Времето в науката и Библията – 2 частМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Антон Бояджиев каза:

  Ако последният ден е трябвало да бъде безкраен, Бог нямаше да каже:
  (Gen 2:2) И на седмия ден, като свърши Бог делата, които беше създал, на седмия ден си почина от всичките дела, които беше създал.
  Никъде не се казва, че Бог се е отдал на безкрайна почивка. Битие обхваща един период от 1600 г. На 1 глава се падат средно по 40 г. Затова тя е сравнително кратка и затова авторът й не се спира в детайли да обяснява подробности от спазването на съботата.
  За „църковните отци“ – няка не забравяме, че повечето от тях са приели християнството езичници и въвеждат много езически практики, останали в православието. Църковните отци напр. отхвърлят ясните думи на Исус, който казва на апостолите да не се наричат отци, тъй като Един е Отец. Нима ученикът е по-горен от Учителя Исус, за да позволяват да се нарушават тези негови думи.

 2. Антон Бояджиев каза:

  Може би авторът знае, че Исус не нарушава постановленията на Старият Завет, а нарушава някои традиции, въведени от фарисеите при изграждането на II-я храм. Никъде в Новият Завет Исус не отменя съботата, той премахва някои излишни формалности и човешки учения (напр. да не се лекува болен). Отмяната на необходимостта от обрязване е упомената два пъти в Библията, Отмянана на Събота не е упомената НИТО ВЕДНЪЖ. Исус сам казва, че е Господар на Съботата, т.е. че той определя кое би я нарушило. Евреи, изследователи признават, че Исус по никакъв начин не е нарушил Съботата.
  След като християните-евреи избягват в ПЕЛА, по съвет на Исус, от Йерусалим, те спазват чак до III в. събота като Господен ден. Ако съботата е била отменена те би трябвало да знаят.
  Исус сам казва, че не е дошъл да промени закона, а да го ИЗПЪЛНИ и, че дори една йота няма да премине. Ако съботата беше отменена, сигурно щеше да спомене.

 3. Антон Бояджиев каза:

  Някои от отците на църквата въвеждат традиции, противоположни на Библията. 1 от тях стига до там, че да обожестви хората и по този начин отхвърля божествеността на Исус. Друг /Кирил Александрийски/ въвежда култ към Божията майка, въпреки че Исус ясно заявява, че никой не дохожда до Бог-Отец, освен чрез него, т.е. молитвите към други са БЕЗСМИСЛЕНИ.
  Исус предупреждава евреите да се молят бягството от Херусалим „да не се случи в съботен ден“. Защо г-н Велче, автор на http://kosmos-21.blogspot.com/2011/07/blog-post_8349.html, защо да не е в събота, според вас Събота е свата само за евреите (впрочем Лутер още е прозрял, че събота е въведена много преди евреите, в Едем, където е благословен:
  И благослови Бог седмия ден и го освети, защото в него си почина от всичките си дела, от всичко , което Бог беше създал и сътворил.
  Защо само един ден в Библията е ВЕЛИК (Йоан 19:31). Къде другаде в Новия Завет друг ден е споменат като Велик?

 4. Антон Бояджиев каза:

  Библията твърди, че първо трябва да настъпи смъртта на Спасителя и след това Той трябва да възкръсне. И ето, Той е вече мъртъв и положен в гроб. Съботата е започнала. Значи сега трябва да възкръсне. Но Той не възкръсва! Защо не възкръсва? Да не би жертвата Му да не е достатъчна? Или може би има друга причина?
  Отговорът може да бъде само един – Исус не възкръсва веднага, защото била настъпила съботата. Това е ден на почивка толкова необходим да се спазва, че Исус не Си позволил да възкръсне в него, а изчакал той да мине. И ето какво станало, веднага след като той минал:
  “В първия ден на седмицата Мария Магдалина дохожда на гроба сутринта, като беше още тъмно и вижда, че камъкът е дигнат от гроба” (Йоан 20:1).
  Като че ли Исус е чакал да мине съботата, да Си почине според заповедта и веднага след това да възкръсне и да демонстрира триумфа Си над смъртта и злите сили.
  Защо апостол Йоан повече от половин век след смъртта и възкресението на Исус продължава да го нарича “велик”?

 5. Антон Бояджиев каза:

  И от новолуние до новолуние, И от събота до събота, Ще дохожда всяка твар да се покланя пред Мене, Казва Господ.
  И като излизат те ще видят труповете на човеците, Които са престъпили против Мене; Защото техният червей няма да умре, Нито ще угасне огънят им; И те ще бъдат гнусни на всяка твар.

