По плодовете им ще ги познаетеМоже да харесате още...

23 Отговори

 1. Gloria каза:

  С искреност и много болка от случилото се ме провокирахте да задам моите въпроси.
  1. Безвъзвратно ли са загубени българските енории, присъединени от еп. Кирил Йончев към ПЦА – енориашите искат ли да са към БПЦ или не?
  2. Енориашите имат ли българско самосъзнание и искат ли да се служи на църковнославянски и български?
  3. Има ли достатъчно български свещеници, които да служат в енориите?
  4. Чия собственост по документи са сградите, строени от емигрантите?
  5. Потърсено ли е съдействието на митрополит Йосиф от БПЦ?
  Отговорите на тези въпроси ще пояснят случилото се.

 2. о. Павел каза:

  Браво на Георги за обективната и изчерпателна статия. Аз срещнах Галицин по време на конгрес във Филаделфия през 2005 г. Той се смята за голям познавач и вероятно практик на исихазма, но след неговия доклад станах и му зададох няколко въпроси, които предизвикаха неговата истерика. Час по-скоро трябва да се спаси Българската църква в САЩ.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с емиграцията и организацита на българите в чужбина е много тежък поради липсата на национална философия, която да се обедини около трите основни български ценностти, завещани от св.цар Борис І – православие, славянобългаризъм, национална идея с императив върху единството и историческата мисия на българите. затова в чужбина има сътресения както от духовен, така и от чисто етнокултурен характер.
  http://www.bg-history.info/5443/Za-geroizma-i–kulturata-v-Bulgariia-v-konotaciite-na-sviatotoobshtonarodno-bulgarsko-delo-ot-filosofiiata-na-istoriiata.html

 4. свещ.Илия Грозданов каза:

  Българската православна църковна обшина „Св.Иван Рилски“ в Ниагара Фалс, Канада е единственият не руски приход в Руската Задгранична Църква и аз съм много горд от принадлежността си към един много по-вярващ Божий народ. Мога само дълбоко да се поклоня и да се уча на църковнослужение от руските духовници. Несравнима е разликата с останалите православни църкви тук в Канада.
  И нашата малка църква е била доста години с еп.Кирил, но слава на Бога отец Тодор я е опазил в лоното и под покрова на руснациите. Жалко само,че от тази година служим по новия календар…

 5. Ивaйло каза:

  Не съм отец,нито дипломиран богослов,нито професор, но дълбоко в душата си изповядяам Символа на Вярата и вярвам в Едната Вселенска и Апостолска Църква! Сърцето ми плаче когато свещеници и други т.нар. богослови така жадно ръфат ТЯЛОТО ХРИСТОВО и поставят над ПРАВОСЛАВИЕТО измислени и пагубни националистични и шовинистични лозунги. Стига Го разпъвахте фарисеи! Отворете и четете отново и отново докато думите Му наистина докоснат камените ви сърца! „Отидете и научете всички народи като ги кръщавате в името на Отец, Син и Светия Дух!“ . Защо очите ви са все в имоти, коли и пари. „Богатството ви е там, дето е сърцето ви!“-отчета, т.хар. богослови и…все фарисеи.

 6. о. Павел каза:

  [quote name=“свещ.Илия Грозданов“]Българската православна църковна обшина „Св.Иван Рилски“ в Ниагара Фалс, Канада е единственият не руски приход в Руската Задгранична Църква и аз съм много горд от принадлежността си към един много по-вярващ Божий народ. Мога само дълбоко да се поклоня и да се уча на църковнослужение от руските духовници. Несравнима е разликата с останалите православни църкви тук в Канада.
  И нашата малка църква е била доста години с еп.Кирил, но слава на Бога отец Тодор я е опазил в лоното и под покрова на руснациите. Жалко само,че от тази година служим по новия календар…[/quote]

  Щом сте българска енория, защо не сте в българската епархия? „Почто се срамиш да се наричаш болгарин?“

 7. Ivan Nikolov каза:

  “Ню Йорк.Църква = черква + кръчма в подземната си част Пушене. Обясняване на “Играта”;препирня кой е “по-велик”. Голяма, тежка тъга, чувство за задушаване. Евтино вино, на галони. Неуютност. Толкова прилича на някакъв бюфет в малка провинциална гара. Изумително мирише на България. Неумитост, шумна нечестност. Бог изцяло отсъства от това място.” “Между двете хемисфери” д-р Любомир Канов. Приведох горния цитат от книгата на Канов за да се види състоянието на българските църкви към диоцеза на БПЦ.Като живеещ в Америка и нееднократно пребивавал в тях твърдя че е абсолютно обективен.В текста на Г.Иванов има много личен елемент както и полуистини и направо неистини, поради което е и силно подвеждащ. Христовата Църква е Мисионерска и има НАД-национален характер. Ограничаването на Литургиите Единствено до български език я лишават от мисионерската й функция и местни членове, и я превръщат постепенно в затворен национален клуб неизменно деградиращ до кръчма! А може би това е и целта..на някого

