Вестник „Вяра”: Игуменът на Рилския манастир се стяга за избориИзточник: в. Вяра

Игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий ще се кандидатира на изборите за митрополит на Пловдивската епархия. Идната неделя той ще спори за високия сан с още 7 духовници. Ако таченият божи служител бъде избран, то той скоро ще оваканти игуменството в един от най-богатите и популярни манастири в България и по света.

Изборът на владика за Пловдив се наложи след смъртта на досегашния митрополит дядо Арсений през октомври 2006 г. Имената на кандидатите бяха оповестени от Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) на 1 декември 2006 г. Освен игумена на Рилската света обител и бивш ректор на Пловдивската духовна семинария Евлогий в църковния вот ще участват Теодосий и Николай – викарии на патриарх Максим, Тихон – викарий на Западноевропейската митрополия със седалище Виена, и епископите Павел, Амбросий, Константин и Яков.

В изборите, които ще се проведат в катедралния храм "Св. Богородица", ще участват 54-ма епархийски избиратели от деветте духовни околии на Пловдивската епархия. Всеки от тях трябва да зачертае по 2 от 8-те имена в бюлетината, а двамата, събрали най-много гласове, ще бъдат изпратени в Светия синод. От тях следващата неделя ще бъде избран и митрополитът на Пловдивско. Според хора от църковните среди шефът на рилските монаси е с най-големи шансове за високия пост заради ректорстването му под тепетата.

“Нека не коментираме неща, преди те да са се случили. Имайте търпение”, не посмя да постави каруцата пред коня дядо Евлогий, потърсен за коментар от “Вяра”. Той бе лаконичен, че дори да иде на балотаж, в крайна сметка последната дума ще има Светият синод.

Митрополит е висша административна длъжност в БПЦ и той задължително трябва да бъде епископ – най-висшата духовно-йерархична степен. Те са от бялото духовенство и имат обет за девство и не трябва да се женят. В България има 13 епархии, най-голямата от които е Пловдивската. Тя се състои от 9 духовни околии – Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Карлово, Панагюрище, Пещера, Смолян и Ивайловград.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...