Падането на Константинопол, 1453 г.Може да харесате още...

31 Отговори

 1. Иван Николов каза:

  Въпрос:Последния византийски император и защитниците(мъченици)на Константинопол канонизирани ли са от Гръцката или Вселенската патриаршия…и ако не са, защо,след като ние си канонизирахме набързо Баташките? Константинополските богомолци избити в Света София по-малки мъченици ли са от Баташките и Новоселските?
  Четивото като цяло ще е полезно и за г-н Симеон Сакскобурготски, макар и да изпитвам съмнения, че би го променило в отношението му към България и българския народ. Все пак е добре да се запознае и с един друг модел на царско поведение, коренно различен от неговия собствен.

 2. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Иван Николов“]Въпрос:Последния византийски император и защитниците(мъченици)на Константинопол канонизирани ли са от Гръцката или Вселенската патриаршия…и ако не са, защо,след като ние си канонизирахме набързо Баташките?
  [/quote]

  Последният византийски император Константин XI Палеолог, по майка Драгаш, никога не е канонизиран, въпреки че някои го смятат за светец (http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_XI_Palaiologos).

 3. Теология ШУ каза:

  Много добър женски хор от Цинцинати, Охайо –
  http://www.musechoir.org/listen/featured

 4. Martina Andreeva каза:

  Защо ползваме терминът „падане“ а не „завоюване“? Все пак Мехмед II става Фатих – завоевател на турски. Само географската перспектива ли пречи или има и религиозно измерение.
  По отношение на Константин XI, след няколко книги по темата останах с впечатлението че приема уния с Рим, и не е ли малко невъзможно като уният да бъде канонизиран от православната църква.

 5. Братоев каза:

  Дамм, прекрасно описано в типичния византийски стил, който няма нищо общо с реалността. Ако не е бил паднал Констатинопол православието да се е претопило с католицизма. Нещата явно са вървели много на зле с тия императори и български царе измислени

 6. Антон Бояджиев каза:

  Здравейте,
  искам да попитам
  1. ако православието е угодно на Бог защо допуска всички православни държави (без Русия) са завладяни от друговерци (турци)?
  Освен това православието нарушава 3 божии заповеди:
  3. Да нямаш други богове освен мене – (почитане на светци, всеки с приписвани способности е политеистично многобожие) древните елини са имали покровител на мореплавателите , православните си имат светия).
  3. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е на водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; защото аз Господ твоя Бог съм Бог ревнив – целуване и прекланяне пред икона е светотатство пред Господа
  4. Помни съботния ден за да го освещаваш – без да има никакво основание и никакъв намек в Библията, че трябва да почитаме езическата неделя, знакът на Католицизма – почитането на неделята е възприет и въведен в православието.
  5. Защо свещениците се наричат отци – Исус учи, че само Бог е отец?

 7. Антон Бояджиев каза:

  А защо константинополският патриарх Фотий I защитава тезата, че трябва да се почива в Събота, не в апската неделя по времето на Борис?

  CONSTANTINOPLE
  Photius, Patriarch of Constantinople {in counter-synod that deposed Nicolas}, thus accused Papacy).
  „Against the canons, they induced the Bulgarians to fast on the Sabbath.“
  Photius, vonKard, Hergenrother, 1, 643

  „Pope Nicholas I, in the ninth century, sent the ruling prince of Bulgaria a long document saying in it that one is to cease from work on Sunday, but not on the Sabbath. The head of the Greek Church, offended at the interference of the Papacy, declared the Pope ex-communicated.“
  Truth Triumphant, p. 232

  http://www.abcog.org/sabquote.htm

  И защо след като позицията на гръцкият патриарх по времето на Великата Схизма е била, че господен ден е Събота сега православието почива в неделя?

  Защо православието е отстъпило от това, което е проповядвало през 9-ти в.? Кога е грешало тогава или сега?

 8. о. Павел каза:

  И защо след като позицията на гръцкият патриарх по времето на Великата Схизма е била, че господен ден е Събота, сега православието почива в неделя?

