В Русия мисионерстват с храмове на колела


Източник: в. Янтра днес

Чрез храмове на колела мисионерстват свещениците в Русия. Словото Божие достига до най-отдалечените и труднодостъпни точки на руската шир благодарение на специално оборудвани църква-камион, църква-кораб, църква-вагон или църква-самолет. Това разказа във В. Търново архиепископ Йоан Белгородски и Староосколски, който е председател на мисионерския отдел при Руската православна църква.

Той заедно с още 22-ма свещеници от Русия бе гост на Великотърновската митрополия. Те участваха в конференция по темата за мисионерската дейност на православната църква в началото на третото хилядолетие под председателството на митрополит Григорий.

Храмът-камион побира около 100 човека, разказа епископ Йоан. За неговото сглобяване и събиране са необходими само по 40 минути. “Благодарение на тези наши пътувания св. кръщение приеха стотици хора, допълни той. Храмът-кораб плува по големите руски реки като Волга и Днепър например, а когато наближи населено място, камбаната събира вярващите.

Друг нетрадиционен формат на служение е храмът-вагон, който за 3 седмици е обиколил населени места на площ от 3000 км. Влакът се движи из райони, където е имало много концлагери. Единствената връзка със света на живеещите там става благодарение на жп линията. По тези места няма други храмове, а свещениците служат в болниците, училищата или под открито небе. Такава експедиция понякога продължава повече от 6 месеца, за да премине разстоянието от 6500 км от Москва до Владивосток. Много често духовниците проповядват и в райони с компактно мюсюлманско или будистко население. Преходи до Камчатка и Якутия, които се намират на 9000 км от Москва, се извършват чрез храм-самолет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...