 8. Gloria каза:

  Свети Паисий Хилендарски (1722–1773) – „О, неразумни юроде, поради що се срамуваш да се наричаш българин?“

  Никой не отрича вселенскостта на Православието. Но човек трябва да има чувство на принадлежност към отечеството, в което Бог го е поставил да се роди. И това се нарича Патриотизъм. Патриотизъм (на гръцки: πατριώτης – съотечественик, πατρίς – отечество) означава любов, обич към родината, привързаност към родната земя, език и традиции, безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината.

  Ако Българската Православна Църква е записала в Устава си, че църковни имоти не се продават, заменят и ипотекират, то е за да останат храмовете, манастирите и параклисите векове наред за Божия български народ. Бог е възложил на плещите на духовниците и грижата да са добри стопанини, за да ги има тези имоти и след тях.

  Защо са се изличили от лицето на земята траки, беси, илири, населявали нашите земи? Защото са оставили да владеят традиците на славяни и българи.

 9. свещ.Илия Грозданов каза:

  Събрате и съслужителю Павле,
  Българска енория има в Шуменско, не и в Ниагарафолско.
  Българи идват трима, небългари идват петима. Българите говорят за Куба и за Аруба, небългарите се молят в същото време. Българин хвърля 1 цент за свещ от 1 долар. Аз не се срамя да се нарека българин, аз се срамя да се нарека духовник на народ издигнал в култ “ ако умрем, ил загинем, поп не мой да викате… напийте се с руйно вино…“ Отче, ние там си и стоим с руйното вино,ако вие не се срамите от това… По-добре щеше и вярата в Господа Бога да ни е руйна…Дай Боже в Шуменско да е по-руйна, защото тук на водопада руйни са само доларите за „болгарского“ раба и рабиня Божий.
  Има ли от что да не се срамим, собрате и сослужителю?

 10. ГШопов каза:

  Църквата не е национална собственост. Църквата е Христова, не Българска. Особеното в църквата е, че няма националности – всички сме един народ. Друга особеност на църквата е, че където отиде, говори на местния език на хората.

  В Америка епископите се опитват да разрешат проблема с разделението на православната църква там на националности. Основната пречка са майките-църкви. Какво точно искат майките-църкви? Да запазят националната идентичност на хората, които са напуснали родината си? Или гледат на Америка като на място, където са инвестирали и очакват приходи? Какъв е стремежът да се запази българската идентичност на църквите в Америка? Разпространение на българското православие? А колко мисионери има българското православие, щом иска да се разпространява в света?

 11. Стефан Чурешки каза:

  На всички грамотни хора е известно, че в България цари въпиюща неграмтоност и непознаване на основните начала на цивилизацията и на историята на народите. Българската Църква е създадена от една империя – българската, която е алтернатива на гръкоримската идея във всички нейни варианти. Българите са се считали за носители на истинската вяра – тълкуват го като православие – според автентичните малко запазени български документи. През османския период църквата е била гръцка, поради което българите са се отнасяли с недоверие както към католическата пропаганда, така и към висшето духовенство в православието, за което протестантските мисионери пишат че измъчвало и се отнасяло зле с българите. Затова Пасий Хилендарски пише, че простите българи са по-добри християни и почовекюлбиви от учените високомерни гърци. Изобщо не ми дреме за Америка и българите там – ако са истински българи, каквито ги знаем от историята щяха да си останат в страната въпреки трудностите за да продължат завета на дедите

 12. Стефан Чурешки каза:

  На […], които искат да извадят БПЦ от „калъпа на българщината“ искам да кажа, че Христос е признавал отделните народи, защото така е казал, освен това си има естествено групиране на човечеството от прастари времена по родове и племена, а римската и персийската идея унищожават тези народни особености, какъвто опит е направен с изселването на евреите през Вавилонския плен. Според всички проверки на римската и византийската култура българите заслужават да имат собствен литургичен език и са признати за старинен и обособен народ, който има приноси в защитата на истината. И въобще БПЦ какво щеше да прави ако не бше българския национализъм – много известните професори Янакиев и Каприев щяха да бъдат клисари в гръцки църкви, а не световни професори ако не беше мощното национално движение през Възраждането, чиито основи са положени от идеята за правата и равенството на хората, с цел да ги предпази от злината на експлоатацията и на културната злоупотреба. А емиграцията има дълг към нас.