  Защо православието е отстъпило от това, което е проповядвало през 9-ти в.? Кога е грешало тогава или сега?[/quote]

  Антончо,
  Ти четеш изворите, както дяволът чете Евангелието, но така лесно се издаваш, че си фанатизиран адвентист. Твърдението на Фотий, че римокатолиците – поддържници на неговия враг Игнатий – карали вярващите да постят в неделя е невярно и даже клеветническо. Според църковните канони (адвентистите не признават каноните, защото не са църква) в събота и неделя не се пости. От времето на Христос и апостолите Господен ден е неделята, когато Господ е възкръснал.

 9. Антон Бояджиев каза:

  Че съм адвентсит съм – да. Че обичам Истината – обичам я. Но не съм фанатизиран.
  Но защо православните свещеници се наричат отци, след като в Матей 23 глава се казва:
  „И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният.“
  И Исус ли е фанатизиран?
  И защо се яде идоложертвено на задушница? В откровенията във глава 2 четем: „…и която учи и прилъгва Моите слуги да блудствуват и да ядат идоложертвено“ Т.е. за Бог това е блудство? Какво тук не е ясно?!
  И къде в Библията е отменена Съботата? Защо апостолите продължават да я уважават макар техният Учител да е умрял в неделя?
  И защо според православието човек се спасява с дела, а не с вяра? Нима ап. Павел не казва в Галатяни:
  Но ако и сами ние, или ангел от небето ви проповядва друго благовестие освен онова, което ви проповядвахме, нека бъде проклет.
  Както ей сега казвахме, така пак го казвам: Ако някой ви проповядва друго благовестие освен онова, което приехте, нека бъде проклет.

 10. Антон Бояджиев каза:

  И друго да попитам.
  Какъв е смисъл Исус да идва на земята за да умре на кръста – нали се спасяваме с дела? Можеше да прати някой безгрешен ангел да ни да светъл пример.
  Ако е истина, че като умре някой отиваме в Ада или Рая, защо Исус връща (след молба на близките му) Лазар от небето – нали е в Рая, да го връща да се мъчи още 30-40 г.?
  Защо се молим на светии, а не на всемогъщият Бог? Първо – има ли нужда Бог от посредници? И второ – не казва ли Исус, че никой не дохожда до Отца освен чрез него? Има ли нешо двусмислено в думите на Исус?
  Относно папската неделя: “Most Christians assume that Sunday is the biblically approved day of worship. The Catholic Church protests that it transferred Christian worship from the biblical Sabbath (Saturday) to Sunday, and that to try to argue that the change was made in the Bible is both dishonest and a denial of Catholic authority. If Protestantism wants to base its teachings only on the Bible, it should worship on Saturday (!).” Rome’s Challenge

 11. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“о. Павел“]От времето на Христос и апостолите Господен ден е неделята, когато Господ е възкръснал.[/quote]

  От времето на Хрисос и апостолите ли? Нима Исус не казва, че е господар на Съботата? Не проповядва ли в събота? Кой апостол е признал неделята за господен ден? Моля дайте ми цитат в Библията, а не от някакви „свети“ „отци“, както аз не цитирам протестантии или Елена Вайт. Библията и само Библията (както е казал Лутер).
  А ето 100 библейски факта относно Съботата като Господен ден http://www.godssabbathtruth.com/100BibleFactsOnTheSabbath.pdf
  Впрочем, към момента има 528 христ. деноминации, признаващи Съботата като Господен ден http://www.the-ten-commandments.org/sabbathkeepingchurches.html, което означава, че не само адвентистите са си чели Библията. Моля дайте ми само 1 библейско основание, на това че неделя е обявен за Господен ден. Исус казва, че не е дошъл да промени Закона, а да ИЗПЪЛНИ.
  И аз не обвинявам никого за вярата си.

 12. Родион каза:

  Съботата бе прикована на кръста, мойто момче.

  http://www.bible.ca/7-sabbath.htm

  Но все пак и нашата Православна Църква я празнува наред с неделята – в петък срещу събота се променя богослужебния глас, в събота се отменя поста и пр.

