Кой е изпратил Кирил и Методий в Централна Европа?Може да харесате още...

6 Отговори

 1. fr Pavel каза:

  Пасха в Гана, алилуйя! –
  http://www.youtube.com/watch?v=lGqUn5KQ9kE&feature=player_embedded

 2. fr Pavel каза:

  Серафим Соколов, История восточного и западного христианства (IV-XX века), безплатно – http://www.bitoman.ru/download/slow/60617/3cff3.html

 3. иванов77 каза:

  Честит празник на всички! В учебника за 6 ти клас се изучава поставения проблем, а именно кой е изпратил Кирил и Методий да мисионерстват! Радвам се, че не се оказа, че е бил папа Николай!

 4. Georgi Traikov каза:

  Отче Павле, Христос Воскресе. Миналата година на тържествата в Москва, по случай празника на св.св. Кирил и Методий, Вселенския патриарх направо заяви пред руснаците, че славянската азбука е сътворена от бБългарския епископ Константин Преславски. Това твърдение беше шок за руснаците, но интересно защо и в БПЦ никой нищо не каза, а си мълчат всички. Не те провокирам, но ти даваш близки и разбрани отговори, и затова те моля да дадеш някакво сведения по този въпрос. Христос Воскресе.

 5. о. Павел каза:

  [quote name=“Georgi Traikov“]Отче Павле, Христос Воскресе. Миналата година на тържествата в Москва, по случай празника на св.св. Кирил и Методий, ВселенскияТ патриарх направо заяви пред руснаците, че славянската азбука е сътворена от българския епископ Константин Преславски.[/quote]

  Странна е категоричността на цариградския (не вселенски) патриарх, защото никой не е сигурен кой всъщност е изменил отчасти гръцката азбука, за да създаде кирилицата. Мнението на българската наука клони към авторство на св. Климент Охридски.

 6. Martina Andreeva каза:

  Титлата е Негово Всесветейшество Архиепископ на Константинопол и Патриарх Вселенски – няма цариградски патриарх. Ако сте каноничен свещеник би трябвало да се съобразявате с това.