 13. о. Павел каза:

  [quote name=“свещ.Илия Грозданов“]Събрате и съслужителю Павле,
  Българска енория има в Шуменско, не и в Ниагарафолско.
  Българи идват трима, небългари идват петима. Българите говорят за Куба и за Аруба, небългарите се молят в същото време. Българин хвърля 1 цент за свещ от 1 долар. Аз не се срамя да се нарека българин, аз се срамя да се нарека духовник на народ издигнал в култ “ ако умрем, ил загинем, поп не мой да викате… напийте се с руйно вино…“… Има ли от что да не се срамим, собрате и сослужителю?[/quote]

  Отец,
  Ясно е какви са българите – в Делиормана или на Ниагара. Но положителното е, че те като нормални хора се поддават на промяна, ако попаднат на добри проповедници. Неслучайно мнозина българи, когато отидат в САЩ, от атеисти стават протестанти. Състоянието на енориашите зависи само от Вашата ерудиция, силна вяра и умение да ги убеждавате. Първо работете над себе си, а след това с тях. Успех!

 14. свещ.Илия Грозданов каза:

  До отец Павел:
  Благодаря Ви отче за добрите слова, дай Боже сила и вам, и грешнаго раба Божия, моя милост. Да, от нас, духовниците, се очаква и първият пост и последното блажене, и неосъщественият грях. А аз като българки филолог и историк милея и за последмата сричка българска в мен, пък ако ще тя да е и безгласна, но не и бездуховна.
  До Стефан Чурешки: Дайте ми сметка, сънароднико, за да ви превеждам ежемесечно каквото Ви дължа за емигранството си. Моля се за снизхождение в определяйки на задълженията си към Ваша милост.
  С обич- ваш събрат отец Илия

 15. Стефан Чурешки каза:

  И какви са българите, „отче“ Павеле? Съкрушени от национални катастрофи през ХХ век, измъчвани от комунизъм, живеещи в страдания и мизерия по време на прехода, изневерени от „братята“ православни, които се опитват да ни денационализират през религията и хуманитаристиката, защото знаят нашата слабост там, принудени да търпят насилие и беззаконие, защото стратезите на прехода знаят, че в мътна вода най-добре се лови риба и т.н. И въпреки това българите не се озлобиха като народ, хранят уважение към институцията на религията, която финнасират от няманато си въпреки нейното нищо правене и превръщането на свещеника в молитвеник и требничар – тесен специалист, който за да помене пред Господа – дали Господ го чува и дали е в реална връзка с Него – живи и починали взима 2О лева, колкото е понастоящем хонорара за една голяма вестникарска статия по важни проблеми и която се пише една седмица. С този прекрасен народ трябва да си редко некадърен за да не можеш да направиш цивилизация=

 16. Стефан Чурешки каза:

  Предупреждавам расоносците – хората на религията в България имат много нисък българистичен ценз и ниска обща култура, зависими са от чужди специализации и чужда духовна продукция и участват в политически схеми на комунизъм и антикомунизъм. Това предизвиква страхове у хората, които искат да имат собствена независима религиозна система у нас и по света.
  http://www.bg-history.info/download/details/110.html

 17. Стефан Чурешки каза:

  В християнската философия се изисква да се познават нещата по същество – така е в руското богословие, така е и в германската християнска мисъл от нови и стари времена Расоносеца следва да се докаже като истински -например всеки може да сложи лекарска престилка или инженерска каска, но това не значи, че може да лекува като призвание и образование, нито че може да строи и да изгражда материалния свят. Така е и с поповете – при липса на желаещи да станат свещеници и при ограничителния режим на комунизма попа не е поп по същество и по същност според Хайдегер, а симулант, който използва наивността и неграмотността на българите и чуждо застъпничество и си провежда политиката като се стреми през историята, литературата и изкуството, дело и творба на светски надарени и грамотни специалисти с уважение към религията да се настани в живота като учи, че неговата задача е само духовна, т.е. непроверима в реални условия и така той става неконтролириуем от хората и обществото и разбира се, богат

 18. Стефан Чурешки каза:

