Духовна концентрация и богоустременост в исихастските възгледи на св. Евтимий, патриарх ТърновскиМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Интересна статия, но не е ясно защо заглавието на Тилих е цитирано на оригиналния немски език, а това на Калужняцки е преведено.

 2. blago4estiwia каза:

  Нещо много добро! Отдавна не бяхте публикували статия от подобно ниво!
  П.П.
  дон кихот-рядко тъп си……………

 3. Дон Кихот каза:

  Прав си, blago4estiwia, човек се ражда умен или прост. Явно спадам към втората категория, защото вместо да бъда депутат на ДПС или милионер в Калифорния, избрах да съм духовник в България (уви).
  .
  „Назрява ли разкол в Сръбската църква?“ – http://archiman.livejournal.com/

 4. haarez80 каза:

  Професор Хубанчев ,благодаря Ви!За статията и за всичко което ме научихте във Великотърновският университет специалност теология -задочно обучение. Моля Ви пишете по-често и на други теми.

 5. refab каза:

  По мое мнение, обаче, когато се говори за БЕЗМЪЛВИЕ, още повече и от ПСИХОЛОГИЧЕСКА гледна точка, винаги в един момент може би би трябвало да се споменава и за ИИСУСОВАТА МОЛИТВА, като забележително тактическо средство за стигане до безмълвие и голямо достояние на православното християнство.Считам, че по принцип-не само в тази статия, не се обръща достатъчно внимание именно на психофизиологичният аспект на освещаването на човека, на преобразуването на естеството…
  Позволявам си, с извинение, да редактирам „психологичната дименсия“ на „психологическо измерение“ 🙂

 6. fujy каза:

  Адмираций за вашият висок научен стил и перфектна постройка на цялата статия. За сьжаление, тук рядко присьстват подобни научни образци.

 7. iliana каза:

  АдмирациЙ за вашияТ висок научен стил…