независима във всяко отношение силна военна държава, каквато е била България до падането под византийска власт. Българската история съм я изучавал като съм поставял за средищни и меродавни българските извори и наложен устен спомен сред народността, а не по византийски и католически документи, както го правят официалните историци, макар че между тези документи също има интересни податки. Борбата между българи и византийци се дължи на идеята за богоизбраното царство, което византийците считат че се полага на тях като Втори Рим, а българите са считали че те са хора на Бога. И моля, богословите да си плащат за поясняване на истинското знание, защото са утънали в българска и чужда лъжа, целяща денационализация.

 5. Алексей Симеонов Стамболов каза:

  Драги Чурешки, да ви попитам- ако у вас в дома ви, в едната стая се настанят самоволно чужди хора, ще ги оставите ли да си живеят там или ще положите всички усилия да ги изгоните? Защото това, общо взето, се е случило между България и Византия през Средновековието.
  И по-добре не палете свещи за душите на загиналите езичници-българи. Молитвата ви няма да бъде чута.

 6. Алексей Симеонов Стамболов каза:

  И ако решите да ми отговорите, ще ви помоля да не го правите на кирилица, защото и тя е дело на „омразните“ византийци Кирил и Методий.

 7. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“]. И моля, богословите да си плащат за поясняване на истинското знание, защото са утънали в българска и чужда лъжа, целяща денационализация.[/quote]

  Отдавна не бях се смял така. Значи ние, простите, трябва да плащаме на умника Ч-ски, защото ни разсмива в ролята си на форумен клоун. Тъй като смехът, който получавам от него е равен на този, който предизвиква у мен вестник „Стършел“ в четвъртък, когато го получавам, моля другаря Ч-ски да си даде банковата сметка, за да му превеждам всяка седмица сумата 0,50 лв.

 8. latino каза:

  Забелязвам, че ние българите, даваме мило и драго да чуем красивата и хубава лъжа, на която да повярваме и прегърнем, докато чужденци ни денационализират, и пренаписват историята.. Приличаме на индианци даващи шепи златото за малко мъниста. Бих се молил за душите на всички, независимо дали са езичници или „светци“. Бог иска молитва от нас, не подвизи и суетно аскетство. Празната молитва е като фалшивата история. Затънали сме и затъваме. Като че ли Православието в Българските земи последните 10 века съществува благодарение на гърците и нищо чудно някой Владика да се изтъпанчи с искане да се построи паметник в знак на благодарност към гръцкия народ. То няма какво да се коментира, едва ли могат да се намерят думи. България е отровена с комунизъм. Отровени, но красиви!

 9. Стефан Чурешки каза:

  “(…) И след това чух глас, който друго ми казваше:Исайе, възлюблени мой пророче, иди на запад от най-горните страни на Рим , отлъчи третата част от куманите, неречени българи, и насели земята Карвунска, която опразниха римляни и елини. Тогава аз , братя, по божия повеля дойдох на лявата страна на Рим и отделих третатата част от куманите, и поведох ги по път, насочвайки с пръст, и ги доведох до реката, която се нарича Затиуса, и при друга река, наречена Ереуса. И тогава имаше три големи реки. И населих земята Карвунска , наречена българска; беше опустяла от елини през 130 години. И населих я с множество люде от Дунава до морето, и поставих им цар из тях: името му беше цар Слав. (…)”
  Апокрифен български летопис от ХІв., В:Стара българска литература. Т.ІІІ – Исторически съчинения, С., 1983, с.61
  Драги, историята ни не е това, което разправя гръколатинската интерпретация, изучавана в световните унивреситети. И съм запалил свещ за българите-християни, воюващи с Византия до ХV век.

 10. Стефан Чурешки каза:

  Банковата ми сметка я има в новия ми блог в интернет в раздела „За мен“. Когато човек получава висококвалифицирано и истинско знание за нещата от живота, той следва да си плати услугата, освен ако не даде ответен дар – това го има и в най-примитивните култури на света. Църквата нищо не е направила за мен, за да й работя и да разяснявам истината, която спасява. Големият въпрос пред поповете в България е доклоко наистина са Божии хора, Божии избраници и Божии угодници и доколко Бог чува и изпълнява молитвите и треби. […] за богословието не се иска диплома, т.е. по значението на думата документза прослужено време, а боговдъхновеност, прозорливост и дарба за откровения, иначе всеки човек става богослов и поп, което унищожава ценза в БПЦ.