  А защо неделята е християнския празник – в Неделя Христос възкръсна, евангелието го казва: „В първия ден на седмицата отидоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба’.. И до днес „неделя“ е на иврит йом-ришон и е първи ден на седмицата, дори в арабския език йом ал’уахад е неделя, макар празничния ден на муамеданите да й в петък.

  Питай и за други адвентистки недоумения – ще разсеем в ума ти на Елена Вайт мъглите, както на Трабант дългия син пушек.

 13. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“Родион“]Съботата бе прикована на кръста, мойто момче.
  [/quote]
  Не разбирам пренебрежителното отношение. Но както и да е.
  А другите 9 заповеди също ли са приковани на кръста и не ги спазвате?
  И за това, че се спасявате с дела също нищо не писахте.
  А как празнувате Съботата – като сте я обявили за ден на мъртвите ли?

  И друго да попитам – какво прави триъгълника с окото от 1-доларовата банкнота и символ на католицизма (http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Russian_Orthodox/orthodox_idolatry.htm) над входа на манастир Иван Рилски http://www.rilamonastery.pmg-blg.com/Home_page_bg.htm?
  На кой е подчинено православието – на парите или на Рим?
  Впрочем още нещо – защо Исус дава даром дара на живота (кръщене) и се моли безплатно за всеки грешник, а православието ги тарифира. Смятате ли, че Бог слуша молитви, ако са продиктувани с користни мотиви, И ако си плати 1 богаташ на 5 попа, а сиромаха не може и на 1 за да се помолят за него, чии молитви ше чуе Бог?

 14. Fr Pavel каза:

  [quote name=“Антон Бояджиев“][quote name=“о. Павел“]От времето на Христос и апостолите Господен ден е неделята, когато Господ е възкръснал.[/quote]

  За юдейската основа на вярванията на адвентизма вж. следните книги:

  Митев, Димитър. Инославни изповедания. Учебно помагало. Варна, 2003, 200-220.

  Ракман, Питер С. Почему я не адвентист седьмого дня? – http://www.baptist.org.ua/ruckman/why_not_sda.htm.

  Велчев, Валентин. Кратък исторически и библейски анализ на адвентизма. Ч. 1. С., 2003, 108 с. (РБ-Ш 201784); http://apologetika.hit.bg/bge/1kra.doc.htm.

 15. Антон Бояджиев каза:

  Съботата винаги е имала значение за човечеството. За християните след Исус тя има още по-голямо значение – в нея те възпоменават не само сътворението на човека, но и неговото изкупление:

  “Следователно, за Божиите люде остава една съботна почивка. Защото оня, който е влязъл в Неговата почивка, той си е починал от своите дела, както и Бог от Своите Си” (Евр. 4:9, 10).

  Почивайки си в събота ние признаваме нуждата си от Изкупител и изоставяме стремежа си да се спасим сами, със собствените си дела. Освещавайки свято седмия ден ние си почиваме от греха, който непрестанно съпътства живота ни и показваме, че се оправдаваме само чрез вяра в Христос.

  Съботата е Божият отговор на напрегнатото човечество, Божият начин да се победи стреса. Затова сме поканени в събота да оттеглим погледа си от земните неща и да го отправим надалеч, към вечните:
  (Исая 58:13, 14).

 16. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“Fr Pavel“][quote name=“Антон Бояджиев“][quote name=“о. Павел“]От времето на Христос и апостолите Господен ден е неделята, когато Господ е възкръснал.[/quote]

  За юдейската основа на вярванията на адвентизма вж. следните книги:

  .[/quote]

  Мерси,
  Изчел съм доста критика към адвентизма. Вие казвате, че законът е прикован. Кой закон – Церемониалният (пасхата и принасяне на животни, тъй като е принесен Исуа – агнецът). 10-те заповеди са ВЕЧНИ и Непроменими. Затова Исус казва да пазим Неговите заповеди, ако го обичаме.