  До свещеник Грозданов – идеята за дълг е идея за това какво са направили други хора за Вас – далеч съм от мисълта на един софийски поп, който ме канеше на софри, които според него Господ е дал за изобилие във вярата – а хората? Освен Господ драги ми Грозданов има хора – жертви от войни, жертви през османския период, жертви от комунизма – те са умирали и страдали освен от копнеж към истината, който е характерен за българите до 1878г., така и от любов към Отечеството и събратята и приятелите си за които са умирали за да бъдат най-големи в Небесното царство. Освен кръвните близки на емигранта, има учители, културни дейци, просветители, учени, социални работници и държавни служители, чийто труд е посветен на ползу роду и с жертви и лишения правят така, щото да живеем в един по-добър свят у нас,стъпвайки на идеята за прогрес и просперитет на българите, които са мъченици на историята. Няма да Ви правя сметка какво ми дължите – помислете за хората, които са работили и работят тук за каузата

 19. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“Gloria“].. поради що се срамуваш да се наричаш българин?“.[/quote] Поради коментатори като Вас-използващи гръмки цитати напълно извадени от контекста им по време,повод,причина, цел.Срамно! Няма българин в Америка,който да се срамува от произхода си,нито пък аз! Не,че сънародниците ни дошли временно тук не ни дават поводи за срам,напротив! Всяка втора заловена банда източваща банкомати в САЩ е от.. BULGARIA! Четеш във вестника и се чувстваш „горд“… а „вселенскоста на Православието“ се доказва не с думи,а с дела,като българските църкви станат мисионерски и проповядват на разбираемия за всички местен език – английския. Сградите на църквите са собственост на църковните общности тук представяни от настоятелства,а БПЦ чрез мтрополит Йосиф(ДС агент Николов), постоянно се опитва да ги присвои за да може успешно да манипулира а при възможност и продаде като парите потънат по джобовете на агентите в раса.Случаят в Мелбърн-Австралия,за който се писа,е красноречив.

 20. Ivan Nikolov каза:

  [quote]О,неразумни юроде,поради що се срамуваш да се наричаш българин?“[quote] Поради коментатори като Вас,Gloria-използващи гръмки цитати напълно извадени от контекста им по време,повод,причина,цел.Срамно! Няма българин в Америка,който да се срамува от произхода си,нито пък аз! Не,че сънародниците ни дошли временно тук не ни дават поводи за срам,напротив! Всяка втора заловена банда източваща банкомати в САЩ е от.. BULGARIA! Четеш във вестника и се чувстваш „горд“… а „вселенскоста на Православието“ се доказва не с думи,а с дела,като българските църкви станат мисионерски и проповядват на разбираемия за всички местен език – английския. Сградите на църквите са собственост на църковните общности тук представяни от настоятелства,а БПЦ чрез мтрополит Йосиф(ДС агент Николов), постоянно се опитва да ги присвои за да може успешно да манипулира а при възможност и продаде като парите потънат по джобовете на агентите в раса.Случаят в Мелбърн-Австралия,за който се писа,е красноречив.

 21. Gloria каза:

  До Силуан
  Искате „вселенскостта на Православието“ да бъде доказана с делата на мисионерството на българските духовници. Не е проблем да се проповядва на английски. Аз лично съм на мнение, че във всяка държава трябва да се служи на разбираемия за народа език. В Япония – на японски, например. Но вие казвате, че храмовете са собственост на настоятелствата. Или на българите в Америка им е все едно под какъв омофор са? Новият викарен епископ Даниил е завършил английска филология. Ако не сте под омофора на БПЦ как да дойде епископ Даниил да служи във вашия храм?

 22. Ivan Nikolov каза:

  Драга Gloria,виждам че темата „Църковните общини в Америка“ Ви интересува и имате въпроси .С предоставените 1000 символа тук не ми е възможно да Ви отговоря задоволително изчерпателно дори и на един от тях,затова реших да Ви изпратя лично съобщение към сайта,но се оказа че Регистриран потребител с Вашия ник няма! Ако сте се регистрирала под друг ник,то моля използвайте него,ако пък не сте се регистрирала въобще-направете го и се свържете с мен чрез и-мейла в профила ми за да Ви изпратя набор от статии и документи по темата събирани с години. Да изразявате мнения по въпроса без лично да сте стъпвала и в една църква на континента,на база само на една-единствена прочетена статия,колкото и правдоподобно тя да звучи е несериозно.Не съм срещал еп.Йончев докато е бил жив,но пък познавам Йосиф.Като агент на ДС е имал задачата да го шпионира и докладва,което и е правил, а след промените, според очевидци,точно като Иуда,той пръв е побързал „братски“ да го прегърне и целуне.

 23. Gloria каза:

  До Силуан
  Регистрирах се в този портал с познатото име Gloria.
  bgwoman@abv.bg