 11. Стефан Чурешки каза:

  Колко е прав фатер Павел като ме нарича клоун. Верно е, православието у нас е цирк – развлекателен атракционен жанр, към който пристъпват отрудените хора след тежката си работа по насъщния с цел да видят екзотика – магията на православния ритуал както го определя един английски религиовед и да получат психическо разтоварване за да могат да понасят несгодите на живота. В нашия православен цирк дресьорите са комунистите, които със средствата на научно-техническия прогрес укротиха българите, които са лъвовете и тигрите – някога страшни и свирепи, а сега атракция – вж. правителствената стратегия за културен туризъм, свещениците са фокусници – от разни предмети се опитват да внушат илюзията че правят чудеса, акробатите са финасовите лица в БПЦ – много ловки в икономическите салта и като мутрите с опасно занятие, а директорът на цирка, който е международен лауреат – висшия ни клир – минава с шапката за дарения от хората. И единственият философ, който говори важни неща в цирка е клоунът.

 12. ivan ivanov ivanov каза:

  Кубрат е бил ромейски патриций, Тервел -кесар, Симеон е бил претендент за византийския престол, официалната му титла е василевс на ромеите и води войни , не за да завладее Византия, а да стане василевс, Йоан Асен предлага на латинците армия, ако го признаят за ромейски император. Ромейската империя не е етническа, а универсална християнска, имало е императори от вякакви етноси и това е разпалвало въображението на българските царе да се стремят към престола и. Постепенно този модел се пренася в самата България- Самуил е арменец, а владетелите от Второто царство до един са кумани.Никой български цар не му е минвало през ум да огранчава владенията си до българския етнос , да обединява българите и да се отъждестява с народа и простолюдието. Женели са се само за аристократи чужденци и при падането на държавата са преманавали на ромйска и турска служба. Представянето на средновековието като борба между българи и гърци е учебникарско изкривяване следствие от църковните борби през ХІХв.

 13. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“] И единственият философ, който говори важни неща в цирка е клоунът.[/quote]

  В Ефес Александър разглеждал своя портрет, нарисуван от Апелес, но не го харесал и не похвалил достойнствата на картината. Тогава въвели коня му, който зацвилил към коня от портрета, сякаш е истински, а Апелес възкликнал: „Царю, май конят ти разбира от изкуство много повече, отколкото ти“.

 14. ivan ivanov ivanov каза:

  Средновековието у нас се представя като борба между гръцкия и българския народ и гръцката и българската държава Механизмът на спекулация е предимно езиков, като се придава съврменен смисъл на стари думи, тъй като грък,народ и държава през средновековието имат смисъл съвсем различен от сегашния.Под гърци българите разбират не гръцкия етнос както сега,а ромеите,които биват от вякакъв етнос“Народ“ през средните векове значи група хора,множество и е по близко до съвременното тълпа и маса,няма нищо общо със сегашното народ и със значението му нация.Тогава народът не е източник на власт, както е сега, този народ има регионално съзнание, не може да си предтави границите на собствения етнос, и няма идеята за обща етническа мисия и обединяване в една държава. „Държава“ също има друго значение – Господство, власт, сила.Свързва се небесните чинове. Ценена е божествената легитимна власт и харизма на владетеля и няма понятие със значение държава,което да има самостоятелна ценност,както сега

 15. Простак каза:

  Някои от коментарите са подвежащи и с цел си там някаква. Като простак не бих взел участие в темата, ще си вървя на село, далеч от помощта на православните и пародията в падналото ни оТЕЧЕСТВО, което между другуто е вече продадено. Историята не ме вълнува, защото съм Европеец, загрижен за бъдещето!

 16. Стефан Чурешки каза:

  Додо, при всичкото ми уважение към теб следва да ти кажа, че не си прав. Едни литовски рицар, Любенау като минал през България през османския период казва, че благородниците се женят за простолюдието – затова имаме такъв добър генофонд като нация. В цитирания документ от ХІ век – Българския летопис се казва, че българите всякога са били врагове на гръцкото царство. Въстанието на Ивайло е една народна съпротива първо срещу татарите, после срещу византийците. За аристократичните бракове на българите след християнския период си прав донякъде, защото и моят братовчед, който е специалист по генеалогия казва същото, но народностния дух на държавата остава. Византийските титли на Кубрат и на Тервел са резултат от помощта им за Византия, но заедно с това ги подценява – българският владетел се е мислел за император на подчинените му народи. Етническата история на българите не е добре проучена, защото има целеви политически небългарски щампи в нея, но връзката славяни-българи е силна. Поздрав.

 17. Стефан Чурешки каза:

  Та по повод на историята на фатер Павел. Художникът на Александър нарисувал една картина и се скрил зад завесата за да види как ще реагират зрителите. Дошъл един обущар и критикувал обувките, които не били изобразени реално. Художникът видял че забележката е правилна и поправил рисунката. На другия ден пак дошъл обущарят и като видял, че обувката е прерисувана се одързостил и започнал да критикува всичко в картината. Художникът се ядосал, излязъл иззад завесата и произнесъл прочутите думи “ Обущарю, не по-горе от обувките“. Та на български се казва “ Видяла жабата, че коват коня и тя вдигнала крака“, в смисъл на приказката „Всяка жаба да си знае гьола“.