Медиапул: Българските медици отпразнуваха Великден в затвора в Триполи


Източник: Медиапул

Българските медицински сестри, задържани в Либия по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на либийски деца, отпразнуваха Великден в затвора, съобщи в понеделник БТА като се позова на изявление на представител на Международната фондация "Кадафи".

"По молба на българското посолство българските медицински сестри можаха да отпразнуват Великден в присъствието на двама православни свещеници", е казал представителят на фондацията, ръководена от сина на либийския държавен глава Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам.

Сестрите са получили букети с цветя, един от които е бил от името на висш представител на министерството на правосъдието, уточнява източникът на информацията.

Петте български сестри и палестинският лекар, които бяха задържани през 1999 г., са в очакване на нов процес, след като Върховният касационен съд на Либия анулира смъртните им присъди на 25 декември.

Според българското министерство на външните работи, новият процес трябва да започне на 11 май в Триполи.

В интервю пред Дарик радио либийският адвокат на сестрите Осман Бизанти заяви, че според него първото заседание на съда ще бъде опознавателно. Ще се запознаем с документите, възможно е да поискаме отлагане, за да имаме повече време да преценим как ще потръгне делото, обясни той.

Бизанти отказа да коментира колко време може да продължи делото.

Никой адвокат не може да каже точно колко заседания ще има. Всичко зависи от поведението на адвокатите в съдебната зала. Има различни тактики на защита, може да се поиска отлагане на заседанието, може да бъдат призовани експерти, така че може да има и 5-6 заседания, може и 10, допълни либийският защитник.

В петък българският зам.-външен министър Феим Чаушев прогнозира, че сестрите ще се приберат в България през есента.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...