Вуду наука: отвъд предела, отвъд Ванга или отвъд здравия разум?Може да харесате още...

17 Отговори

 1. теология ШУ каза:

  Много хубава статия. Грива като главен редактор в БНР е обсебил ефира и всеки ден пуска сектантски предавания. Никой не смее да го спре или уволни. Защо ли?
  .
  Сватбата на века –
  http;//archiman.livejournal.com/

 2. Валентин Велчев каза:

  В книгата „Тайната на Ванга“ на журналистката от в. „Седмичен Труд“ Жени Костадинова са поместени мненията на 12 учени, някои от които, с високи титли пред името си: проф. Георги Лозанов, проф. Връбка Орбецова, доц. Стою Стоев, акад. Божидар Палюшев, д.ф.н. Йордан Георгиев, акад. Александър Степанов, психоложката Тинка Митева, инж. Васил Томов, проф. Лъчезар Филипов, проф. Антон Антонов и богословът Константин Златев. (Последният се представя като преподавател във Висшия евангелски богословски институт. Ако това е вярно, много ми е чудно какви знания получават протестантите във въпросното училище?!)
  Разбира се, отзивите на всички гореизброени за феномена Ванга, са положителни (което е логично – иначе нямаше да бъдат включени в книгата).
  Мисля си не е ли време да се повдигне един наистина научен и богословски дебат по въпроса на малко по-високо ниво от онова, което ни предложиха свещениците от Сливен и монахът от Атон (изказвам своето уважение към тях понеже защитиха истината).

 3. Стефан Чурешки каза:

  Въпросът с науката, религията и алтернативното знание е много сериозен. Някой знае ли дали има документи за окачествяване и разпознаване на вещици и магьосници извън документите на Инквизицията? За Ванга имаше едно много хубаво интервю от нейната племенничка, публикувано в жълт вестник. Разбирам всичко за Ванга, от това, което ми е известно за нея и за което със сигурност може да се провери дали е достоверно, но не мога да разбера с какви очи Църквата я атакува, защото компроматите на Църквата, събирани от векове – не клеветите и злословията, които се разпознават лесно никак не са малки или слаби Индианците казват, че науката на белите е магия, така я определят и други народи. Как ще докажем, че те не са прави като има сведения за връзка между алхимията и научната химия? За да разбираш от отношенията между наука и алтернативно знание трябва нещо да си направил в науката, защото понякога научните степени у нас са плод на политико-партийна комбинация, а не следствие на показано знание.

 4. секти каза:

  [quote name=“Valentin Velchev“] Константин Златев е един от най-известните дъновистки агитатори у нас. Той се пробва на конкурс за асистент по теология в Шуменския университет, но беше категорично отхвърлен.

 5. секти каза:

  Чурешки,
  Документ срещу Ванга и подобните ней е Словото Божие, Библията, както и нейните „откровения“, записани от много хора. […]

 6. Ф.Николов каза:

  Много странно как този текст бива използван от православните едва ли не в тяхна защита, защото той се отнася в пълна степен и за „истините” и „фактите” на християнството като цяло. Това, че се напада някакво и трансцедентно вярване, което има за цел да обоснове истинността си чрез невъзможност за научно-фактологична проверка, не означава че има намерение да оправдае и въздигне коренът в лицето на хилядолетната традиционно утвърдена лъжа-вярване. Струва ми се, че и авторката не е целяла това със статията си, а по-скоро да разкрие несъстоятелността на всяка абсолютна претенция, която се налага не просто като очевиден факт не търпящ критика, но и като универсално задаващ ценностен код. Към православните „факти” се отнасят: „чудотворните икони”, „свещеното писание”, „светите мощи”, „тайнствата” и под. Текстът може да се впише и в контекстта на ранното християнство представящо същите претенции по отношение на света, човека и науката, но вече(днес) то си е измило ръцете със света.

 7. Liceto каза:

  „Науката, обаче, не отхвърля ясновидството, защото „не може да го обясни”, а защото поставя под съмнение статута му на факт. „
  (Да говориш с „мъртвите” – това е факт, но не може да се обясни. Така както Господ е говорил с такива „мъртви” и това е факт , Матей 17, Лука 9-30. Мойсей и Илия. Нека науката го обясни. Нека си измислим една логика, след което ще кажем:
  „И не е достатъчно едно обяснение да е логично, за да настояваме то да бъде „официално признато” от науката.“
  Нека някой да обясни и преобразяването на дрехите и лицето на Христос…

 8. Стефан Чурешки каза:

  Христос Возкресе! Честно казано започвам да мисля, че хората, които твърдят, че чистите и ревостни „християни“ са малоумни са прави. От Библията, писанията на св.отци и времето на Инквизицията са минали доста години. През тях Бог се е откривал и е давал събития на хората, които вярват или не. Винаги съм настоявал, че в такива важни и сложни неща като религията, идеологията, националните доктрини и идейните наставления в живота на човека следва да се проучват много внимателно нещата, да се сравняват, съпоставят и анализират преди да се стигне до обобщение и категоричен извод. Да вземеш Библията и да даваш оценки на света е протестантско мислене – има текстове, факти, предание и опитност на вярата след съставянето на Библията. За да се даде оценка на Ванга следва да се вземат под внимание всички феномени от зората на цивилизацията, която според науката е някъде към 40000 г. преди Христа и тогава да се дава мнение. Верно, трудоемко е, но истината си заслужава.
  chureshki.wordpress.com