  Евреи е преди Откровение и е писана относно новопокръстени евреи. Те са християни, както слушателите на Римляни, Колосяни, Солунци и т.н. Смята се, че е писана около 70 г.. И въпреки това на тях не им е казано, че вече трябва да пазят неделята.
  Павел също проповядва в събота.

 17. Антон Бояджиев каза:

  Не ми се иска да започна темата за Е Уайт, а и темата е за друго. Но понеже критикувате, ето малко инфо:
  1. Тя е предсказала, че католицизъм и протестанство ще се обединят и това стана;
  2. За храненето – каквото е писано е потвърдено след време от медицината http://www.llu.edu/info/legacy/appendixb/. Лекарите по нейно време са препоръчвали тютюн, а тя е писала, че е вреден. След доста години е доказано.
  Ето и други събития, потвърдили тезата, че е Божии пророк:
  http://www.ellenwhite.info/predictions.htm
  http://www.sabbathschoollessons.com/egw.php
  http://www.ellenwhiteanswers.org/
  ВПРОЧЕМ 1 БЪЛАРИН ЖИВЕЕ СРЕДНО 67 Г. ИЗЛСЕДВАНЕ В САЩ показа, че адвентистите живеят 88 г., с 8 повече от следващите в скласацията. Още 1 доказателство, че който почита Божиите заповеди, живее по-добре. Статията е публикувана в немски сайт.

 18. Антон Бояджиев каза:

  Празнуването на неделята, както и на всички други празници, е било винаги само едно човешко нареждане, и на апостолите не е минавало и мисъл, както и на апостолската църква, да предпишат в това отношение някаква божествена заповед и да отнесат съботната заповед за неделния ден”(Неандър, “ История на християнската религия”, стр. 186.)
  Тъй като съботата е едно божествено постановление, тя трябва да се пази свята Господу. Човеците са посветили много дни за религиозни празници; такива празници обаче не са задължителни, защото са човешки постановления. Но със съботата е друго. Затова съботната заповед започва с особено настояване: “Помни съботния ден, за да го освещаваш”… Отхвърлянето на тази заповед би било неоснователно (Чарлс Бук, “Богословски речник”, 1830 г., стр.537)

 19. Антон Бояджиев каза:

  Че Исус никога не е възнамерявал да направи каквато и да е промяна в закона, се вижда от следните факти, които бяха отбелязани вече в предишни беседи:
  1. Исус, Творецът, даде съботната почивка в началото. Битие 2: 1-3;
  2. Той заповяда на всички да почитат седмия ден за спомен на сътворението. Изход 20: 8-11;
  3. Сам той освещаваше винаги седмия ден, макар че отхвърляше традициите – “И дойде в Назарет, дето беше отхранен, и по обичая Си влезе в синагогата един съботен ден и стана да чете.” Лука 4: 16;
  4. Той никога не е казвал нещо за някаква промяна на този ден, дори и на най-близките Си последователи – Лука 23: 56
  5. Той ги съветваше да се молят да не се случи, даже 36 години след възкресението Му, бягането им зиме или съботен ден, за да не нарушат макар и една събота – Матей 24:20
  6. Той заяви ясно, че не е дошъл да наруши закона – Матей 5: 17,18;
  7. Той дойде да възвеличи и прослави закона.
  http://www.thegodlove.com/svetlina2/20.html КОЙ Е ПРЕНЕСЪЛ СЪБОТНАТА ПОЧИВКА

 20. Валентин Велчев каза:

  Към Fr Pavel:

  За съжаление някой хакна предишния ми сайт Преместил съм книгата за адвентизма тук:[url] http://kosmos-21.blogspot.com/2011/07/blog-post_28.html%5B/url%5D

  Към Антон Бояджиев:
  Когато бях готов с ръкописа, го занесох на п-р Цанко Митев (би трябвало да знаеш кой е той). Казах му, че книгата е критика на адвентизма и го помолих, ако съм допуснал някакви неточности да ми ги посочи. След като се запозна с материала, той ме извика в своя офис и беше видимо притеснен. Трябва да ти кажа, че не успя да опровергае нито ред от написаното, а говореше само общи фрази от рода, че трябва да бъдем толерантни към чуждата вяра, всеки има право на мнение и пр. И досега получавам съобщения от адвентисти, които ми пишат, че благодарение на прочетеното са се обърнали към християнството. Вчера, във фейсбук, ти изпратих линк към втора глава, но сега смятам, че е добре да започнеш книгата отначало. После можем да я обсъдим. В нея ще намериш отговорите на всички въпроси, които задаваш.

