24 юни: Рождество на св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен

Родителите на светия Предтеча на Христос произхождали от Аароновия род: Захария, син на Варахия, бил свещеник в Йерусалимския храм, а св. Елисавета била сестра на св. Анна, майката на Пресвета Богородица. Праведните съпрузи следвали всички Божии заповеди (Лк. 1:5-25), и въпреки това страдали от бездетност, което се смятало по онова време за голямо наказание от Бога.

Веднъж по време на богослужение в храма Захария бил известен от ангел, че неговата престаряла съпруга ще роди син, който "ще бъде велик пред Господа" (Лк. 1:15) и "ще върви пред него в духа и силата на Илия" (Лк. 1:17). Захария се усъмнил в реалността на това пророчество и бил наказан с онемяване за неверието си.

Св. праведни Захария

Когато праведна Елисавета родила син, тя обявила по внушение на Светия Дух, че ще нарече детето Йоан (евр. Йоханан – Господ е милостив), въпреки че преди това никой от този род не е носел такова име. Питали праведния Захария и той също написал върху дъсчица името Йоан. В този момент му се възвърнала дарбата да говори; изпълвайки се със Светия Дух, той изрекъл пророчество за сина си като за Предтеча Господен.

Когато нечестивият цар Ирод разбрал от влъхвите за новородения Месия, той решил да избие във Витлеем и околностите му всички деца на възраст до 2 години с надеждата, че сред тях ще бъде и малкият Христос. Ирод бил добре осведомен за необикновеното раждане на Йоан и искал да убие и него, страхувайки се, че тъкмо това е предсказаният Цар на Израил. Но праведната Елисавета се укрила в планините заедно с новороденото.

Св. праведна Елисавета

Убийците търсели навсякъде детето; Елисавета видяла, че преследвачите наближават и замолила със сълзи Бога за спасение. Преданието казва, че в този момент планината се разтворила и укрила майката и детето. През това жестоко време Захария продължавал да изпълнява службата си в Йерусалимския храм. Напразно войниците, изпратени от Ирод, се опитвали да научат от него мястото, където се намира синът му. Тогава те по заповед на Ирод убили светия пророк, заколвайки го между жертвеника и олтара (Мт. 23:35). Праведната Елисавета починала 40 дни след своя съпруг, а малкият Йоан, пазен от Господа, останал да живее в пустинята до деня на своето явяване на израилския народ.

Коментари

коментара

Близки теми:

1 Response

  1. Zhoro каза:

    Захарий, бащата на Йоан Кръстител НЕ е човекът, за когото Иисус говори. В Матей става дума за 2 Паралипоменон 24:21 – друг свещеник Захарий, убит с камъни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − nine =

*