Главното архивно управление на Москва публикува уникални документи за изгубени църкви



Документите за изгубените в началото на 20-ти век църкви и параклиси в Москва са публикувани от Главното архивно управление на столицата.

План за собственост на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Москва и пояснение към плана. Архитект Д. Виноградов, 1891 г.

Рисунка на напречната (основна) фасада на църквата „Свети Григорий Богослов“ на ул. „Болшая Дмитровка“, 1878 г.

„Главното архивно управление на Москва публикува уникални, оцелели до днес документи за 118 църкви, манастири и параклиси в Москва. Всички тези архитектурни обекти са били изгубени през 20-те и 30-те години на миналия век. Планове, чертежи, цветни акварелни рисунки на фасадите могат да бъдат разгледани на уебсайта на архивния отдел в раздела „Уникални документи“, – посочва сайтът.

Според заместник-кмета по икономическа политика и поземлени отношения на Москва – Владимир Ефимов, цитиран на уебсайта, след по-малко от шест месеца от началото на проекта, през октомври 2020 г., благодарение на усилията на Главното архивно управление на Москва и Държавния инспекторат за недвижима собственост, са идентифицирани над 300 документа – чертежи, планове и рисунки, касаещи архитектурата на 118 православни църкви и катедрали.

План на църквата „Св. Димитър Солунски“, близо до Тверските порти на Москва,1871 г.

„Сред най-значимите публикувани документи са рисунките на царските порти и планът на църквата “Света Екатерина“ от девическия манастир „Възнесение Господне“ в Кремъл, издигната в началото на 19 век от италианския архитект Карло Роси “, отбелязва също уебсайтът.

Освен това сред документите са открити рисунки на болница „Братя Бахрушини“ и домашната църква на ул. „Строминка“ в Москва, построена от архитекта Борис Фрайденберг и наречена в чест на иконата на Пресвета Богородица „Радост за всички скърбящи“. Всички материали са достъпни онлайн.

Според уебсайта в началото на миналия век в руската столица е имало 10 катедрали, 26 манастира, 412 православни църкви, както и 10 църкви от други конфесии. Също и 166 домашни църкви в болници, приюти и образователни институции. През 20-те и 30-те години в града са разрушени четири катедрали, осем манастира, 111 църкви и няколко параклиса.

Рисунка на иконостаса на страничния олтар на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Москва. Архитект Д. Виноградов,1891 г.

 

Рисунка на фасадата и сечението на дървената църква „Св. Сергий Радонежки“, близо до платформата Шереметевка на Казанската железница, 1901 г.

 

Снимки: mos.ru

Източник: blagovest-info.ru

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...