  „Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно, а оня, който изпълнява волята на Моя Отец

  P.S. Чакам отговор от автора на темата по онези 13 точки от православните заблуди, които го помолих да коментира.

  Тоже бих се радвал на цитати от Библията, къде е отменена Събота в Новият Завет.

 6. о. Павел каза:

  [quote name=“Антон Бояджиев“] „Битие обхваща един период от 1600 г. На 1 глава се падат средно по 40 г. „

  Стига простотии, Бояджиев. Вселената е създадена преди 13 милиарда години, а не преди 1600.

  „Църковните отци напр. отхвърлят ясните думи на Исус, който казва на апостолите да не се наричат отци, тъй като Един е Отец. Нима ученикът е по-горен от Учителя Исус, за да позволяват да се нарушават тези негови думи“.[/quote]

  Христос предупреждава никой да не се нарича Отец, т.е. Небесен Баща или Бог, а не земен отец или баща. Ти как се обръщаш към баща си? „Абе пич“? „Дъртак, кихай кинтите“? Наричаш го „татко“ (отец), нали? Това не нарушава ли криворазбраната от тебе Христова заповед?!

 7. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“о. Павел“]
  Стига простотии, Бояджиев. Вселената е създадена преди 13 милиарда години, а не преди 1600.
  ?!
  [/quote]

  Преди 6000 г. А Битие обхваща 1600 г. Значи, Павел, вие смятате, че Библията лъже за Адам и Ева и първородният грях? Откъде почвате да приемате Библията като Иситна?

 8. Антон Бояджиев каза:

  Павел,
  православните свешеници за отци на всички в повереното им паство ли се взимат? Какво библейско основание имате?
  Аз не ви обвинявам да наричате баща Ви татко или отец. Аз Ви питам как позволявате на други хора, освен собствените ви деца да ви наричат отци:

  Баща се нарича родителят от мъжки пол на детето. Бащинството бива три типа:
  биологичен баща — бащата, източник на генния материал
  социален баща — бащата, занимаващ се с отглеждането на детето
  юридически баща — бащата, носещ юридическата отговорност за постъпките на малолетното дете.

  Вие от кой вид сте за да се наречете Отец?

  И, баща ми не ме изхранва, а аз съм глава на тричленно семейство, което лично изхранвам

 9. Антон Бояджиев каза:

  Когато слагате плюс или минус е редно да се обосновете. Сложили сте минуси на всичките ми мнения, макар да не успяхте да намерите примери от Библията, които да оборват изложените от мен становища и да се опитахте да оборите само малка част от изложеното от мен (напразно признавам).
  Ако и другите православни свещеници са убедени, че Адам и Ева са измислица, и че сме произлезли от маймуните (въпреки всички нови доказателства, оборващи измишльотината, наречена еволюция), то никак не е учудващо, че България е така затънала в Окултизъм, както много малки други страни. След като призваните да проповядват Словото не Го смятат за истина.
  Пак повтарям, ако Адам и Ева не са истина, нямаше смисъл Исус да идва и да умира на кръстта.
  Павел, нали знаеш, че с ДУМИТЕ си ще се оправдаеш и с ДУМИТЕ си ще се осъдиш” ( Матей 12:37)

 10. Антон Бояджиев каза:

  Ноември мина, а авторът на статията не отговори, макар че лично го поканих 2 пъти през FB във връзка с негова статия за адвентистите и събота като Господен ден. Какво пък – явно е лесно да оплюваш без доказателства другите зад гърба, ама като трябва да се обосновеш…
  Чакам и отговор от автора за лъжеученията на православието, които той все още също не е коментирал.

 11. fr Pavel каза:

  [quote name=“Антон Бояджиев“]Вие от кой вид сте, за да се наречете Отец?

  И, баща ми не ме изхранва, а аз съм глава на тричленно семейство, което лично изхранвам[/quote]

  1) Повтарям, че православните и римокатолическите духовници не се наричат богохулно Отци, а отци. Разликата е същата, както между Христос и християнин.

  2) Един нормален християнин не може да има само едно дете, освен ако то не е на съседа :)))

 12. Антон Бояджиев каза:

  [quote name=“fr Pavel“][quote name=“Антон Бояджиев“]
  2) Един нормален християнин не може да има само едно дете, освен ако то не е на съседа :)))[/quote]

  2-ра точка показва истинският морал на православието – аз не съм ви обидил, а вие го направихте 2 пъти при това без да ме познавате. Не коментирам и че не знаете от колко години съм женен, нито кога е родено детето ми. По-притеснително е, че са се намерили още поне 3-ма да ви сложат плюсове. Както казах това само говори за духа, който движи православието.

  Повече няма да се хабя сигурно сте чували – не хабете бисерите си за свинете.