Първа аудиенция на Владимир Путин при папа Бенедикт ХVІИзточник: Дойче Веле

В рамките на посещението си в Италия, руският президент Владимир Путин снощи беше приет в Рим от папа Бенедикт ХVІ. Преди първата аудиенция на Путин при главата на Римокатолическата църква имаше много спекулации за това, дали шефът на Кремъл ще изиграе посредническа роля за среща между Папата и Руския Патриарх Алексий Втори. Како е известно от десетилетия отношенията между Римокатолическата и Руската православна църква са обтегнати.

Това бе първа среща между папа Бенедикт ХVІ и руския държавен ръководител. Централна тема, както се и очакваше, бе преодоляването на съществуващите различия между римокатолическата и руската православна църкви. Именно тези неизчистени проблеми все още спъват дългоочакваното посещение на папата в Русия.

За разлика от своя предшественик Борис Елцин, при своите две аудиенции при покойния папа Йоан Павел Втори Путин не покани главата на Римокатолическата църква да посети Русия. Последното посещение на Путин във Ватикана бе през ноември 2003 година.

Руската православна църква обвинява Ватикана в мисионерство сред православните руснаци. Ватиканът отхвърля обвиненията, като настоява, че обслужва религиозните интереси на близо 600 000 католици в Русия. Посланикът на Ватикана в Русия Антонио Менини определи срещата на Путин с папа Бенедикт ХVІ като значимо събитие за руските католици. В интервю за италианското католическо издание “Авенире” той се спира на значението на диалога между католиците и православните християни. В същото време пред агенция Интерфакс представителят на Руската православна църква в Европа – епископ Иларион изтъкна общите морални ценности на двете църкви. Според него дали ще има среща на Папата с Руския патриарх зависи най-вече от това, дали двете църкви ще постигнат разбирателство по ключовите спорни въпроси. Най-напред трябва да бъдат решени тези въпроси, посочва епископ Иларион.

Помирението с православните вероизповедания е един от приоритетите на папа Бенедикт ХVІ. Да припомним, че още като кардинал Йозеф Рацингер сегашният папа работеше много усилено за посещение на папа Йоан Павел Втори в Москва. Това посещение не можа да се осъществи. Но тогава и отношенията между Руската православна и Католическата църква бяха по-лоши. След избора на Йозеф Рацингер за глава на Римокатолическата църква има известно раздвижване. Вярно е, че има още много работа преди да стане възможна срещата на папа Бенедикт ХVІ и Руския патриарх Алексий Втори. Радостно е, че откакто миналия октомври беше създадена съвместна комисия от теолози, католически и православни учени и духовници, представители на двете църкви се срещат редовно, за да говорят за съществуващите проблеми.

© снимка: DW

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...