Монитор: Продават на търг църквата “Света София” в Чикаго


Източник: в. Монитор, бр. 2696, 19 септември

Скандал за свещеническо място оставя нашенците в САЩ без храм; Банки търсят 2 млн. долара от настоятелството на храма в щата Илинойс

Американски банки ще продадат на търг основния български храм в Чикаго – църквата "Света София", научи "Монитор". Това щяло да се случи заради дълг на настоятелството от 2 милиона долара, които са отишли за строежа на църквата. Срокът за погасяването на заема е изтекъл отдавна, а последната отсрочка от банката кредиторка, изтича на 30 септември. В българската общност имало хора, готови да погасят заема, но те, от своя страна, обещали да го направят само ако сегашният свещеник в "Света София" бъде сменен.

Разправиите по изплащанията на църковните задължения започнали след възстановяването на председателското място в "Света София" на изгонения преди година поп Грую Цонков. Според чикагските ни сънародници, свещеникът бил повече бизнесмен, отколкото поп. Той открил в подземието на храма ресторант и с тази си постъпка смутил православното чикагско братство. Имайки предвид тези му постъпки, повечето епитропи отказали да обслужват заема и проблемът се задълбочил. За да помогне за решаването на въпроса, в Чикаго веднага пристигнал Американският и Австралийски митрополит Йосиф. Той се срещнал няколко пъти с църковните настоятели и банкерите, но засега резултати от тези срещи нямало.

"Аз не зная доколко владиката ще успее да намери гаранти от средата на българите в Чикаго в оставащите броени дни", коментираха пред "Монитор" запознати със случая богослови.

Финансовият проблем идва от заем в размер на 50 000 долара, който епитропите изтеглили за строежа на храма. Срокът за неговото погасяване е изтекъл на 28 юли 2006 година.

Банката кредиторка се съгласила на отсрочка, но поставила условие пред църковното настоятелство. Според новите условия, договорът за новия заем трябвало да бъде преподписан от гарантите на строежа. Освен този заем за 50 000 долара, те трябвало да поемат и другия кредит за църквата, който е в размер на 1 200 000 долара. Старите гаранти обаче засега отказват да преподпишат, тъй като те били от страната на опонентите на отец Грую. Нови гаранти пък изобщо не можело да се намерят.

Единственият човек, който бил готов да подпише, е настоящият председател на настоятелството. За да е възможна сделката обаче, са необходими подписите на още петима гаранти.

Даденият от банката първи срок за преподписването на договора бил 11 септември. Банкерите обаче се смилили и дали втора възможност на българската православна общност в Чикаго – до 30 септември. Ако дотогава нищо не се случи, банката ще обяви църквата в несъстоятелност, сградата ще отиде на търг, а плащанията вече нямали значение. Все още спасението на храма било възможно, но настоятелите, готови да подпишат, изисквали замяната на поп Грую с отец Благой Топузлиев. Той бил принципно съгласен да поеме поста.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...