Митрополит Паисий Пловдивски, турското правителство и епохата на ТанзиматаМоже да харесате още...

4 Отговори

 1. Теология ШУ каза:

  Добра статия на дякона, но в заглавието не трябва да е „турско“, а „османско“. Влиянието на масонството в Османската империя и по-късно още не е добро проучено. Самият Ататюрк е масон. Малцина знаят, че Бахаулла е бил заточен за няколко години в Одрин и според мен е повлиял атмосферата на Преображенското въстание.

 2. ivan ivanov ivanov каза:

  Благодаря за интересна статия.“Пропадането на унията“ може би означава, че руснаците отвичат главата на униатите и го заточават в РусияНашите църковни дейци се ръководят от политически подбуди и затова приемат всякакви „чудовищни идеи“/по думите на Самболски“/ – да станем католици, протестанти, да отстъпим догмата, като върхът е идеята на Славейков, който под формата на писма до себе си излага идеята:глава на църквата да стане Министъра на религията на Турция , тъй като Глава на църквата е сам Христос и няма значение кой го представлява!Следствията от подобна политизация според някои са пагубни- неслучайно човекът с най-големи заслуги – Кръстевич се връща в Патриаршията и пише, че БПЦ се управлявала „башибозушки“.
  Протестантите са единствените,за които религията е водеща- всички преводи на Библията са с тяхна инициатива и средства, така се полагат основите на езика ни.

 3. ivan ivanov ivanov каза:

  Вярно ли е,че е отпаднала думата „православна“ и се е приело името Българска народна християнска църква
  Интересно що за организация е било Одеското настоятелство, за което се твърди че било самостоятятелно, а всъщност е сдружение към руската църква?

 4. Кондофрай каза:

  Отче святи иеродяконе, много ги харесвате тия масони 😡 Фуад, Медхат, Мундар паша – всеки бил масонска маша…