Днес е православният Валентиновден



Здравейте, христолюбци!

На тази дата – 30 юли, Православната църква празнува паметта на свещеномъченик Валентин. За разлика от католиците, които го почитат на 14 февруари, православните Валентиновци имат имен ден днес, с което най-топло и сърдечно ги поздравяваме!

Св. Валентин е един съвсем незаслужено забравен и пренебрегван у нас светец – и дано в близко бъдеще това положение се промени. Нека кажем няколко думи за него на читателя.

Св. Валентин живял през III век в Италия. Той бил епископ на град Интерамна (днес Терни) в областта Умбрия. Според Актовете на мъчениците от V-VI в. светецът притежавал дарба да върши чудеса и изцерения чрез призоваване на Христовото име. Веднъж в Рим той изцерил брата на един трибун (римски благородник), който разказал за това на философа Кратон. Кратон помолил светеца да помогне на сина му Хоримон, който бил с повреден гръб, и ходел прегърбен и със силни болки в течение на три години.

Пристигайки в Рим, св. Валентин се заключил заедно с младежа в една от стаите на дома и цяла нощ се молел за излекуването му. На сутринта Кратон и неговите домашни заварили Хоримон напълно здрав. След като мълвата за чудесното изцерение на момъка се разпространила из Вечния град, много римски жители повярвали в Христа.

Сред приелите християнско кръщение било цялото семейство на философа, неговите ученици Прокул, Ефив и Аполоний, а също и Авундий, синът на префекта на Рим – Плацид.

Езичникът Плацид, научавайки за покръстването на сина си, изпаднал в ужасен гняв. Арестували светеца и го хвърлили в затвора. Опитвали се да принудят Валентин да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите, но всичко било напразно. Светецът останал верен на Христа. Накрая Плацид заповядал да му отсекат главата. След него били екзекутирани и учениците на Кратон – Прокул, Ефив и Аполоний. Това се случило по време на царуването на император Аврелиан.

Авундий не оставил телата на своя учител и братя по вяра непогребани. Той тайно изкарал мощите на светите мъченици от Рим и ги погребал с чест в гробница на Фламиниевия път.

Самият философ Кратон и цялото му семейство също скоро пострадали за вярата си в Христа Спасителя. През VIII век в Интерамна над гроба на свещеномъченик Валентин била издигната християнска базилика. Там останките му се пазят и до ден днешен.

През Средновековието на св. Валентин се молели най-вече за изцерение от епилепсия. След XV в. народът в Англия започнал да вижда в него покровител на влюбените – вярване, основано върху измислици и легенди, които в действителност нямат нищо общо с реалната личност и съдба на мъченика. В наше време комерсиалната индустрия се възползва от този сладникав псевдохристиянски култ, за да превърне светия мъченик в икона на пошлостта и масовата култура със силна комерсиална подплата. Католическият Валентиновден на 14 февруари се представя от медиите и другите масови оглупители на хората като празник на любовта – но не на християнската любов и благословената вярност и брак, а по-скоро на разврата и свободните връзки.

Св. Валентин Интерамнски е православен светец и мъченик от епохата на древната Църква. Ние, православните християни, нямаме никакви основания да го подаряваме на католиците, а още по-малко – на масовата съвременна комерсиална пошлост и простотия.

За съжаление в календарчето на Българската православна църква за 2020 г., както и през предишните години, името на свещеномъченик Валентин е пропуснато на датата, когато се празнува паметта му – 30 юли. Това е неуважение към паметта на един светец. В нашата страна има немалко православни християни с името Валентин – и кога според БПЦ те трябва да празнуват своя имен ден? На католическия Валентиновден? Обръщаме вниманието на хората, които са отговорни за това, и се надяваме тази грешка да бъде в най-скоро време поправена.

Честито на всички Валентиновци! С молитвите на св. мъченик Валентин бъдете живи и здрави, успешни и щастливи! Бог да е с вас, скъпи именници, и с всички нас! Амин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...