 21. Альоша Николов каза:

  [quote]когато султанът наследил римските императори.[/quote] [quote]Въпреки последния апел на Константин към папата и западните му съюзници, той не получил нито значителна помощ, нито последвал кръстоносен поход. Всичко, което му било изпратено, били изрази на симпатия, но така или иначе, императорът не доживял да ги получи.[/quote] Това потвърждава твърденията, че и в Османския елит е имало хора с юдейско съзнание, каквито са и основната част от венецианските търговци и свитата на папата. Алчността и жаждата за власт са по-голямо вдъхновение за Рим от християнската вяра. Адвентиста Христо Цанков разпространява в Мрежата филма „Истината за Илюминати“, според който съвременните папи и кардинали определят кандидатите за президент на САЩ. За другите “ дребни риби“ да не говорим!

 22. Альоша Николов каза:

  Венецианския папа е благословил дискретно антихриста от 15 век – османския султан, а следващия папа от 21 век най-вероятно ще короняса най-силния антихрист на всички времена и ще дойде Христос!? Проблемът на бъдещето е, че ще има само два вида хора – верни на антихриста и врагове на същия! Аз се надявам да съм от вторите! А затова е нужна много смирена за да е силна вяра. Проблемът на адвентистите и на всички 523 деноминации е, че изтриват 2000 години от историята на света и християнството и не търсят Бога със сърцето си, а със егото си! Вярата, спасителната вяра, в случая наистина е дар от Бога! Свети апостол Павел ни съветва да избягваме недиалогични спорове и препирни!

 23. Антон Бояджиев каза:

  До Valentin Velchev ,
  да, знам кой е п-р Цанко Митев. Само че не разбирам едно нещо – аз ви давам цитати от Библията, а вие адвентизма, та адвентизма. Дайте ми цитати от библията, които да показват, че аз съм в грешка, а не цялото православие,
  Освен това линкът не ти се отваря, та не мога да проверя нищо.
  Иначе, мога да разгледам материала при условие:
  – да пратиш link-а на anton_fin@yahoo.com, да пишеш тук http://timesbg.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=19 и на http://estirbg.blog.bg/history/2011/09/18/lyjeprorokyt-izreche-novata-zabluda-novinata-e-vajna-za-vsic.821730.

 24. Альоша Николов каза:

  Убеден съм, че Истината – и малката и голямата истина, е факта, обективна реалност, а не субективна хипотеза! Обективната реалност е трудно откриваема и осезаема за разлика от хипотезата, която се подчинява на вероятността и съмнението! Това отговаря на въпроса защо толкова свети мъже и жени са полагали големи усилия за изследване и тълкуване на Библията, а не са си изказвали първосигнално мнението за нея! Както правят сектантите и протестантите – смятат, че първата им представа е реалната битийност на нещата! И започват да се възгордяват от своя „успех“, а дяволчето Фют веднага им се притичва на помощ да продължават заниманието си! Игуменът на Преображенския манастир първи ми каза, че Сатана знае Библията наизуст и истинското й тълкувание, но явно с удоволствие е помагал на хората през вековете да изпадат в пропастта на собствените си заблуждения! Бог да ни благослови!

