Някои спорни факти около предателството на Васил ЛевскиМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Markova каза:

  вярно е г-н Диковски,нали виждате,че и в последните дни клюката,интригата клеветата,които днес и сега могат да се проверят,продължават да се използват дори и по националнта телевизия,за да бъде унизена църквата.Кой ти гледа какво е направила добро,важното е сега и днес,заради апетити и то материални да се унижи,нищо,че тя е нашата църква.Намериха се люде и то ГОЛЕМИ БЪЛГАРИ,които се помъчиха да докажат невинноста на поп Кръстю,но и те бяха оплюти и унизени.За съжаление,така е било и е така у нас.Мисля си и друго,защо днес,когато са едни от най-богатите в материален план времена на човечеството толкова малко средства се даряват за духовното,говоря за дарение от богатите,бедните винаги са дарявали и даряват.А Апостола за нас всички,без разлика биде предаден и обесен.Поклон!

 2. klioskov каза:

  Левски не е бил предаван от никой! Ако бе предаден, щяха ли да го водят до Севлиево и Търново? И ако знаеха, че e Левски, щяха ли да го водят само три заптиета (турци). Първо, когато заптиетата са срещнали Левски заедно с придружаващият го над Ловеч,- местността „Стратеш“, го попитали „къде отиват“, той отговорил, че отиват да нагледат лозето тъй като бил платил да закарат тор и да ли са закарали същия на лозето, посочвайки в далечината едно лозе в което имало стоварана тор. Турците продължили, Левски също. Като стигнал Левски до въпросното лозе започнал да се върти и да го обикаля, заптиетата видяли Левски в лозето. Пътувайки към града се по замислили дали е възможно днес като е Коледа тези гяури да ходят на лозе. Споделили всичко това с техния началник в Ловеч – Али Чауш, и той казал,спокойно няма къде да отидят по далече от Къкринското ханче, рано сутринта отиват там и ги залавят. Всичко останало го знаете! Поп Кръстю е бил в управата заедно с Ловчанския търговец Яким Шишков (и двамата са били избрани от народа) Затуй отец Кръстю е викан и разпитван, като човек на власта. Ако е бил виновен да са го задържали на момента.

 3. klioskov каза:

  Турците са разбрали, че това е Левски, чак когато при очната ставка м/у Левски и Димитър Общи, вторият казал“Това е Левски“, а Дякона отговорил, „Ти не знаеш кого предаде“. След освобождението от Турско робство, Ловчалиите – нови началници, за да премахнат конкурента за управление на града-отец Кръстю почнали да разпространяват слуха, че той е предал Левски. А Иван Вазов вече и го написал в творчеството си, че предателя е поп Кръстю. Вазов направил това, защото бил женен за сестрата на митрополит Климент В.Търновски(Васил Друмев), а владиката не му давал развод, тъй като било голямо падение сестрата на владиката да е разведена. В един разговор м/у Вазов и митрополита, последния обяснил, че ако му даде развод това ще бъде голямо петно за църквата, а Вазов му отговорил, че ако не му даде развод ще сложи такова петно, което никой никога няма да изтрие. И го направил. И до днес няма заинтересовани да се свали това петно от родната ни Църква, ОБЯСНИМО ЗАЩО! Поп Кръстю, както знаете е починал от туберкулоза, дори не е бил навършил 40 години. Неговата къща се намира във Ловеч „Вароша“ и е най малката и скромна от къщите във възрожденския квартал. След смърта му попадията е прала дрехи на Ловчанлии на река Осъм за да има прехрана за децата им. Сънът му е работил в завод „Балкан“ и от притеснение, че всички са го убиждали, че попа е предател починал също млад. Поп Кръстю е починал с думи на уста „Коги да е истината ще излезе не яве“.ДАЙ БОЖЕ!!!

 4. Владислав каза:

  Сега сме в пости. Нека да се сещаме поне през тези дни (щом като не ни пука през другите), че нашите „критики“ са твърде често просто хули, които могат да нараняват, а понякога даже да убиват. При това не винаги този, срещу когото са насочени… И те никак, ама никак не са ни от полза. На вярващите го казвам – на невярващите какво да им говоря…
  Особено вредно за нас е, когато „критикуваме“ (т.е., хулим) Църквата и духовенството – па даже и да не е съзнателно и злонамерено (с хитроумни интриги или подмолно насаждане на враждебни внушения…) а чисто и просто от „многознайство“, от глупост.
  И наистина – ще дойде видовден; няма как да не дойде! Само, че – една подробност – ще дойде не веднага, а когато му дойде времето. Тогава всичко тайно ще стане явно. На някои това няма да им хареса. И, може би – в различните случаи, на различни хора – по съвсем различни причини. Защото много неща не са такива, каквито ни изглеждат.
  Бог да ни е на помощ!

 5. klioskov каза:

  Може би досаждам, но си позволявам още една подробност да споделя. След освобождението от Турско робство братът на Левски лично е правил разследване относно залавянето му. Лично той се е срещнал с десетки Ловчанлии и е разговарял за случая, също е ходил в с. Къкрина и т.н. докато се е убедил, че ПРЕДАТЕЛ НЯМА , а всичко е плод на случайността. Негово Блаженство екзарх Йосиф І се е интересувал живо също от слуховете около предателството на Левски и е правил разследване по линия на Църквата, като е говирил и с брата на Левски. Вече убеден Екзарха, че предател няма, за да изтрие петното върху отец Кръстю- убеден че е невинен, Екзарха го назначава за Архиерейски наместник в гр. Орхание (днешния Ботевград), Ловчанска епархия. Екзарх Йосиф І е бил и Ловчански митрополит до края на живота си .

 6. dikovski каза:

  Уважаеми съмишленици!
  Материалът, чиито пълен текст се намира в liternet.bg също продължава с това, че Али Чауш е срещнал Апостола в лозята и оттам е произлязло съмнението. Че е идентифициран чак в Търново. Някои от нещата, които съм писал, съм ги взел от изследванията на Н. Хайтов и Д. Кацев-Бурски. Първият е прегледал следствените архиви, а вторият е провел разследване сред съвременници на йеродякон Игнатий. Взел съм под внимание и подробното изследване на И. Петев.
  Използвам liternet.bg, заради по-широката и разнообразна аудитория. Благодарен съм на администрацията на pravoslavie.bg, че проявява интерес към моите публикации и ги помества тук.

  На всички желая здраве и благодат Божия!

  автор на публикацията Цветан Диковски