Дума: Вълчев не разрешава фереджета на ученичкиИзточник: в. Дума, бр. 147, 26 юни 2006

Дума не може да става за подобно нещо, униформата е за всички деца и трябва да се спазва по еднообразен начин. Така отговори министър Даниел Вълчев на въпрос дали ще позволи на ученичките от ПГИ "Карл Маркс" в Смолян да ходят ходят със забрадки на училище.

Министърът допълни, че в България образованието е светско. Аз съм дал становище и то е ясно – униформата е за всички и ако има някакви религиозни мотиви, които да се изразяват публично с облеклото в училище, във всички случаи децата трябва да се насочват към отделните видове религиозни училища. Има три мюсюлмански училища в България и всеки, който иска да учи това, няма пречка за това, каза още просветният министър.

Обединението за ислямско развитие и култура е внесло жалба в Комисията за защита от дискриминация, която имаше приемна през изминалата седмица в Смолян. Нейният председател Кемал Еюп коментира случай с двете момичета, които ходят със забрадки на училище. Еюп заяви, че комисията ще изчака отговора на просветния министър, след което ще се произнесе дали вътрешния правилник в училището, който не позволява носенето на фереджета е дискриминационен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...