„Иисус Христос в Корана“ – нова книга на ИК ОмофорМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Сигурен съм, че книгата е ценна и заслужава да бъде купена. Струва ми се скъпа за обем от 150 страници. Освен това, не виждам подглава за влиянието на гностицизма (особено манихейството) върху исляма (неприемането на Разпятието и Възкресението на Христос, забрана на алкохола, състоянието харам при хадж и др.).

 2. Radko Popov каза:

  Драги Дон Кихот,
  Истинско удиволствие е за автора първата реакция да е от човек който знае за какво говори . . .
  На Мани и манихейството не е отделена специална глава тъй като тогава трябваше да се отделят глави и за юдеи, монофизити и ариани.
  Ето два цитата които може да възбудят любопитството Ви:
  „ . . . На полуострова живеели и други юдео-християнски секти като елкезаити, а така също и манихеи . . .”
  „ . . . Християните отричат идеята за заместителството, но тя е съществувала сред някои еретически среди. Влиятелният персийски учител Мани, основател на манихейската ерес, който живял през III в. сл. Хр., нарича Иисус Христос “син на вдовицата”. Изглежда е смятал, че синът на вдовицата от Наин, когото Иисус Христос възкресил, бил умъртвен вместо Него. Друг манихейски документ учи, че Сатаната, който се надявал, че Иисус Христос ще бъде разпнат, сам станал жертва на разпъването на кръста . . .”
  Подробности за Разпятието и Възкресението в глави 13. СМЪРТ И ВЪЗНЕСЕНИЕ НА ИИСУС ХРИСТОС и 14. ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ НА ИИСУС ХРИСТОС.
  А колкото до алкохол и харам ги срещаме всеки ден в нашия живот . . .

 3. glory каза:

  КЛАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

  Посвещава се на Баташките свети новомъченици
  по случай 130 –та годишнина от мъченическата им кончина

  Годините летят като подплашен кон,
  а вашето клане се продължава…
  И никой не долавя глухия ви стон,
  и тънете в предателска забрава.

  Посича ви не кървав турски ятаган,
  А вашите свидни внуци и правнуци.
  Секат душите ви безмилостно, без свян
  все наши, български башибозуци.

  Вероотстъпници главите ви секат,
  Безродници на клада ви продават.
  Базброй Пилатовци и Йуди позорят
  Небесната ви мъченишка слава.

  Момците ви – момци с лица на херувим –
  Иродиади български посичат,
  девойките ви – снежнобял ухаен крин –
  черкези родни искат да похитят.

  Дори на младенците ти, свети Батак,
  посяга родний Ирод отомански,
  да ги потурчи побеснял е пак,
  изтръгнал своя корен християнски.

  Клането продължава… И до тоя ден
  отекват ударите на дръвника.
  О, Господи! Глава се пада и на мен –
  на злите страсти страстомъченика.

  Но, Господи! Прости ми този гях голям
  зарад баташките ни мъченици,
  и изтръгни Ти моя кървав ятаган
  от поразяващата ми десница.

  И вместо нож в ръка – свещица ми сложи,
  да я запаля пред светите мощи,
  и вместо каменно сърце ми дай сълзи,
  за да поискам прошка, сладка прошка …

  Иван Николов

 4. Дон Кихот каза:

  Съжалявам, но преди да напишете книгата си, трябваше да прочетете друга книга – „Ялдаваот: история и учение на гностическата религия“ (Oмофор, 2008). Двата цитата за манихейството, които давате, са погрешни. „Синове на вдовицата“ се наричали манихеите (днес – масоните), но не и християните. Защо? Християните фабрикували легендата, че трактатите на Мани били писани от ананимен мъдрец, който преди смъртта си ги предал на една богата персийска вдовица. На свой ред тя ги дала на освободения си роб Мани. Затова Мани е наречен „сина на Вдовицата“, а неговите последователи се наричат „синове на Вдовицата“. Няма нищо общо с Евангелието и Наин. А версията, че на Кръста бил разпънат сатаната е нелепа. Как ще бъде разпънат, щом е чист дух?

 5. Radko Popov каза:

  „Mani espoused the doctrine of reincarnation. Like the Cathars, too, he insisted on an initiate class, an ‘illuminated elect’. He referred to Jesus as the ‘Son of the Widow’ – a phrase subsequently appropriated by Freemasonry. At the same time he declared Jesus to be mortal – or, if divine at all, divine only in a symbolic or metaphorical sense, by virtue of enlightenment. And Mani, like Basilides, maintained that Jesus did not die on the cross, but was replaced by a substitute.“

  Baigent, Leigh & Lincoln, The Holy Blood and the Holy Grail,

  May one venture to seek here an interpretation of the enigmatical name, „the son of the widow”, which Mani gave to Jesus? As Ibn an-Nadim explains, Mani believed „that Jesus whom we and the Christians revere was a devil”.

  Andrae, Tor, Mohammed: The Man and His Faith, Courier Dover Publications, 2000, p. 113.

  И много други

 6. Дон Кихот каза:

  Бейджънт и сие, чиято книга е издадена и на български език, са окултисти и дилетанти – двойна причина да не бъдат използвани като извор. Те са приписали от злоба или невежество „синовството на вдовицата“ на християните, а не манихеите. Ибн ан-Надим от Х век не е надежден извор за Мани от ІІІ век. Има хиляди свидетелства, че Мани се е прекланял пред Христос и се е обявявал за Параклита, обещан в Ев. Йоан. Тези, които обявяват Христос за сатана са МАНДЕИТЕ – единствените живи днес гностици, а не МАНИ.

 7. andrey каза:

  Твърде интересна е темата, която е избрал авторът, малко е писано по нея. Коранът възпрозвежда древни ереси като докетизма и следва апокрифни версии за живота на Иисус, напр. „Евангелието на детството“. В това отношение той е последният апокриф. Въз основа на това някои смятат исляма за християнска ерес. Така е смятал на времето св. Йоан Дамаскин.

  „Синът на вдовицата“ – доколкото знам, така е бил наричан Мани от своите последователи.

 8. Kerigma каза:

  Мани нарича Иисус „Син на бедна вдовица”. Който се интересува повече да прочете за манихейството онлайн в Католическа енциклопедия, или по-подробно в Ялдаваот.
  http://books.google.com/books?id=EFQmf0E7N_EC&pg=PA594&lpg=PA594&dq=jesus+son+of+the+widow+mani&source=web&ots=pM7XuFT3Ez&sig=owMeAb8WosbnxBWEbqcbooRFx2U#PPA594,M1