Монитор: Вадят на светло сектите в България


Източник: в. Монитор, бр. 2744

Лъжепророци ще защитават еретичните си учения пред богослови в СУ; Шефове на евангелистите и на “Клонка Давидова” потвърдиха участие

Вадят на светло сектантските движения в България. Това ще стане на специална тридневна конференция (10-12 ноември) в аулата на Богословски факултет на СУ.

Целта на форума е да се създаде яснота за функционирането както на легалните, така и на нелегалните, различни религиозни учения в страната. Конференцията е организирана от Центъра за проучване на нови религиозни движения, Проблемна група "Религия и национална сигурност", към БАН и богослови от Софийския университет.

Наред с представители на официалните религии на конференцията са поканени и главатари на незаконни секти, проповядващи неканонични християнски учения в България.

Двама от тях – пастор Виктор Вирчев, председател на Съюза на евангелските петдесетини църкви в България, и Здравко Ненов, пастор от сектата "Клонка Давидова" в София, която сега се прикрива зад фондацията "Свети Методий" и има клонове в Русе, Стара Загора, Шумен и Бургас – ще изнесат лекции пред участниците в конференцията.

"Чрез тази конференция ще накараме всеки провъзгласил се за някакъв "пророк" да си изложи учението, точно и ясно пред форума и след това да си защити тезата", заяви пред "Монитор" един от организаторите на конференцията. "Запознавайки се с фракциите в различните вероизповедания, в бъдеще време ще може да се изяснят, като начините им на финансиране, така и обучението на кадрите им", допълниха запознати.

Според тях най-трудното нещо е религиозните движения да бъдат разграничени едно от друго. "Ако успеем да направим нещо в тази насока, ще е голям успех", допълват специалисти по богословие.

Според организаторите нещата при християнските секти са по-ясни, но при мюсюлманските религиозни общества нищо не било известно. "Не знаем нито колко са религиозните формации в исляма проповядащи на българска територия, нито кои са водачите им", допълват организаторите. Затова се наложило те да повикат д-р Богдана Тодорова от БАН, арабиста Велин Белев, доц. Ибрахим Ялъмов, ректор на Висшия ислямски институт, Стефан Илчовски от СУ и лектори от БАН, които да запознаят аудиторията с разклоненията на ислямските религиозни формации.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...