 9. Стефан Чурешки каза:

  Не, честно казано гневът ми е голям, подобно на българина Ахил от Илиадата, за което има данни във византийски хроники, но не знам дали ще има български Омир, който да го възпее. Мога да говоря за Ванга с цитати от българската народна мъдрост, която е коректив на злоупотребата с християнството от страна на поповете, но ще се задоволя да кажа – кръстоносен поход на Църквата срещу умряло куче, на което се вади нискограмотен нож на фанатизма. Няма поход срещу бедността, срещу нещастията на хората, срещу изопачаването на истината, срещу атеизма, срещу научния нихилизъм, срещу опитите да се прикрият злоупотреби и корупция в страната, срещу неграмотността и фалшивата себепреценка на някои българи, страдащи от историческа грандомания и невероятна простотия след сравнение с махленски постижения на познанието и труда, в това число и в редиците на БПЦ Не, няма поход срещу това, а има поход срещу Ванга! Революциите и научния метод на Запад разсеяха много заблуди на хората на Църквата, а у нас?

 10. Стефан Чурешки каза:

  Не знам дали да пиша повече – според моето мнение от познанието ми за Църква, религия, национална психология и културология на българския народ БПЦ с действията, бездействията, словата и поведението си или ще върне комунизма, или ще предизвика революция или ще накара българите да си сменят вярата, крепена понастоящем от това културно определение на бившите комунисти, което е добило популярност като „православен атеист“. Големият немски философ Маритн Хайдегер, който се е занимавал като дисертация с вариантите на логическите категории казва, че заблудата се основава на грешката. Заблудата на БПЦ, че може да я има в този й вид се дължи на грешката, да мисли себе си като богоизбрана инстуция и надзаконова и надпространствена и над времева институция като се сравнява за това с произведения и актове и слова, които днес се изучават в средното училище. Очевидно идеята на комунистите да мислят храма като музей на революционното движение се харесва на БПЦ и канонизацията на Батак го доказва

 11. Стефан Чурешки каза:

  Вследствие на куп фактори във всичката известна дейност, бездействие и словесност на „чистите и ревностни православни“ у нас някои хора искат възстановка на вярата на българите преди Покръстването от 864г. Дали обаче знаят какво искат да възстановят? Разбира се , с такива „благочестви“ демони на човешкото съзнание като покойният архиманридт Серафим Алексиев отрицанието на вярата е оправдано, но все таки християните следва да знаят какво е било преди Покръстването. Затова прилагаме следващия текст, плод на дългогодишните ми усилия за обективното и почтено изследване на българската история.
  http://www.bg-history.info/5310/Za-viarata-na-drevnite-bulgari.html

 12. анафема каза:

  [quote name=“Стефан Чурешки“]“благочестви“ демони на човешкото съзнание като покойният архимандрит Серафим Алексиев[/quote]

  Чурешки,
  Трябва да се извиниш пред паметта на приснопаметния отец Серафим – духовник, поет и наставник, какъвто ти никога няма да бъдеш. В противен случай ще настоя пред модераторите да прекратят завинаги твоите хули в този форум.

 13. Стефан Чурешки каза:

  Дорогая Анафема,
  Аз винаги мога да се извиня, когато казвам неистини и когато говоря неверни неща. Ако бъркам в преценката си за покойния архимандрит Серафим, моля за извинение. Но за мен той е един зарибител, който създаде старостилието в България, което някои християни с висше образование окачествяват като сатанизъм в Църквата. Наистина за мен е ценно да пиша коментари в православие.бг, но ако модераторите ме забранят имам достъп до други медии и там спокойно мога да се кажа мнението без анафеми. Поздрави – Стефан Чурешки, чийто живот беше зачеркнат от текстове на покойния Серафим Алексиев.

 14. Бойко Златев каза:

  Коментирал съм статията по-подробно тук: http://www.palitrabg.net/42bl.htm

 15. Теология ШУ каза:

  [quote name=“Бойко Златев“]Коментирал съм статията по-подробно тук: http://www.palitrabg.net/42bl.htm%5B/quote%5D

  Тази теософска пропаганда запазете за себе си. Ние трева не пасем и на еретици не вярваме.
  .
  България била покръстила Русия –
  http://archiman.livejournal.com/

 16. Данила Иванова каза:

  Не съм съгласна с частта за болестите. Точно в обяснението, че болестта е дадена от Бога като наказание за греховете, се крие начинът за излекуването й: покаянието. Всеки православен християнин знае, че болестите са дадени на хората заради греховете им. След като човек се покае и причасти, или се излекува, или Бог го прибира в хармония при Себе си, което и в двата случая е едно добро разрешение на нещата. Даже когато науката е безсилна, Бог е силен да помогне. Иначе за пръв път прочитам опровержение на Вангините способности от гледна точка на науката, винаги съм срещала само религиозни статии за това.

 17. Райкова каза:

  [quote name=“Теология ШУ“][quote name=“Бойко Златев“]Коментирал съм статията по-подробно тук: http://www.palitrabg.net/42bl.htm%5B/quote%5D

  Тази теософска пропаганда запазете за себе си. Ние трева не пасем и на еретици не вярваме.
  .
  България била покръстила Русия –
  http://archiman.livejournal.com/%5B/quote%5D

  А кой я е покръстил ?! И книжнината й идва от България!