 25. Антон Бояджиев каза:

  “ Въз основа на данните за ускорено разширение на Вселената чрез свръхнови от тип Ia и измерванията на спектъра и анизотропията на реликтовото излъчване, направени от спътника WMAP (Сонда за Микровълнова Анизотропия “Уилкинсън”), възрастта на
  Вселената е определена на 13,7 ± 0,2 милиарда години.[15] “

  В този подход има 2 допускания,
  1. Всичко се е развивало с еднаква скорост от началото,
  2. Всичко се е развивало от нищото.
  Представи си, че в 1 шише от 1 литър е пълно 3/4 с вода. Ако се пълни с по 100 мл на час, това означава, че е отнело 7,5 часа за напълването му. Обаче, ако, когато е започнало пълненето шишето е било пълно 300 мл? Или ако изведнъж в празното шише сме изсипали 650 мл течност?
  С това онагледявам Сътворението – как изведнъж за кратко време са създадени земята и луната и т.н.

 26. Антон Бояджиев каза:

  За динозаврите повечето учени смятат, че са измрели преди 65 млн. години, но има намерени кости с кожа по тях, която няма как да оцелее 65 млн. години.
  Впрочем, ако еволюцияте е истина, то Адам никога не е съгрешавал и няма смисъл от смъртта на Исус за изкупление на греховете.
  Съжалявам, но нямах време да прочета почти нищо друго, ако намеря време ще оспоря и останалото след като го прочета.

 27. Неделчо Неделин каза:

  [quote name=“Антон Бояджиев“]До Valentin Velchev ,
  Дайте ми цитати от библията, които да показват, че аз съм в грешка, а не цялото православие,.[/quote]

  Дайте тогава „цитати от Библията“ (макар че Божието Слово с разкрива в цялост, а не в измъкнати от контекста цитати) – които да доказват, че Авраам и останалите старозаветни патриарси са спазвали съботата.

 28. Антон Бояджиев каза:

  (Gen 2:2) И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал
  (Gen 2:2) И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.
  Първият човек – Авраам е почитал събота.
  На евреите маната не е падала в Събота, което е доста преди да получат 10-те заповеди.
  За Авраам нямаме основание, че е почитал недяля.
  На новопокръстените евреи се казва, че трябва да имат съботна почивка,
  Исус казва да се молят да не се случи унищожаването на Ерусалим да е в съботен ден (явно много е тачил съботата).

 29. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“Неделчо Неделин“][quote name=“Антон Бояджиев“]До Valentin Velchev ,
  Дайте ми цитати от библията, които да показват, че аз съм в грешка, а не цялото православие,.[/quote]

  Дайте тогава „цитати от Библията“ (макар че Божието Слово с разкрива в цялост, а не в измъкнати от контекста цитати) – които да доказват, че Авраам и останалите старозаветни патриарси са спазвали съботата.[/quote]

  За Авраам доста красноречиво говори Битие 26:5:
  „Авраам послуша гласа Ми, и опази заръчването Ми, заповедите Ми, повеленията Ми и законите Ми.“
  Тъй като в Битие 2 глава 7-ят ден (събота) е благословен и е поверен на Адам и не се споменава за някаква смяна на Господният ден или отмяна в спазването му, а се споменава, че Авраам е опазил ВСИЧКИ повеления, то няма причина да мислим, че не е опазил и Събота.

 30. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“Антон Бояджиев“](Gen 2:2) И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал
  (Gen 2:2) И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.
  Първият човек – Авраам е почитал събота.
  На евреите маната не е падала в Събота, което е доста преди да получат 10-те заповеди.
  За Авраам нямаме основание, че е почитал недяля.
  На новопокръстените евреи се казва, че трябва да имат съботна почивка,
  Исус казва да се молят да не се случи унищожаването на Ерусалим да е в съботен ден (явно много е тачил съботата).[/quote]
  Грешка – първият човек – Адам

 31. Антон Бояджиев каза:

  Valentin Velchev,
  моля да изпратите на имейл anton_b@abv.bg линковете относно адвентизма, които желаете да коментирам. Както се разбрахме ноември съм зает, така че декември ще се опитам да отговоря относно съботата. Очаквам и вашите отговори, по въпросите на православието, които съм Ви задал.