Монитор: Наплив на туристи в “Св. 40 мъченици”


Източник: в. Монитор, бр. 2702

Повече от 5000 туристи са разгледали църквата "Св. 40 мъченици" през първите 10 дни след откриването й. Само през първите три дни средно на ден през Божия храм са минавали по 800-900 души. Въпреки лошото време и през този уикенд дворът на средновековната църква продължаваше да бъде пълен от хора, чакащи да влязат. Около 70-80 % от посетителите са българи. От около 20-те процента чужденци най-голям е броят на туристите от Азия, САЩ, Германия и Франция, сочи справката във ведомостите.

Един от най-често поставяните от туристите въпроси бил защо няма място за поставяне на запалени свещи. Тъй като църквата е и паметник на културата, това не може да стане вътре и хората са принудени да палят свещичките си пред входа. Някои от туристите са предлагали в двора на църквата да бъде изграден параклис. Други пък се интересували защо след като ще бъде действаща, църквата няма камбана и смятат това за неканонично и богохулно.

Безспорно най-голям интерес сред туристите предизвикват оригиналните колони на българските царе Омуртаг, Крум и Иван-Асен, както и гробът на сръбския светец Сава. Повечето от хората признават, че са очаровани от възстановения храм. Жители на кв. Асенов, където се намира църквата, пък всеки ден идват тук да се помолят и да запалят свещичка за здраве и успехи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...