140 години от рождението на Григорий РаспутинМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. refab каза:

  мизерен и долнопробен аспект…, за една част от профила на руската действителност и същност от съответния период!…Тя(тази история), впрочем, е допълнителен мотив човек да се пита защо царят е канонизиран(!?) като светец!
  Интересно е, също така, че според информацията от статията, се е подвел и св. Йоан Кронщадски!
  Забележително е, че с одемонения човек са се справили изцяло светски лица-аристократи (достойни!??), и то по начин, заобикалящ възможно най-радикално закона!…Интересно…, държавата и църквата негодни ли са били да вземат съответни мерки срещу него!?…

 2. Дон Кихот каза:

  Написал съм цяла История на Руската църква в обем 850 стр., която още не е публикувана. Трябва човек да се запознае с атмосферата на руския Сребърен век с неговата страст към теософията, антропософията и розенкройцерството, за да разбере как постепенно се създават условията за провала на Русия и нейната църква. Самият император кани френски окултисти, за да викат духове. Св. Йоан Кронщадски действително лансира Распутин, но се разочарова от него. Ние живеем с нвярната идея, че светците са безгрешни, но това не е така. Цялата държава и църква треперят пред Распутин. Руският народ и досега се прекланя пред „светите старци“ без сан, които в очите на мнозина стоят над йерархията. Распутин паразитира върху такива представи.

 3. refab каза:

  „Самият император кани френски окултисти….“
  Защо този император е „произведен “ светец?…Милиони други руснаци са убити от комунистите, много от тях-заедно със семействата им, но не са светци!…Преди година и (прекалено!?) благочестивия Г.Тодоров („Искони“) го „лансира“ като светец на една лекция!?….
  Странно общество е руското!…Един (страничен) факт: „Още през 16 век в селата и кварталите на градовете били открити държавни кръчми, на които бил спуснат ПЛАН;при неизпълнение на плана населението, записано към съответната кръчма, ТРЯБВАЛО ДА ВНЕСЕ НЕДОСТИГАЩАТА СУМА в бюджета.Резултатите…..-пиенето е НАЦИОНАЛНО РАЗВЛЕЧЕНИЕ, а средната продължителност на живота на мъжете в Русия е само 57 години.“(от „Наркотиците….“, Караджов)

  Книгата кога ще се публикува?