Монитор: Пак влизаме в Световния съвет на църквите


Варненски и Великопреславски митрополит КирилДвама наши митрополити заминават за Бразилия

Българската православна църква след седемгодишно отсъствие отново изпраща свои представители на конгрес на Световния съвет на църквите, научи "Монитор". Висшият форум ще се състои от 14 до 23 февруари в град Порто Алегре в Бразилия.

В делегацията са Варненският митрополит Кирил и Видинския митрополит Дометиан. Представители на Светия синод са официално поканени на конгреса, но ще присъстват само като наблюдатели. "Поканиха ни и ние ще отидем в Бразилия, за да чуем мненията на различните вероизповедания по световните и вътрешните им проблеми, но само толкоз", каза пред "Монитор" дядо Кирил.

Видински митрополит ДометианВладиците решили отново да подновят връзките на Църквата ни със световната религиозна организация, след като с решение на Светия синод от 9 април 1998 година участието ни в съвета било прекратено. Според свещениците това се дължало на няколко причини – отклоненията на ССЦ, неплащането на вноски към съюза от страна на нашата църква и липсата на нейни представители на техните конференции.

Руската и Гръцката православни църкви са членове на Световния съвет. През 1998 година пък заедно с нас от световния съюз излиза и Грузинската православна църква.

Публикувано във в. Монитор, бр. 2459, 23 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...