Учените възстановиха облика на СпасителяМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. RSA каза:

  Високомерните учени тепърва ще потвърждават още много факти, но противно на това – броят на невярващите ще нараства, защото така е писано.
  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ. АМИН.

 2. Teodor каза:

  Slawa Bogu! 4e ni dopuskada razsyjdawame za Negowiq swqt oblik! Dano e za dobro towa lubopitstwo!
  Daj Boje powe4e wqrwashti, a ne powe4e ubedeni!
  Az wqrwam!

 3. Ангел Небесен каза:

  Сензация!!!! Христос е бил с цели 3см. по-нисък от МЕН и с един килограм по-лек!!!! Ааааалилуяяя! Ааалилууя! Алилуя! Вече се чувствам като прероден. Тази информация се оказа решаваща за вярата ми; от днес аз вече съм нов човек; заслужаваше си чакането!!!!

 4. Дон Кихот каза:

  Интересна статия, но малцина се сещат, че хората, които са погребали Христос и са слагали тези монети на очите Му (Дева Мария и др.), са били доста суеверни.

 5. adii каза:

  „Суеверие“, не означава ли „празна вяра“?
  Аз не бих могла да се съглася, че Божията майка има „празна вяра“, т. е че е била „суеверна“. Всъщност единствено тя е чула тези думи: „Благословена си ти между жените“, „затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий“.

  Ако имаше по-достойна, по-подходяща и по-чиста жена, чрез която да дойде Спасителят на нашите души, то тогава тя щеше да Го роди. Но не. Единствено Мария – дъщерята на благочестивите Йоаким и Ана – „придоби Божието благоволение“! Затова не бих могла да заявя и подкрепя думите, че св. Богородица суеверна.

 6. Дон Кихот каза:

  Иисус е погребан от майка си, в това няма съмнение. Не съществува майка, който на опелото на сина си ще отиде на фризьор или ще спи с любовника си. Също няма съмнение, че очите на мъртвеца са затворени с монети на Пилат. Това е т.нар. Харонов обол, за който се вярва, че се плаща при превоза през реката на смъртта Лета. Но това вярване не е библейско, а езическо, макар че продължава и до ден днешен.

 7. Диляна каза:

  Да бъде наричана Св. Богородица суеверна, лично за мен, е кощунство, с което не мога да се съглася.

 8. Дон Кихот каза:

  Искам да бъда разбран правилно. Аз почитам Дева Мария като Майка на Богочовека и като пример за непорочна девственост. Но да бъде възприемана като богиня, както правят много жени у нас, е истинското кощунство, а не това, приписвано напразно на мен. Срещам жени, които казват, че влизат в църква само заради нея и се молят само на нея, а не на Христос. Това по нищо не се различава от култа на Кибела или Афродита.
  .
  Дева Мария не е и не може да е безгрешна. Като всички нас сигурно се е поддавала на някои селски мнения и суеверия, присъщи на галилейската провинция, и това е естествено. Противоположното би било необяснимо и невъзможно. Да не говорим, че според Евангелията не е разбирала докрай мисията на Сина си и се е опитвала да го спре. След Възкресението се променя и това личи от присъствието й на Петдесетница.

 9. negoden каза:

  А трябва ли да приемаме автентичността на Торинската плащаница и заключенията като догмат, та отгоре на това направо да разсъждаваме за монетите и да правим снизходителни оценки за суеверието на Пречистата. Далеч преди Петдесетница тя първа повярва във великата тайна на Боговъплъщението. Затова и често е наричана наша първа учителка по вяра. Това, че не е била суеверна никак не я прави съвършена или богиня. Подобно заключение е меко казано нелогично. Камо ли да се прави паралел със сегашните жени от провинцията, които се поддават на селски мнения и Пресвета Богородица. Как може тази която дава съвета: „Каквото ви каже (Христос) сторете“ след като Го е гледала Неговата Изкупителна жертва да се поддаде на „селски мнения“?! Изобщо няма да се спирам на довода „аз среща жени…“. И аз срещам всякакви хора, но не прехвърлям емоциите им върху християнството.

 10. adii каза:

  Аз не считам св. Богородица за богиня. Изобщо, ако съществува такова нещо „богиня“. И специално аз, не я поставям преди Бога. Но това, което знам е, че я поставяме и почитаме след Него. Тя е човек, може да кажем и Богомайка, но не и „богиня“. Ако има хора, които не знаят това, то това го считам точно за незнание.

  Това, което мисля аз, е че дори да е допуснала това суеверие с монетите, тя не е влагала нищо /като смисъл или някаква вяра/ в това, за да я причаслим към суеверните. Може би както и се получава с мартениците; някои допускат да им сложат мартеница, просто, за да не обидят, човъкът, който им я слага – но не вярва, че ще му донесе здраве.

 11. glory каза:

  ЧИСТА ПРОБА exorcism МОДЕРЕН 🙂

 12. Дон Кихот каза:

  „Он между нами. Кто тому виной? Вот он опять, Бердяев предо мной. Бесстыдное виденье… зев разъятый, Язык прикушенный — библейский, бесноватый, В отвратных корчах. Бесов легион В его нутре, и богохульно он Кощунствует. Ужасные для слуха Выкликивает на Святого Духа Безумственные клеветы…“ (http://www.krotov.info/library/02_b/berdyaev/1922_tyrkova.htm).

 13. Диляна каза:

  Отец Павел,
  съгласна съм, че св. Богородица и светците, като хора, са имали някои погрешности, но на фона на тяхната изключителна любов и вяра към Бога, това е просто несъществено.
  Да наречеш някого „много суеверен“, това означава да твърдиш, че суеверието е преобладаващо в неговия духовен живот. Не може да бъде наричана суеверна онази, която е повярвала в изумителното чудо на Боговъплъщението и е послужила то да се осъществи. За това, според мен, е нужна не просто вяра, но изключителна преданост и доверие към Бог. Благодарение именно на нейната вяра пътят на спасението е открит пред нас.